En Sıcak Konular

Başörtüsü yasasında son söz siyasilerin!

23 Kasım 2007 09:47 tsi
Başbakan'ın da katılacağı AKP'nin Kızılcahamam kampı bugün başlıyor. Kampta, Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon ve sivil anayasa çalışmaları masaya yatırılacak

Türban ve zorunlu din dersi tartışmaları nedeniyle "rölanti"ye alınan sivil anayasa taslağı, AKP'de tartışmaya açılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı AKP'nin 3 günlük Kızılcahamam kampı bugün başlıyor. Kaplıca Oteli'nde yapılacak kampta, AKP'li milletvekillerinin, başta üniversitelere türban serbestliği ve zorunlu din dersi olmak üzere, tartışmalı maddelerle ilgili düşüncelerini alacak olan Erdoğan, taslakla ilgili son kararını verecek. Hukuk kökenli milletvekilleri de, anayasa çalışmalarıyla ilgili AKP'lilere ayrıntılı bilgi verecek.

Türban kilitlemişti

AKP'nin, 22 Temmuz seçimlerinden sonra hız verdiği yeni anayasa çalışmaları, üniversitelerin türbanlı öğrencilere açılması ve zorunlu din dersi konusundaki maddeler yüzünden kilitlenmişti.

AKP'nin hafta sonu son şeklini vermek için üzerinde çalışacağı yeni anayasa taslağının mimarı Özbudun da "Artık söz siyasilerin. Taslağımız değiştirilemez bir metin değil. Biz 'copyright' (yayın hakkı) almadık" dedi. Özbudun, Milliyet'e özetle şunları söyledi:

DAVET ALMADIK: 6 kişilik heyetimizle bilimsel çalışma yaptık. AKP için taslak hazırladık. Taslakta, cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanmasını, eğitim özgürlüğü kapsamında üniversitelerde türbanın serbest kalmasını, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değişmesini, olağanüstü hal kararnamelerinin kaldırılmasını, temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesini öngördük. Düzenlemeleri buna göre yaptık. Düzenlemeleri yaparken, tamamen uluslararası sözleşmelere, AİHM kararlarına bağlı kaldık. Siyasi değil bilimsel görüşlerimizle çalıştık. Son olarak Sapanca'da AKP'li siyasilerle taslak üzerinde çalışma yaptık. Rolümüz burada bitti. Yeni Anayasa için olumlu katkılar yaptığımıza inanıyorum. Artık söz siyasilerin. AKP'nin yapacağı toplantı için bize herhangi bir davet gelmedi.

BİZ DE GÖRÜŞLERİMİZİ AÇIKLARIZ: Elbette iktidar partisi, kendi felsefesine göre taslak üzerinde değişiklikler yapma hakkına sahiptir. Yapılacak değişikliklerin taslaktaki düzenlemelerin gerisinde olacağını düşünmüyorum. AKP, kırmızı çizgilerinin ilerleme yönünde olduğunu açıkladı. Ancak benimsemediğimiz bir düzenleme yapılırsa, bilim adamı olarak çıkar, görüşlerimizi açıklarız.

YAPICI KATKI: Bana göre yapıcı katkılara da açık olunmalı. Umarım, bu çalışmaların sonunda geniş bir kesimin benimseyeceği yeni bir anayasaya kavuşuruz.

Operasyon tartışılacak

Bugün öğleden sonra kampa girecek AKP'de ilk olarak MKYK toplanacak. Yeni yasama dönemiyle parti politikalarının da gözden geçirileceği kampta, önemli gündem maddelerinden birini Kuzey Irak'a yönelik yapılacak operasyon oluşturacak. Terörle mücadeleye ilişkin tedbirlerin de gözden geçirileceği kampta bakanlar, milletvekillerine gelişmelerle ilgili bilgi verecek. Tüm milletvekilleri, bakanlar, parti kurucuları ve yönetimiyle MKYK üyelerinin katılacağı kampta, milletvekillerinin aileleri de bulunacak.

milliyet



Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,820 µs