En Sıcak Konular

Türkiye-Lübnan: Şimdi ne olacak?

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye-Lübnan: Şimdi ne olacak? TBMM Lübnan'a asker gönderilmesi için önümüzdeki hafta toplanıyor. Olağanüstü toplantının gün ve saati Arınç tarafından belirlenecek. Tezkeresi için önce AK Parti milletvekilleri tarafından Meclis Başkanlığı'na müracaat edilecek.

TBMM İçtüzüğüne göre; Meclis Başkanı'nın çağrı talebini en geç 7 gün içinde yerine getirmesi ve olağanüstü toplantının gün ve saatini de açıklaması gerekiyor. Anayasa ve İçtüzük'teki kurallar dikkate alınarak, Meclis'in olağanüstü toplantısını önümüzdeki hafta Salı günü yapması planlanıyor.

Anayasa'nın 92. maddesi yurtdışına asker gönderme yetkisini Meclis'e veriyor. TBMM İçtüzüğünün 130. maddesinde ise asker gönderme kararını hükümetin alacağı fakat kararı Cumhurbaşkanı'nın uygulayacağı belirtiliyor. Peki karar karşı olduğunu açıkca ve önceden açıklayan Cumhurbaşkanı ne yapacak? Bunun için ilgili 130. maddenin Cumhurbaşkanı tarafından nasıl yorumlanacağı önemli. Bu iç tüzük hükmünün Sezer tarafından yorumlanış biçimi onaya verip vermeyeceğini de gösterecek. Farklı bir hukuki yorumun getirilmesi ya da iç tüzükten daha üst bir kanunun kullanılması halleri de ihtimal dahilinde. Ama önce iyi bir hukukçu olan Cumhurbaşkanı'nın bunu bulması gerekiyor!

Meclis'in olağanüstü toplanabilmesi için "toplantı yeter sayısı" olan 184 milletvekilinin Meclis'te hazır bulunması gerekiyor. Genel Kurul'da, tezkerenin kabulü için "karar yeter sayısı" içinse 138 kişinin oy kullanması gerekecek.
Bu durumda en az 138 milletvekilinin katıldığı oylama sonucunda "evet" oylarının sayısının, "ret" oylarından bir fazla olması yeterli görülecek. Tezkere ile ilgili oylamalar gizli olarak yapıldığı için kimin hangi yönde oy kullandığı belirlenemiyor.

Bakanlar Kurulu'nda prensip olarak Lübnan'a asker gönderme kararı alan hükümet, konuyu bugün Başbakanlık Konutu'nda masaya yatıracak ve tezkere için gün belirleyecek. Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında saat 14.00'da yapılacak toplantıya ilgili bakanlar ve AK Parti'nin kurmayları katılacak. Tezkerenin oylanması için görülen en makul tarihler ise 5 veya 6 Eylül olarak belirlenmiş.

AKP hükümeti bu tezkerenin onanmasını özellikle ABD ile ilişkilerde yeni bir krizin yaşanmaması, bir önceki krizin açtığı yaraların da telafisi olarak gördüğünden sonuna kadar olumlu kararın çıkması için asılacak. Buna ilişkin partiyi odaklayan çalışmalar çok önceden başlatılmıştı.

iyibilgi haber merkezi



Bu haber 182 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,602 µs