En Sıcak Konular

Terörün Türkiye'ye ekonomik maliyeti ne oldu?

23 Kasım 2007 08:46 tsi
Terörün Türkiye'ye ekonomik maliyeti ne oldu? 1984 yılından bugüne terörle mücadele için harcadığımız parayı yatırım olarak değerlendirseydik, Türkiye şimdi bambaşka bir yerde olurdu. İşte terörün ekonomik maliyeti ve yarını inşa ederken almamız gereken önemli bir ders...

Abbas Güçlü/ Milliyet

Çiçek: PKK'ya 300 milyar dolar harcandı

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, önceki gece, Genç Bakış'ta konuğumuzdu. Yozgat Bozok Üniversitesi'nde gerçekleşen programda, öğrenciler, soğukkanlılığıyla bilinen Çiçek'i de sinirlendirmeyi başardılar. Maliye Bakanı Unakıtan'ın oğluyla ilgili soruyu yuvarlak cümlelerle geçiştiren Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın oğlunun "gemiciği"ne yönelik soruda hop oturup hop kalktı.

"Bakan ve Başbakan çocuklarının dokunulmazlığı yok. Ortada suç unsuru varsa yargı gereğini yerine getirir. Ama elinizde somut deliller olmadan konuşmak daha büyük bir suçtur" dedi.

Bakan Çiçek, milletvekili dokunulmazlıkları için de, "22 Temmuz'da Meclis'in üçte ikisi değişti. Birçok parti lideriyle birlikte milletvekilleri de parlemento dışı kaldı. Dokunulmazlıkları sona erdi. Peki şu anda kim yargılanıyor, kaç kişi hapiste?" değerlendirmesini yaptı.

Çiçek, olası bir sınır ötesi harekâtla ilgili tüm soruların cevaplarının bilindiğini, ama paylaşılmasının cephedeki askere zarar vereceğini, bu yüzden de şimdilik kamuoyuna anlatmanın doğru olmadığını söyledi.

Çiçek, DTP'nin kapatılmasına yönelik davayla ilgili değerlendirme yaparken de, "Bir siyasi partiye yüz binlerce seçmen oy veriyor.

Yöneticilerden bir bölümü hata yaptı diye, o partiyi tümüyle yasaklamak doğru değil. Dünkü kapatılmaların bir yararının olmadığı da görüldü" dedi.

Asıl düşman dış güçler

Çiçek'in konuşmasında öne çıkan satırbaşları şöyle:

PKK örgütünün ülkemize vermiş olduğu zarar 1984'ten bugüne kadar yaklaşık 300 milyar dolar. Ülkemiz bu parayı başka şekilde kullansaydı şimdi dünya ülkeleri içinde 7. sıradaydı.
Terör örgütü, dış destek olmadan hareket edemez. PKK terörü uluslararası bir gücün maşasıdır, piyondur.

Bugüne kadar PKK terör örgütüyle mücadelede hiç dış destek görmedik. PKK terör örgütünden bir kişi bile teslim edilmedi. Remzi Kartal, Rıza Altun'u niye teslim etmiyorsunuz? Fehriye Erdal meselesi var. 4 yıldır bir silah otomatik mi, yarı otomatik mi o tartışılıyor.

Hedefimiz sadece PKK sorunudur. Petrol ve Kerkük ile ilgili bir beklentimiz yok.

AB Türkiye'nin bu mücadelesine destek verdi. NATO bizi destekler durumda. ABD şu an Irak'ın fiili hâkimidir. Temaslarımız sürüyor.

Kimseden icazet almaya ihtiyacımız yok.

Türk ekonomisinin yüzde 50' si kayıtdışıdır. Çok sayıda vergi yasası çıkarılıyor, biz buna rağmen vergi kaçırıyoruz.

Hükümet olarak DTP ile 8 askerin iadesi hususunda asla görüşmedik. Biz bu olayı ABD ve Irak'la resmi yollarla zaten çözmüştük.

Yargıtay da DTP'ye ait birçok delil var.

DTP nin kapatılmasını kendileri ve PKK istiyor. DTP Güneydoğu taban oyunu kaybetmiş durumda şimdi maraza çıkarmaya çalışıyor.

Türkiye'nin dış politikada en önemli konusu Kıbrıs. Derdimizi iyi anlatamadığımız için 140 ülkeden sadece 6'sı bize onay veriyor.

Özelleştirme işini henüz bitiremedik. Özelleştirmeden aldığımız para yatırıma, teknolojiye ve devletin ihtiyaçlarına kullanılmıştır. Türkiye'de üretim de var, istihdamda.

Sayın Baykal hayalet taşlamakta mahirdir. Kendi kendine önce bir düşman, önce bir konu icat ediyor, herkesin böyle düşündüğünü zannederek onun üzerinden konuşuyor. Toplumda lüzumsuz, bir kısım, bizden kaynaklanmayan delili olmayan, belgesi olmayan bir şeyler var. Bunlar böyle yapabilir. Dilimizin altını ne zaman kaldırıp bakmışlar ki? Ben aflara hiçbir zaman taraftar değilim. Af kamu vicdanını yaralayan bir durumdur, suçun mağduru kimse o affetsin. Sayın Baykal hayal kuruyor. Bizim gündemimizde ceza hukuku anlamında af yoktur.

DTP'nin en büyük sorunu AKP'dir. Her türlü bölünmeye ve parçalanmaya karşıyız. Kim bu ülkeye kötülük ve hainlik yaparsa Allah onun belasını versin.

Sıfır hatayla bu işi götürmeye çalışıyoruz. Biz dolaba koymak için tezkereyi almadık.
Özetin özeti: İşsizlik ve öğretmen alımı konularında somut bir şey söylemedi. Ama aralıkta 10 bin sözleşmeli öğretmen alınacağını biliyoruz.

aguclu@milliyet.com.tr



Bu haber 2,218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,210 µs