En Sıcak Konular

Unakıtan: Cari açık kapatılacak

23 Kasım 2007 21:26 tsi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, cari açık konusunda bir çalışma olduğunu belirterek, "Bu, makro ekonomik iyileştirmeleri devamlı kılmak, yapısal bazı reformlar yapmak, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak ve buna ilaveten bazı mikro önlemlerdir" dedi.

Unakıtan, Türkiye- Kuveyt Karma Ekonomik Komisyonu 7. Dönem Toplantısı çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Gazetecilerin cari açık konusuna değinerek, bu konunun Uluslararası Para Fonu(İMF) tarafından geçtiğimiz günlerde hazırlanan raporda gündeme geldiğini ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in de bu yönde çalışmalar olduğuna dair sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Bu konuda çalışmalar var. O konuda Sayın Şimşek, bazı tedbirleri açıklasa daha iyi olur. Bu, makro ekonomik iyileştirmeleri devamlı kılmak, yapısal bazı reformlar yapmak, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak ve buna ilaveten bazı mikro önlemlerdir. Bu önlemler paketiyle ilgili, ekonomiyle ilgili bakanlar gerekli çalışmaları yapıyorlar. " diye konuştu.

Unakıtan, bu çalışmanın ne zaman tamamlanacağı yönündeki bir soru üzerine de, bunun bir süreç olduğunu, devamlılık istediğini ifade ederek, "Tamamlandı, bundan sonra halledildi değil, bu ekonomik faaliyetler dinamik faaliyetlerdir. Her gün yapılması gereken değişik faaliyetlerdir. Burada bir süreklilik söz konusudur" dedi.

Faiz dışı fazlaya ilişkin bir soru üzerine ise Unakıtan, AB ülkelerine bakıldığı zaman bütçe açıklarının yüzde 3'ün altında, yani GSMH'ye oranının yüzde 3'ün altında olması gerektiğini belirterek, geçen sene Türkiye'de bu rakamın yüzde 1'in altına indiğini kaydetti. Unakıtan, "Yani Maastrich kriterlerinde biz fevkalade iyi başarı göstererek, o kriterleri şu anda bütçe açıkları yönünden tutturmuş bir ülkeyiz. Bütçe hedeflerimizin altında bir açıkla kapatacağımızı tahmin ediyoruz 2007 yılında. " diye konuştu.

2002 yılında kamu net borç stoğunun GSMH'ye oranının yüzde 78 civarında olduğunu hatırlatan Unakıtan, bu senenin sonunda bu rakamın yüzde 40'a indiğini, dolayısıyla yıl sonunda borç yapısı yönünden Maastrich kriterlerinin tutturulmuş olacağını kaydetti.

"KUVEYTLİLERİN HALK BANKASI VE GALATAPORT'A İLGİLERİ DEVAM EDİYOR"

Öte yandan Bakan Unakıtan, Kuveyt Sanayi ve Ticaret Bakanı Fahd Mohammed Al-Hajry ve beraberindeki heyetle basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmeyle ilgili bir soruyu yanıtlarken de Kuveytliler'in Halk Bankası ve Galataport'a ilgilerinin devam ettiğini bildirdi.

yenişafak



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,998 µs