Ne demek? | " /> Ne demek? | "/>

En Sıcak Konular

‘Bu iş Bush’la olmaz!’ Ne demek?

22 Kasım 2007 14:06 tsi
‘Bu iş Bush’la olmaz!’ Ne demek?

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres çok ilginç bir çıkış yaptı. Peres "Başkan Bush'un görev süresi içinde bir anlaşmaya varılması teorik olarak mümkün fakat pratik olarak imkansızdır" dedi. Bu ne anlama geliyor? Uzmanlara sorduk. İşte aldığımız yanıtlar&#

Geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gelen ve TBMM çatısı altında Filistin lideri Abbas ile milletvekillerine seslenen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’ten ilginç çıkış… Peres Ortadoğu barışı ile ilgili ‘Bush eleştirisi’ diye nitelenebilecek bir açıklama yaptı. Japonya'daki Tokyo Shimbun gazetesine mülakat veren Peres, "Başkan Bush'un görev süresi içinde bir anlaşmaya varılması teorik olarak mümkün fakat pratik olarak imkansızdır" dedi. İsrail Cumhurbaşkanı, haftaya ABD'de Orta Doğu barışı için yapılacak uluslararası konferansa da temas ederek "Konferansın sonuçları konusunda hiç kimse ümitli değil. Ama bu toplantı yeni barış görüşmeleri için bir başlangıç olacak" diye konuştu.

Bu açıklama ne anlama geliyor? Asparagas mı, yanlış mı aksettiriliyor, yoksa bir kırılmayı mı işaret ediyor? Uzmanlar bu konuda ne diyor? ASAM Ortadoğu Danışmanı Serhat Erkmen ve gazeteci İbrahim Karagül ile konuştuk.

Erkmen: İlişkiler geriliyor anlamına gelmesin!

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz ASAM Ortadoğu danışmanı Serhat Erkmen açıklamanın iki boyutu olduğunu vurguluyor. Meselenin gerçekçi boyutunda “bu sadece Bush’la ilgili değil. Bugün İsrail ile Filistin anlaşsa bile anlaşmanın hayata geçirilmesi için yıllar gerekiyor” diyen Erkmen ikinci boyutun ise Suriye olduğunu belirtiyor. Suriye konusunda Washington ile Tel Aviv yönetimlerinin görüş ayrılığı içerisinde olduğunu vurgulayan Erkmen “İsrail’in sıkıntısı var Suriye ile. Suriye ile masaya oturmaya çalışıyor İsrail. Washington ise karşı çıkıyor. Ben Peres’in açıklamalarının Suriye ile ilgili konuda ABD’ye dönük bir mesaj olduğunu düşünüyorum” diyor ve ekliyor: “Zaten açıklamada tam olarak Bush’u eleştirmedi. Sadece zamanın yetmeyeceğini belirtti.”

Öte yandan bu açıklamanın ABD-İsrail arasında uzun vadeli görüş ayrılığı olarak yorumlanmaması gerektiğini belirten ASAM Ortadoğu danışmanı iyibilgi.com’a şunları söylüyor: ABD ve İsrail arasındaki ikili ilişkiler hep iyi değildi zaten. 73’ten sonra gelişti. Geçmişten geleceğe ezeli bir ilişki değil iki ülke arasındaki. ABD-İsrail arasında fikir ayrılıklarının olduğu açık. Ama bu her ittifakta, iki müttefik arasında zaten olur. Bu sorunların kırılma yaratacağı bunların ne kadar büyük olduğuna bağlı. Suriye konusunda gerçekten farklı yaklaşımları var. Ama bu “İsrail ile Amerika arasındaki ilişkiler geriliyor” demek değil.

Karagül: Eğer asparagas değilse…

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’in açıklamaları ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz gazeteci İbrahim Karagül’e göre bu haber asparagas olabilir. Bir İsrail Cumhurbaşkanının ABD Başkanı ile ilgili bu şekilde konuşmasını anlamlandırmadığını belirten Karagül “Uydurma bir haber gibi geldi bana. Bir İsrail Cumhurbaşkanının ABD Başkanı ile ilgili bu şekilde konuşmasını tam olarak anlamlandıramadım. Belki böyle bir şey dost sohbetlerinde söylenmiş olabilir” diyor. ‘Haberi gerçek kabul edersek, nasıl yorumlamak gerekir’ şeklindeki sorumuza verdiği yanıtta Karagül Peres’in Türkiye’ye geldiğini ve barış görüşmeleri için çaba içerisinde olduğunu hatırlatarak şunları kaydediyor: İsrail’in içinde de soruna yaklaşım bakımından farklılık olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Peres Amerikalı demokratlarla iş yürütmeyi tercih eder. Yani İsrail yönetimindeki bir grupla Amerikan yönetimi arasında sorun olabilir. Ancak kan davası bile olsa İsrail Cumhurbaşkanı böyle konuşmaz gibi geliyor bana.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,897 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,558 µs