Bush ile barış imkansız | " /> Bush ile barış imkansız | "/>

En Sıcak Konular

Peres: Bush ile barış imkansız

22 Kasım 2007 12:08 tsi
Peres: Bush ile barış imkansız
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ABD Başkanı George Bush'un başkanlığı döneminde Orta Doğu'da bir barış anlaşmasının hemen hemen imkansız olduğunu düşündüğünü bildirdi.

ABD'nin Annapolis kentinde 27 Kasım'da yapılacak Ortadoğu Barış Konferansı için geri sayım başladı. Ancak İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ABD Başkanı George Bush döneminde barış anlaşmasının imkansız olduğunu söyledi.

Japon Tokyo Shimbun gazetesine açıklama yapan Peres, "Teoride, George Bush'un başkanlığı döneminde bir anlaşmaya varılabilir, ancak pratikte bu imkansızdır" dedi.


"Annapolis zirvesinin sonuçları konusunda hiç kimsenin hayale kapılmamasını" söyleyen Peres, ancak bu zirvenin yeni barış görüşmelerinin başlangıcı olacağını kaydetti.


CnnTürk'ten alınan bilgiye göre, Peres, Filistinli mültecilerin statüsü gibi önemli sorunlarla ilgili daha önemli görüşmelerin bu zirvenin ardından yapılacağını söyledi.


7 yıl sonra doğrudan görüşme


ABD'nin 27 Kasım'da Washington yakınındaki Annapolis kentinde düzenleyeceği konferansla, 7 yıl aradan sonra İsrail ile Filistin arasında doğrudan barış görüşmelerinin başlatılması hedefleniyor.


Annapolis zirvesinin daha çok "törensel" nitelik taşıması nedeniyle sınırlar, güvenlik, yerleşimciler, Kudüs'ün statüsü ve Filistinli mültecilerin durumu gibi kilit konuların görüşülmesi öngörülmüyor.


Türkiye de davetli


Konferans için ilk resmi davet Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e yapıldı.


Konferansa, Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu barış sürecinde rol oynayan 48 ülke ve kuruluş davet edildi.


26 Kasım'da bir akşam yemeğiyle açılacak toplantının asıl oturumu ise 27 Kasım'da yapılacak.


Rice yönetecek


Konferansı, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yönetecek. Katılımın yoğun olmasını isteyen ABD, İsrail-Filistin görüşmelerini yeniden başlatmayı umuyor.


Toplantıya Suriye de davet edildi; ancak Şam yönetimi konferansa katılmak için İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nin konferans gündemine alınmasını istiyor.

Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil etmesinin beklendiği toplantıda Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, IMF ve Dünya Bankası'ndan yetkililer de bulunacak.


Konferansa kimler davet edildi?


ABD Başkanı George Bush ile Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın ev sahipliği yapacağı, İsrail-Filistin barış sürecine işlerlik kazandırmanın amaçlandığı konferansa davet edilenlerin tam listesi şöyle:


* Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile heyetleri


* BM Güvenlik Konseyi'nin ABD dışındaki daimi üyeleri Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya


* BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun-Orta Doğu Dörtlüsü temsilcisi Tony Blair-Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa-AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana-Avrupa Komisyonu


* AB dönem başkanlığı (Portekiz)


* Dünya Bankası-Uluslararası Para Fonu


Konferansa ayrıca, Türkiye, Güney Afrika, Cezayir, Almanya, Suudi Arabistan, Bahreyn, Brezilya, Kanada, Danimarka, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Yunanistan, Hindistan, Endonezya, Irak, İtalya, Japonya, Ürdün, Lübnan, Malezya, Fas, Moritanya, Norveç, Umman, Pakistan, Polonya, Katar, Senegal, Slovenya, Sudan, İsveç, Suriye, Tunus ve Yemen.

Bush Abbas-Olmert-Mübarek ile görüştü


Bu arada, ABD Başkanı George Bush, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile Annapolis zirvesini görüştü.


Rice: "Konferans büyük bir adım"


ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice da, Washington'ın gelecek yıl İsrail ile Filistin arasında bir barış anlaşması sağlanması çaba sarf edeceğini söyledi, ancak bu süre içinde başarı garantisi olmadığını ifade etti.


Rice, İsrail ve Filistin liderlerinin, ABD Başkanı George Bush'un görev süresi sona ermeden bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına ilişkin bir anlaşmaya varılması için çalışma sözü verdiklerini kaydetti.


"Bu sürenin de yaklaşık bir yılı işaret ettiğini hepimiz biliyoruz. Biz, bunu başarmaya çalışacağız" diyen Rice, bu sürede başarı elde etmenin garantisi bulunmadığını da ifade etti.


Rice, ABD'nin gelecek hafta ev sahipliği yapacağı uluslararası Ortadoğu konferansıyla ilgili olarak, Washington'ın Annapolis'te Suriye ile İsrail arasındaki Golan Tepeleri'ne ilişkin anlaşmazlık dahil, diğer sorunların ele alınması için de ortam hazırlayacağını söyledi.


ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Annapolis'te düzenlenecek olan Ortadoğu zirvesinin, İsrail-Filistin arasında müzakerelerin başlatılmasını sağlaması durumunda "başarı" olarak nitelendirilebileceğini kaydetti.


Rice, gazetecilere açıklamasında, "bu müzakerelerin başlaması, ileriye doğru büyük bir adım" dedi.


Rice ayrıca, zirvenin amacını, "İsrail ve Filistin arasında, bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik görüşmelerin başlatılması" olarak duyurdu. Rice, "bundan birkaç ay önce, belki birkaç hafta önce, bugün bu noktaya gelebileceğimizi öngörmek bile güçtü" dedi.




Bu haber 280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,688 µs