Sussalar daha iyi! | " /> Sussalar daha iyi! | "/>

En Sıcak Konular

Sussalar daha iyi!

22 Kasım 2007 17:54 tsi
Sussalar daha iyi!
Şu sıralar herkes DTP’den olumlu açıklamalar bekliyor. DTP’ye daha fazla sorumluluk düştüğü kesin. Avrupa'nın artık yüzünü çevirdiği DTP’li vekillerden açıklamalar geliyor. “PKK terörist örgüttür” gibi… Ancak daha sonr

Başbakan Erdoğan “DTP terörle arasına mesafe koymalı” diyor. CHP ve MHP ise DTP’ye kızgın! Türkiye terörle mücadelesinde stratejisini gözden geçirirken ve yeni bir açılım peşindeyken, herkesin gözü hakkında kapatma davası açılan DTP üzerinde. Basın ordusu DTP’li vekillerin başında PKK ve terör örgütü kelimelerinin yan yana geldiği o cümleyi duymak için bekleşiyor. Nitekim dün bu bekleyiş sonuç verdi ve DTP’li Bengi Yıldız “PKK terör örgütüdür” dedi.

Ancak DTP’lilerin bu sözü söylemesi parti içi ve dışı dengeler gereği çok kolay değil. DTP’de şu anda “güvercinler” “şahinler” mücadelesi yaşandığı ileri sürülenlerden. Bu yüzden DTP’nin böylesi bir adım atması şimdilik zor görünüyor.

Zaten Yıldız da ‘hata’sını anladı ve keskin bir U dönüşü yaptı. Üstelik durumu daha kötü hale getirerek… DTP’li vekil dün PKK'ya ilişkin açıklama yapmadığını ifade ederek, sadece İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der ve Batman Barosunun hazırladığı rapordaki, ''O taranan aracın içerisinde 3 tane sivil vatandaş, iki tane de PKK terör örgüt mensubu vardır'' cümlesini aktardığını söyledi.

Bir gazetecinin, ''PKK terörist bir örgüt müdür?'' sorusu üzerine Yıldız, ''Öyle nitelemiyorum. Partimizin böyle bir yaklaşımı, tanımlaması yoktur. Dolayısıyla PKK'yı nasıl nitelendirdiğimize ilişkin merakınız varsa, onu partimizin ilgili organlarından sorabilirsiniz. Benim buradaki konuşmamda, tamamen AB İlerleme Raporu çerçevesinde görüşlerimi açıkladım. Ona ilişkin açıklamalardan kaynaklı şeyler vardır'' dedi.

Avrupa ülkelerinden bazılarının PKK'yı terör örgütü olarak tanımladığını belirten Yıldız, ''Bu konuda bir netlik yok. Terörizm, terör tanımı konusunda ne yazık ki dünyada bir görüş birliği yoktur'' diye konuştu. Başka bir soru üzerine DTP'li Yıldız, ''PKK siyasal bir organizasyondur'' dedi.

Boğazlaşma ne demek?

İkinci garip açıklama da DTP TBMM Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş’tan geldi. Demirtaş DTP’lilerin kapatma sonrasında ‘makul’ davranacaklarını ima etti. Ancak ‘iyi niyetle de olsa’ öyle sözcükler kullandı ki kulislerde ‘makul ortadan kalktı’ yorumlarına neden oldu. Demirtaş kapatma ve siyasi yasak konulursa dağa çıkmayacaklarını belirterek, sanki Türkiye’de Türkler ve Kürtlerin karşı karşıya gelmesi tehlikesi varmış gibi “Devlet böylesi bir hata yaparsa, bu hatanın Türkiye’de bir boğazlaşmaya yol açmaması için Türkiye’de kalarak demokrasi mücadelesine devam ederiz” dedi.

DTP'nin kapatılma davasına ilk inceleme
 
Öte yandan Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılmasına ilişkin davada ilk incelemesini yarın yapacak. Davayla ilgili görevlendirilen raportör, ilk incelemeye ilişkin raporunu tamamlayarak Anayasa Mahkeme'si heyetine sundu. Yüksek Mahkeme heyeti yarın davayla ilgili ilk incelemesini gerçekleştirecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne açılan davalarda, "ceza davası" prosedürü izleniyor. Anayasa Mahkemesi heyeti, raportörün ilk inceleme raporundan sonra başvuruda bir eksiklik olup olmadığına bakacak. Herhangi bir eksiklik bulunmazsa "tensip tutanağı' hazırlanacak. Bu tutanakta kapatma davası sürecinde izlenecek yöntem belirlenecek.
 
Bu yöntem ile birlikte iddianame, ön savunmanın verilmesi için DTP'ye gönderilecek. DTP'nin, yasal bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu, Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak.

Özdemir: "DTP fırsatı kaçırdı"

Bu arada Avrupa Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Cem Özdemir, Demokratik Toplum Partisi'nin kapatılmasıyla ilgili dava hakkında, ''Bir taraftan silahla oynayıp bir taraftan siyaset yapmak olmuyor'' dedi. "Senelerdir Türkiye'de parti yasakları getiriliyordu, ama gerekçe olarak gösterilen sebepler ortadan kalkmıyor ne yazık ki. Tam tersine Kürt meselesi DTP yasağından sonra ortadan kalkmayacak" diyen Özdemir, "Sorunları köklü bir şekilde çözmek gerekiyor. Ama tabii şu da bir gerçek; burada DTP ile ilgili çok ciddi bir hayal kırıklığı var" dedi.
 
DTP ilk seçildiğinde Türkiye'de olduğu gibi Avrupa'da da bir umut havası olduğunu söyleyen Özdemir, "Tokalaşmayı gördük TBMM'de. Uyumlu havayı yaşadık. Arkasından DTP'nin ağzının sertleşmesi ve bir takım açıklamalar ne yazık ki bizleri çok üzdü. Kaçırılmış bir fırsat olarak görüyoruz. Keşke arkadaşlar da biraz daha soğukkanlı davransaydı" ifadesini kullandı.

iyibilgi.com



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,780 µs