ABD helikopterimizi defalarca taciz etti! | " /> ABD helikopterimizi defalarca taciz etti! | "/>

En Sıcak Konular

Em. Org. Özgen: ABD helikopterimizi defalarca taciz etti!

22 Kasım 2007 23:29 tsi
Em. Org. Özgen: ABD helikopterimizi defalarca taciz etti! Türkiye, PKK'nın sızmalarını önlemek için 1995 yılında Barzani ile işbirliğine girişmişti. O dönem Barzani ile görüşmeye giden Emekli Orgeneral Necati Özgen, helikopterde yolculuk ederken ABD uçaklarının neler yaptıklarını anlattı.

Yaklaşık 25 yıldır Irak sınırı­nın sadece Türkiye tarafında güvenlik önlemi uygulanı­yordu. Türkiye, Irak'ın da kendi sınırını koruması ge­rektiğini söylüyordu. Ancak Irak, kendi iç sorunlarıyla uğraştığından sınır güvenliğini tamamıyla Türki­ye'ye bırakmıştı.

Bunun üzerine Türkiye, Barzani ve Talabani ile işbirliği için adım attı. Tempo'da yer alan habere göre, ilk teması, dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis ile Asayiş Kolordu Komutanı Korgene­ral Necati Özgen kurdu.

İki komutan, helikopterle Barzani' nin bulunduğu Selahaddin kentine giderken, ABD savaş uçaklarının tacizine uğradı. Emekli Orgeneral Necati Özgen, o gün yaşananları Tempo'ya şöyle anlattı:

"Selahaddin' e gideceğimizi hare­kât merkezine bildirmemize rağmen, helikopterimiz ABD uçaklarının tacizine uğradı. Pilot, defalarca helikopterde VIP yolcular bulunduğunu be­lirtmesine rağmen tacizi durdurmadı­lar. Barzani ve Talabani ile görüşme­mizi istemiyorlardı. Ama ikisiyle de görüştük. Barzani'nin evinde kaldık. Bir gün sonra da Talabani'nin bulun­duğu Süleymaniye'ye gittik."

Bu görüşmelerde, sınır güvenliği de ele alındı. Karakolların yapımı an­cak 1995 yılında gerçekleştirildi. Ayrı­ca, karakollarda görevlendirilen peşmergelere eğitim verildi. Türk Silahlı Kuvvetleri ile telsiz haberleşmesini sağlayacak sistem kuruldu.

Ancak Barzani'nin peşmergeleri, PKK'nın sızmalarım görmezden gel­di. Türkiye'ye bilgi vermedi. "Ben se­ni görmedim, seni beni görmedin" düzeni yaklaşık üç ay sürdü. Çünkü PKK, ani saldırılarla bu karakollardan 32 tanesini ele geçirdi.

Türkiye'nin yaptırdığı karakollar, geçiş noktalarında olduğu için, terö­ristler bu tek katlı yapılan, buluşma ve ikmal noktası olarak kullanmaya başladı. Diğer 32 karakola karşın, kıs­men iç bölgelerde bulunan üç karakol ise peşmergelerin elinde kaldı.

Peşmergelerin boşalttığı karakol­lar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır ötesi operasyonlarında geri alındı. Te­röristler kaçarken, karakollarda bulu­nan malzemelerin bir kısmım yanla­rında götürdü.

Askerlerimiz, sınır ötesinden dö­nüşlerinde bu karakolların PKK'lılar tarafından yeniden kullanılmasını ön­lemek için bazılarım kullanılmaz hale getirdi.

Yıkılan bazı karakollar, daha son­ra PKK' lılar tarafından onarıldı ve ye­niden kullanılır hale getirildi. Bu ka­rakolların 1995'ten bu yana PKK'lıla­rın elinde olduğunun bilindiğini be­lirten askeri yetkililer, sınır ötesi hare­kâtlarda bunların bir kısmının da im­ha edildiğini söylediler.



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,711 µs