'teşekkür' eder! | " /> 'teşekkür' eder! | "/>

En Sıcak Konular

ABD böyle 'teşekkür' eder!

23 Kasım 2007 09:31 tsi
ABD böyle 'teşekkür' eder! Şükran Günü, ABD'nin en yaygın bayramlarından biri. Aylarca süren deniz yolculuğunun ardından, adaya hasta ve aç olarak ayak basan İngilizler'e, Kızılerililerin hayatta kalmayı öğrettiği günün üzerinden 387 yıl geçti. Amerikalılar ise kendilerine uzanan

Özgür Taştan/ Haber7

Amerika genelinde Thanksgiving yani Şükran Günü kutlandı. Ülke genelinde bir gün içerisinde 45 milyon hindi tüketildi.

Bilindigi gibi Amerikalılar Şükran Günu adı verdikleri 22 Kasım gününü hindi eti yiyerek aileleri ile birlikte geçirir. Şükran Günü Amerikalılar'ın yılda bir defa kutladığı ve bu vesile ile anne baba ziyaretlerinin yapıldığı bir bayram halini almış. Yani aslında bayram dediysem de bu bildiğimiz dini bir bayram degil, hüzünlü bir geçmişi var.

Geçmişi, 1620 yılında İngiltere'den May Flower gemisi ile Amerika'ya, rüyalarındaki bir hayata ulaşma arzusu ile gelen insanlara dayanıyor. Aylarca süren yolculuktan sonra hasta ve açlıktan bitap düşmüş şekilde varan İngilizler'in hikayesi.

İngilizler, 387 yıl önce gemiden indiklerinde onları meraklı bakışlarla Kızılderililer karşılar, onlara yiyecek verir. Hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler.

Kızılderililer'in yardımı ile yeni hayatlarına başlayan İngilizler aradan geçen senelerden sonra hayatlarını düzene sokarlar ve ilk geldikleri gün kendilerine sofralarını açan, onlara yardımcı olan Kızılderililer'e şükranlarını sunmak için İngiliz Vali William Bradford tarafindan büyük bir ziyafet hazırlanır ve Kizilderililer davet edilir.

Kızılderililer'in şefi Massoit, 90 Kızılderili ile bu yemeğe katılır. O günden sonra her hasat sonrasında bu yemek geleneği sürer. Ama ilk olarak 1863 yılında Amerika'nın o dönemdeki Başkanı Abraham Lincoln, Şükran Günü'nün ulusal bir bayram olmasini meclise önerir.

Resmi olarak bu öneri bazı sebeplerden dolayı meclise taşınmaz ama Amerika'nın çoğu bölgesinde bu gelenek sürdürülür. Lincoln döneminde ele alınamayan bu öneri, 78 yıl sonra, yani 1841 yılında o dönemin Amerikan baskani Franklin Roosevelt tarafından tekrar meclise taşınarak karara bağlanır ve bu tarihten itibaren her yılın Kasım ayının son Perşembesi "Şükran Günü" olarak, ulusal Bayram ilan edilir.



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,920 µs