En Sıcak Konular

İşte PKK'yı bitirecek 9 aşamalı rapor

23 Kasım 2007 15:08 tsi
İşte PKK'yı bitirecek 9 aşamalı rapor
ABD'nin en prestijli düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi'nin yardımcı direktörü David Phillips, PKK’nın 9 aşamada elimine edilmesini konu alan ''PKK’nın silahsızlandırılması, dağıtılması ve yeniden topluma entegre edilmesi'' ba

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ABD ziyaretinde ABD Başkanı George Bush ile yaptığı görüşmenin ardından ülkenin en prestijli düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’ni (Council on Foreign Relations) ziyaret edip PKK sorunuyla ilgili bir sunum yapmıştı. İşte o düşünce kuruluşunun yardımcı direktörü David Phillips, PKK’nın 9 aşamada elimine edilmesini konu alan “PKK’nın silahsızlandırılması, dağıtılması ve yeniden topluma entegre edilmesi” başlıklı bir rapor hazırladı. Aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey danışmanlarından biri olan Phillips’in 15 Ekim 2007 tarihli planı şöyle:

1- Türkiye “sivil anayasa” çalışmalarını hızlandırmalı. Bu anayasa Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi’ne tamamen uygun olmlaı. TCK 301 kaldırılmalı, anti-terör yasasının kapsamı daraltılmalı. Bu şekilde Kürtler’in kaygıları giderilmiş olur.

2- PKK konusunda baskı yapmaları için başta Avrupa Terörle Mücadele Grubu ve Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Komitesi olmak üzere uluslararası tüm kuruluşlar harekete geçirilmeli. Bu şekilde PKK’nın finans kaynakları kurutulabilir. Avrupa Birliği ülkeleri de PKK’nın medya organlarının lisanslarını iptal etmeli.

3- Bölgesel Kürt yönetimi PKK ile mücadele konusunda kilit öneme sahip. Kandil Dağı ve çevresindeki PKK kontrol noktalarının yerini Peşmergeler almalı. Erbil’e havayoluyla gelen örgüt üyelerinin PKK’ya finansman sağlaması engellenmeli. PKK’yı öven tüm dernek ve partiler kapatılmalı. Mahmur Kampı’ndaki PKK üyeleri Türkiye’ye teslim edilmeli.

Yatırım hızlandırılmalı

4- PKK sorunu sadece askeri olarak çözülemez. Af çıkarılmadan bu sorun aşılamaz. 2002 yılından sonra örgüte üye olan kişilere af getirilmeli. Ardından komuta kademesinde yer almayan PKK’lılar af kapsamına alınmalı. İnterpol listesinde de yer alan ve çeşitli ülkelere dağılmış durumdaki 134 üst düzey komutana ise bulundukları ülkeye sığınma hakkı verilmeli. Ayrıca bu af yasasına, “Genel Af” değil, “Topluma kazanma” adı verilmeli. Böylece halk içinde oluşacak tepki dizginlenebilir.

5- Türkiye PKK ile direkt olarak müzakereyi reddettiği için DTP, terörü kınayıp Türkiye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterdiği takdirde PKK ile Türkiye arasında arabulucu olabilir.

6- ABD, etkisini kullanarak Kürt yönetimine baskıyı artırmalı. Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek için çabasını iki katına çıkarmalı.

7- Kürt liderler Barzani ve Talabani, PKK üzerindeki etkilerini kullanarak örgütü 12 aylık ateşkese ikna etmeli.

8- Türkiye, Kerkük’ün Kürt yönetimine bağlanmasına ilişkin referanduma yönelik itirazlarını geri çekmeli. Böylece Kürt milliyetçiliğinin artması engellenir.

9- Güneydoğu’ya ekonomik yatırımlar hızlandırılmalı. Bu bölgelerde yaşayan çocukların, özellikle genç kızların mutlaka eğitim alması sağlanmalı.

Vatan

 



Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,796 µs