En Sıcak Konular

PETKİM'in satışı onaylandı!

22 Kasım 2007 16:51 tsi
Özelleştirme Yüksek Kurulu, Petkim’in yüzde 51 hissesinin Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’na satışını onayladı.

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), Petkim'in yüzde 51 hissesinin ihalede 2 milyar 40 milyon dolar ikinci en yüksek teklifi veren Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'na satışını onayladı.

Özelleştirme İdaresi'nin Petkim hisselerinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi için yaptığı ihalede 2 milyar 50 milyon dolarla en yüksek teklifi veren TransCentralAsia Petrochemical Holding, Ermeni ortağıyla gündeme gelmişti. CNNTürk'ün verdiği habere göre,  İhaleden yaklaşık 3 ay sonra, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nce Ermeni Soykırım Tasarısının kabul edilmesi üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Petkim'de en yüksek teklifi vermesine rağmen TransCentralAsia Petrochemical Holding'e Petkim'i satmama kararı almış, ikinci en yüksek teklifi veren ortak girişim grubunu onaya sunmuştu.

ÖİB'den yapılan yazılı açıklamada, Petkim'in yüzde 51 hissesinin 2 milyar 40 milyon dolar bedelle Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'na satışının bugün ÖYK tarafından onaylandığı bildirildi.

BİRİNCİYİ VARDANYAN YAKTI

İhalenin 5 Temmuz'da yapılmasına karşın, en yüksek teklifi veren grupta Ermeni Diyasporası ile bağlantılı olduğu iddia edilen, Ermenistan kökenli Ruben Vardanyan'ın bulunması tartışma yaratmıştı. Tartışma seçim öncesine rastladığı için hükümet daha önce hiç yapmadığı şekilde ihaleyi beklemeye almıştı. Aradan geçen sürede karar beklemede tutularak Rekabet Kurulu onayına sunulmamıştı. Bu süreçte alıcı ile ilgili güvenlik soruşturmaları da yapıldı.

Yeni hükümet kurulduktan sonra da Petkim ihalesi bir süre beklemeye alındı. İhaleden 3 ay 10 gün sonra ÖİB, birinci yerine ikinci teklif sahibine satışın gerçekleştirilmesi kararını aldı. Kararın, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nce Ermeni Soykırım Tasarısının kabulü ile aynı zamana rastlaması da dikkat çekti.

DERİNCE LİMANI SATIŞINA DA ONAY

Bu arada Özelleştirme Yüksek Kurulu, TCDD'ye bağlı Derince Limanının işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi için yapılan ihale sonucunda, Limanın işletme hakkının 195 milyon 250 bin dolar bedelle Türkerler Ortak Girişim Grubu'na devredilmesini de onayladı.

 



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,832 µs