En Sıcak Konular

Çiçek: '5 bin hakim savcıya ihtiyacımız var'

22 Kasım 2007 16:58 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, hakim ve savcıların mesleğe başlamasıyla ilgili düzenlemeler içeren yasa teklifinin, hakim ve savcı açığının kapatılmasında yararlı olacağını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, hakim ve savcıların mesleğe başlamasıyla ilgili düzenlemeler içeren yasa teklifinin, hakim ve savcı açığının kapatılmasında yararlı olacağını söyledi.

TBMM Adalet Komisyonu, hakim ve savcıların mesleğe başlamasıyla ilgili yeni düzenlemeler içeren ''Hakim ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini'' görüştü.

CHP milletvekilleri teklife karşı çıkarak, getirilen teklifin Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AB Komisyonu kararlarına aykırı olduğunu iddia ettiler.

Teklif üzerinde görüşlerini açıklayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, teklifi olumlu karşıladıklarını ifade ederek, teklifin özellikle avukatlıktan hakimliğe geçişi düzenleyen maddesinin önemli olduğunu söyledi. Çiçek, Türkiye'de 5 bin hakim ve savcı açığı bulunduğunu bildirerek, avukatlıktan hakim ve savcılığa geçişin bu mesleklerde açığın kapatılmasında yararlı olacağını kaydetti.

Hükümet olarak yasa teklifi hazırlayan milletvekillerine her türlü yardımı sağlamanın görevleri olduğunu anlatan Çiçek, altında kimin imzası olursa olsun Genel Kurulda kabul edilerek yasalaşan kanunların milletin malı olduğunu bildirdi.

Teklifin Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına uygun olduğunu ifade eden Çiçek, ''Hakim ve savcıların mesleğe alınmalarında yaşanan sorunları önlemek için bir yönetmelik çıkardık ama konu sürekli yargıya taşındı. Yargı kararlarıyla bu imtihana giren çocukların durumu perişan. Yazılıyı kazanmış, mülakatı bekliyor, mülakatı kazanmış staja başlanmış 4. ayında durdurulmuş... Bu teklif, yönetmelikle yapılan işi yasal hale getiriyor'' diye konuştu.

-AB KOMİSYONU KARARLARI-

Çiçek, AB Komisyonu kararlarının ''Hakikatin ta kendisi, tepeden tırnağa doğru'' şeklinde değerlendirilmesinin ne kadar isabetli olduğunu sorarak, ''Bu konuda bazı şeyleri savunurken dikkat etmemiz gerekir yoksa sonra açığa düşeriz. AB, '301. maddeyi değiştirin' diyor. Ama CHP bu değişikliğe karşı... Bize 'değiştirin' dedikleri şeyler için onlara 'Aynısı sizde de var' dediğimiz zaman bize 'İç talep, sizin ihtiyacınız var'' cevabını veriyorlar'' dedi.

-SİYASETÇİLER-

Siyasetin ve ve siyasetçilerin yaptığı her işin mutlaka ''kötü'' olarak gören anlayışı doğru bulmadığını ifade eden Çiçek, ''Siyaset dışındakilerin bir işi daha doğru yapacağını söylemek de de yanlış. Ben işin iki yanında da bulundum. yani bu işin check-up'ını yaptım'' diye konuştu.

''AB'de siyasetin müdahil olmadığı bir konu var mı?'' diye soran Çiçek, Almanya'da Anayasa mahkemesi üyelerinin parlamento tarafından seçildiğini, hakim ve savcıların da adalet bakanlığının seçtiği komisyonlarca atandığını söyledi. Her ülkenin kendi özgü koşulları ve yöntemi bulunduğunu anlatan Çiçek, şöyle konuştu:

''Ama 'özellikle bu işe siyasetçileri karıştırmayalım, onlardan uzak tutalım. Başkaları bunu yapsın, onların cebinde birilerinin verdiği not olmaz...' şeklinde bir anlayış doğru olamaz. Bu ülkenin siyasetçisi de hizmet için gece gündüz çalışıyor. yakında anayasa tartışmalarına başlayacağız. siyasetçiye belli alanları yasaklamak, onu başka alanlara yüklemek doğru olamaz.''

Görüşmelerden sonra teklifin maddelerine geçilmesi kabul edildi.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, CHP milletvekillerinin hazırlık için süre istemeleri üzerine toplantıyı bitirdi.

Haber 10



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,980 µs