En Sıcak Konular

Çankaya Sofrası'nın ilk konukları

22 Kasım 2007 09:14 tsi
Çankaya Sofrası'nın ilk konukları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül köşkte eski bir geleneği canlandırıyor. Atatürk’ün farklı alanlardan uzmanları davet edip düşünce alışverişi yaptığı, ülke meselelerini tartıştığı ünlü ’Çankaya Sofrası’nı Köşk'te tekrar kuruluyor. Sofranın il

Gül’ün 28 Kasım’da Köşk’te öğle yemeğine davet ettiği ’Çankaya Sofrası’nın ilk konukları da Prof. Halil İnalcık ve Prof. Talat Halman olacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk’ün, bilim adamları, edebiyatçılar, siyasetçiler ve değişik alanlardan uzmanları davet edip, kültürel, bilimsel konuları tartıştığı, düşünce alışverişinde bulunduğu ve Cumhuriyet’i şekillendirdiği, ’Çankaya Sofrası’nı canlandırıyor.

Atatürk’ün ülke meselelerini tartıştığı, rakı ve beyaz leblebi ikilisinin ön plana çıktığı ve akşamları yapılan Çankaya Sofrası, Gül tarafından Çankaya Köşkü’nde öğle yemeklerinde yaşatılacak. Gül, ilk Çankaya Sofrası’na, 28 Kasım’da saat 12.30’da dünyanın en önemli Osmanlı tarihçisi Prof. Halil İnalcık ve Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı, Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü ve Türk Edebiyatı Merkezi Başkanı Prof. Talat Halman’ı davet etti.

Prof. Halman, Hürriyet’e davetle ilgili şunları söyledi: "Çok sevindim çok yüceldim. Hem beni davet ettikleri için hem de böyle bir dizi başladığı için. Cumhurbaşkanının kendi düşündüklerini, inandığı güvendiği insanlarla paylaşması, kendisine dürüst tavsiyede bulunabilecek kimselere danışması çok güzel bir şey. Demek ki, Cumhurbaşkanı bir köşeye çekilip sadece bazı resmi görevleri yürütmekle kalmayacak, değişik fikirler, perspektifler edinmesi bakımından, bir vesile olacak, hem de zarif bir vesile". Halman, Atatürk’ün masasında içki bulunmasıyla ilgili hatırlamaya ise, "Sayın Gül beyaz şarap verirse hiç yüksünmem huzurunda içerim. O içmeyecek biliyorum ama" yanıtını verdi.

Fikir Sofrası

İsmet Bozdağ, "Atatürk’ün Fikir Sofrası" kitabında, Çankaya Sofrası’yla ilgili şu bilgileri veriyor: "Atatürk, bu toplantılara yalnızca devletin ileri gelenlerini değil, dönemin önde olan kültür, sanat, edebiyat adamlarını da davet eder, fikir alış verişinde bulunurdu. Bir konu hakkında düşüncesi olanı sabırla dinler, yeri geldiğinde de karşısındakini zorlayarak, sorular sorarak sohbete katılımını sağlardı. Bu konuşmaların hiçbirinde kendisinin övülmesini istemez, övenleri uygun bir dille susturur, daha çok dürüstçe fikrini söyleyebilenlere değer verirdi."

Hürriyet



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,102 µs