En Sıcak Konular

Hamsiler kaçmasın diye av yasağı geldi!

22 Kasım 2007 12:15 tsi
Doğal dengeyi korumak ve avlanma sezonunu uzatmak için, bu yıl ilk kez hamsi için gündüz avlanma yasağı getirildi. Amaç av nedeniyle Gürcistan’a kaçan hamsinin Türkiye sularında kalmasını sağlamak.

İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği İkinci Başkanı Abdullah Denizer, sektör ile işbirliği halinde getirilen yasak uygulamasının başarılı olması halinde, 1,5 aya düşen hamsi av sezonunun 5-6 aya kadar çıkacağını, Nisan ayına kadar hamsi yemenin mümkün olacağını söyledi.

Ntvmsnbc'nin verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin deniz balığı avcılığı üretiminin yarısından fazlasını oluşturan hamsiye, doğal dengeyi korumak ve avlanma sezonunu uzatmak için gündüz avlanma yasağı getirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, plansız avlama nedeniyle stoklarının azalmasını önlemek ve avlanma sezonunu uzatmak amacıyla getirilen yasağa göre, ava gidiş ve dönüş hariç, gırgır ağları ile hamsi avcılığı sadece 16.00-06.00 saatleri arasında yapılabilecek.

Belirtilen saatler dışında hamsi avlamak amacıyla gırgır ağları denizde bulundurulamayacak. Uygulama ile hamsinin Türk denizlerinde kalma süresi uzatıldığı için, denizdeki diğer balıkların beslenmesi de kolaylaştırılmış olacak. Bu gelecek dönemlerde, Karadeniz’deki balık popülasyonunun artışı açısından da önem taşıyor.

İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği İkinci Başkanı Abdullah Denizer’in verdiği bilgiye göre, gündüz avlandığı zaman, deniz üzerindeki hareket ve gürültü nedeniyle, hamsi Türkiye sularından daha kısa sürede kaçıyor.

Önceden 5-6 aya kadar süren avlanma sezonu, gece-gündüz süren “hızlı avcılık” nedeniyle 1,5-2 aya kadar indi. Hamsinin Türkiye sularında daha fazla kalmasını, gündüz hareketini yavaşlatmak amacıyla, bu yıl ilk kez “gündüz av yasağı” getirilmesini istediklerini belirten Denizer, şöyle devam etti:

HAMSİ TÜRKİYE SULARINDA KALSIN DİYE

“Artık Akşam 16.00 ile sabah 6.00 arasında ağlar atılıyor. Balıkçı saat 6.00’da ağını attığı zaman, limana dönmesi 8,30’u buluyor. Bu saatten sonra denizin üzerinde gürültü olmadığı için balığın hareketi yavaşlıyor. Biz önceden Fatsa’da ava başladığımız zaman, 1 ay orada kalıyorduk. Ama şimdi, buradaki av 1-2 günde bitiyor. Oradan Ordu’ya, sonra Giresun’a geçiyoruz. Balıkçı teknesi sayısı da arttığı için gürültümüz de çok oluyor, sezon 1,5-2 ayda bitiyor. Bu yıl, balığın Türkiye sularında daha fazla kalmasını sağlamak amacıyla gündüz avı yasağı getirilmesini istedik. Önceden, Nisan’a kadar avlanabiliyorduk. Amacımız bunu tekrar gerçekleştirmek.”

Hamsinin ömrünün ortalama 3 yıl olduğunu, bu süreden sonra genellikle hamsinin öldüğünü anlatan Denizer, hamsinin birinci yıldan sonra yakalanması halinde, popülasyon açısından bir risk yaşanmayacağını da vurguladı. Yakalanan balıkların karaya çıkarılması noktalarının da iyi düzenlenmesi ve kontrolün iyi yapılması gerektiğini anlatan Denizer, şu anda birkaç kontrol noktasının faaliyette olduğunu, bu nedenle yakalanan balık miktarının tam olarak kayda geçirilemediğini söyledi.



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,783 µs