Türkiye ile Batı stratejik bir kavşakta! | " /> Türkiye ile Batı stratejik bir kavşakta! | "/>

En Sıcak Konular

ABD yeni farkediyor: Türkiye ile Batı stratejik bir kavşakta!

22 Kasım 2007 20:56 tsi
ABD yeni farkediyor: Türkiye ile Batı stratejik bir kavşakta! Merkezi Washington'da bulunan Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi (CSIS), "2008 Başlıca Güvenlik Sorunları" başlıklı bir rapor yayınladı. Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde çok önemli başlıklar yer alıyor.

Merkezi Washington'da bulunan Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi'nce (CSIS) yayınlanan "2008 Başlıca Güvenlik Sorunları" başlıklı raporunda ABD'nin için gelecek yılda en ciddi güvenlik tehditlerini İran, Irak ve Afganistan'ın oluşturacağını belirtirken Türkiye'nin Batı ile ittifakının geleceğini de sorguluyor.

Yeni Şafak'ın haberine göre, raporda Stephen J. Flanagan imzasını taşıyan "Türkiye ile Batı Stratejik bir Kavsakta mıdır?" başlıklı bir değerlendirmeye yer veriliyor. Raporun Türkiye ile Batı arasındaki ilişkilerin ele alındığı bölümünde "Türkiye ile sağlıklı bir ilişkinin, ABD'nin Avrasya ve Ortadoğu'daki geniş bir yelpazedeki çıkarlarını ilerletmek için büyük önem taşıdığı" görüşü dile getirilirken "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 2007 seçiminde elde ettiği dramatik zafere yansıyan Türk siyaseti ve toplumundaki derin değişiklikler ile komşuları ile ilişkilerdeki kaymalar, birçok Türkün ulusal çıkarlarına dair görüşlerini değiştirdi" denildi.

Çeşitli sorunlara ilişkin görüş ayrılıkların ABD ve AB ile ikili ilişkileri gerdiği belirtilen raporda "Bu durum, Türkiye'nin, müteffikleri için dramatik etkileri yaratarak demir attığı Avrupa-Atlantik bağlarından uzaklaşması kaygılarını yarattı" yorumu yapıldı.

CSIS raporunda soğuk savaş boyunca ABD ile Türkiye arasında "net bir stratejik ilişki"nin bulunduğu ancak Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından başka konuların Türkiye'nin müttefikleri ile ilişkilerine hakim olmaya başladığına dikkat çekildi.

Türkiye ile ABD ve Avrupa arasındaki ilişkilerin 2003 yılından bu yana daha gerginleştiği öne sürülen raporda, TBMM'nin Mart tezkeresini reddettiği, AB'nin de Aralık 2006'da Türkiye ile üyelik müzakerelerini kısmen askıya aldığını anımsattı. Türkiye'nin AB ile gelecekteki ilişkinin Fransa'da Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanı olarak seçilmesi ile daha da gölgelendiği kaydedilen raporda Türkiye'nin ABD ile ilgili hayal kırıklığının da PKK sorunu nedeniyle daha da arttığı belirtildi.

BAZI TÜRK LİDERLERİ "AVRASYA OPSİYONU" ÜZERİNDE DURMAYA BAŞLADI

Sınır ötesi operasyona ilişkin tezkerenin büyük bir oy desteği ile TBMM'den geçmesine de dikkat çekilen raporda ABD ve Avrupa ile ilgili artan kuşkuların karşısında bazı Türk liderlerinin "Avrasya opsiyonu" üzerinde durmaya başladığı kaydedilirken şu değerlendirmesi yapıldı:

"Türkiye'nin seçenekleri, İran, Suriye ve Çin ile yeni ilişkileri de içerebilir. Türkiye aynı zamanda Türkiye, Orta Asya ve Güney Kafkaslar/Karadeniz bölgesinde daha büyük bir nüfuz alanı arayışına girebilir. Ancak tüm bu stratejiler, bir takım zorluklarla karşı karşıya."

CSIS raporunda farklı çıkarlara karşın Türkiye'de Rusya ile işbirliğine önem verildiği, Ankara'nın İran konusunda Washington'un görüşlerini paylaşmadığı, İsrail ile ilişkilerin ise, Irak savaşı ve Türkiye'deki "siyasi İslam'daki büyüme" nedeniyle daha ihtiyatlı bir hal aldığı savunuluyor.

TÜRKİYE'NİN GELECEKTEKİ ROTASINA İLİŞKİN KAYGILAR

Geleneksel laik partilerin liderlerinin etkinliğini yitirdiğini ama aynı zamanda ABD tarafından ihanet edilmiş hissettikleri öne sürülen raporda "AKP'nin hükümet ve cumhurbaşkanlığı kontrolü Türkiye'nin gelecekteki rotasına ilişkin kaygı yarattı" değerlendirmesi de yapıldı.

"Türkiye ile Batı yapıcı bir geleceğini sürdürebilir mi oysa ayrılıyor muyuz?" sorusunun sorulduğu raporda Türkiye'nin artan refahın ve siyasi istikrarının küresel ekonomiye entegrasyona bağlı olduğu vurgulanırken bu açıdan da ABD ve Avrupa ile iyi ilişkilerin önem taşıdığına dikkat çekildi.



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,850 µs