En Sıcak Konular

AB ve Terör desteği

22 Kasım 2007 14:23 tsi
Conrad Otel'deki foruma Türk ve İtalyan dışişleri bakanları da katıldı

4'üncü Türk- İtalyan Forumu İstanbul Conrad Otel'de başladı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AB yolundaki ''suni engeller''e dikkat çekerken, İtalyan muhatabı Massimo D'Alema, AB ve terör konularında destek verdi.

İstanbul'da İtalyan Üniversitesi kurulmasına ilişkin ortak bildiriyi imzalayan bakanlar, ülkeler arasındaki "mükemmel" ilişkilere vurgu yaptı:
 
Babacan: "Meslektaşımla yaptığımız görüşmelerde, mükemmel düzeyde seyrettiğini düşündüğümüz ilişkilerimizin her alanda daha da geliştirilmesi olanaklarını ele aldık."
 
D'Alema: "Bütün ilgi, bütün bu gördüklerimiz, bütün bu duyduklarımız, İtalya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerçekten mükemmel ilişkiler olduğunu kanıtlıyor."
 
Türk-İtalyan Forumu'nda her iki ülkeden parlamenterler, işadamları, akademisyenler, basın mensupları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderleri bir araya geliyor.
 
Babacan: "Suni engeller çıkabiliyor"
 
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin tarihsel derinliğini vurguladı.
 
Babacan, "Türkiye'nin önünde sonradan konulan ve hakkaniyet ölçüleri ile bağdaşmayan suni engeller olabilmektedir ve bu engellerin aşılmasında Türkiye'nin dostlarından, destekten öte yüksek sesli bir mücadele sergilemelerini beklemekteyiz" dedi.
 
"Türkiye olarak AB'ye üyelik sürecinin uzun soluklu güçlüklerle dolu bir yol olduğunun bilincindeyiz" diyen Babacan, "Ancak Avrupa'nın doğal dengesine Türkiye olmaksızın kavuşulamayacağını da biliyoruz ve bu nedenle biz bu yolun bir başarı öyküsü ile sonuçlanacağından da eminiz" ifadesini kullandı.

450 İtalyan firması Türkiye'de yatırım yapıyor

Babacan, Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girmesiyle İtalya ile ekonomik ve ticari ilişkilerin parlak bir performans sergilemeye başladığını, ticaret hacminde önemli artışların birbirini izlediğini vurguladı.
 
Dışişleri Bakanı, "Bu tablo, İtalya'nın, Türk ekonomisinin ihtiyaç duyduğu girdi ve yatırım mallarının önemli bir tedarikçisi konumunda bulunan bir ticaret ortağı olduğunun ve Türk ekonomisi için de önemli bir ihracat pazarı sunduğunu göstermektedir. İtalyan firmalarının Türkiye'deki doğrudan yatırımları da gerçekten önemlidir, rakamlar hızla artmaktadır" dedi.
 
Babacan, Türkiye'de yatırım yapan İtalyan firmalarının sayısı 450'yi geçtiğini belirtti.
 
Babacan, Türkiye ve İtalya'nın, enerji nakil sektörlerinde yürüttükleri ortak projelerin de Avrupa enerji tedarik kaynaklarının ve güzergahlarının çeşitlenmesine stratejik önemde katkıda bulunduğunu bildirdi.

D'Alema: "Türkiye hayranlık uyandırmıştır"
 
Açılışta konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema da, Türkiye'nin maruz kaldığı, hiçbir şekilde kabul edilemeyecek terörist saldırılar bulunduğunu, uluslararası destekle, istikrar ve otokontrol anlayışıyla bu terörist saldırılara göğüs gerilmesi gerektiğini belirtti.
 
D'Alema, "Türkiye bunu en iyi şekilde, gerçek bir demokratik ülke anlayışıyla yapmaktadır" dedi.
 
Türkiye'nin bugüne kadar bütün kışkırtmalara karşı durduğunu söyleyen D'Alema, "Hem dengesi, hem de davranışlarıyla büyük hayranlık uyandırmıştır" ifadesini kullandı.
 
"Türkiye ile tam bir dayanışma içindeyiz"

D'Alema, daha sonra Babacan ile düzenlediği ortak basın toplantısında ise, "İtalya, Türkiye'ye otokontrol önerdiği zaman, böyle sözcüler ve Irak yöneticileri ile sağlam diplomatik ilişkiler önerdiği zaman, bir yandan da Türkiye'nin maruz kaldığı terörist faaliyetleri en ağır şekilde kınamakta ve mahkum etmektedir" dedi.
 
"Çok haklı halk tepkileri de bunların arkasından geldi. Bunlar, son derece anlaşılabilir tepkilerdir" diyen İtalyan Bakan, "Türk halkıyla ve Türk yöneticileriyle tam bir dayanışma içindeyiz. Bunu söylerken aynı zamanda da itidal önerimiz, sadece kışkırtmalara bilgelikle karşılık verilmesini arzu etmemizden dolayı. Tabii ki askeri, stratejik boyutlar var, bunların siyasi boyutlarla da devam etmesi gerektiği inancındayız" diye konuştu.

Türkiye'ye AB desteği de veren İtalyan Dışişleri Bakanı, "AB'nin Türkiye'yi de kapsayacak şekilde genişlemesi temel bir ihtiyaçtır. Bu sayede Avrupa, güvenlik ve dünyanın bu kısmında istikrar kazanacaktır" ifadesini kullandı.
 
D'Alema, "İtalya hep verdiği sözleri tekrar etmek istiyor. İtalya, 'açık kapılar' politikasını uygulamak istiyor. Bu politikanın AB'nin politikası olmasını istiyor. İtalya, herhangi bir şekilde kapalılık kavramının söz konusu olmamasını istiyor" dedi.
 
"301 sembolik bir madde"
 
Massimo D'Alema, Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesine ilişkin olarak da,"Sembolik bir madde, fakat bunun değiştirileceğini ümit ediyoruz" dedi.
 
Kıbrıs konusuna da değinen D'Alema, bu konuda hala zorluklar bulunduğunu ifade ederek, sorunun karşılıklı çabayla ve uzlaşmayla çözülmesi gerektiğini belirtti.
 
Ortadoğu konusunda da Massimo D'Alema, 27 Kasım'da ABD-Annapolis'te yapılacak görüşmelerde Türkiye'nin de önemli bir katılım yapacağını belirtti.
 
Hükümetlerarası zirveler yapılacak

D'Alema, gelecek yıldan itibaren Türkiye ile İtalya arasında düzenli olarak hükümetlerarası yıllık zirveler toplanmasına karar verildiğini, İtalya'nın az sayıda önemli ülkeyle böyle özel bir ilişkiye girdiğini bildirdi.
 
D'Alema, "Ortak menfaatlerimiz var. Stratejik menfaatlerimiz var. Fakat bu ifade sadece retorik bir ifade olarak algılanmamalı. Gerçekten bunun teyidini sürekli olarak görüyoruz. Ekonomik, sosyal, siyasi, kültürel konularda sürekli ortak menfaatlerimiz var" diye konuştu.

Ali Babacan ve Massimo D'Alema, daha sonra forumun yapıldığı Conrad Otel'de başbaşa görüştü. Basına kapalı yapılan görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.
 
İstanbul'da İtalyan Üniversitesi

İki bakan görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. Bakanlar, basın toplantısının başında İstanbul'da İtalyan Üniversitesi kurulmasına ilişkin ortak bildiriyi imzaladı.
 
D'Alema Lübnan'a geçti

Massimo D'Alema, özel uçakla saat 13.00'te Lübnan'ın başkenti Beyrut'a hareket etti.

CnnTürk



Bu haber 294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,760 µs