En Sıcak Konular

Doğalgaza yüzde 10 zam yolda

21 Kasım 2007 21:01 tsi
Yeni yılda doğalgaz da zamlanacak. Artan petrol fiyatlarının maliyet etkisini ocak ayında hissedecek olan BOTAŞ, yüzde 10'a varan bir zam yapmayı planlıyor.

Referans Gazetesi'nde Begüm Gürsoy'un haberine göre, yeni yılda doğalgaz da zamlanacak. Artan petrol fiyatlarının maliyet etkisini ocak ayında hissedecek olan BOTAŞ'ın, yüzde 10'a varan bir zam yapmayı planladığı bildirildi. Ayrıca zammın bir nedeni de Rus gazında 6, İran gazında 9 ay sonra maliyet baskısının hissedilecek olması. 2007'yi zamsız geçiren BOTAŞ'ın konut çıkış fiyatlarına, sanayi çıkış fiyatlarına göre daha yüksek oranlı zam yapacağı ifade edilirken, her iki abone grubu için yapılacak zammın ise yüzde 10'u kesinlikle geçmeyeceği belirtiliyor.

Gazprom zam yapabilir

Türkiye'nin doğalgaz ithalatının büyük bölümünü elinde tutan Rus Gazprom şirketinin 2008 yılında zam yapacağı ve şu anda bin metreküp için 260 dolar isteyen şirketin, bu fiyatı 300 dolara çıkaracağının beklenildiği ifade edildi. Bu durum BOTAŞ'ın doğalgaz ithalat maliyetini artıracağı için tüketici fiyatları üzerindeki zam baskısının 2008 yılı boyunca devam edebileceği kaydedildi. BOTAŞ, bu yılki petrol fiyatları artışlarının ilk etkisini ise gelecek yılın Ocak ayında görecek. Rusya'dan alınan doğalgazın maliyeti 6 ay sonra ortaya çıktığı için öncelikle bu yıl içinde ithal edilen Rus gazının petrol fiyatlarının baskısıyla artan maliyet tüketiciye yansıtılacak. Her ne kadar döviz kuru düşük olsa da, ocaktaki zammın "zorunlu" olduğu yorumu yapılıyor. BOTAŞ en son 1 Kasım 2006'dan itibaren geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 5,8, sanayide ise yüzde 5,4 oranında zam yapmıştı.

Elektrik de etkilenecek

Türkiye'nin 2008 yılında doğalgazdan elektrik üretimi artacağı için, BOTAŞ'ın yapacağı zam yap-işlet-devret (YİD), yap-işlet (Yİ) santralleri başta olmak üzere doğalgazdan elektrik üretiminin maliyetini de olumsuz etkileyecek. Yeni yılda elektrik zammının da yapılacak olması, hem ısınmada hem de elektrik tüketiminde vatandaşın elini yakacak. Öte yandan, BOTAŞ kış aylarının arz güvenliği için yoğun bir çalışmaya girdi. Yapılan son projeksiyonlarda günlük talebin geçen senelerdeki 90-120 milyon metreküplük seviyeden 140-150 milyon metreküp seviyelerine çıkabileceği öngörüldü. Rus gazını en fazla günlük 38-40 milyon metreküp seviyesinde alabilen BOTAŞ, son projeksiyonlara Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) yaptığı Silivri sıvı doğalgaz deposu ile Çolakoğlu grubuna ait olan ve kamu tarafından kiralanan Aliağa'daki Egegaz sıvı doğalgaz terminalini de kattı.

Ucuz doğalgaz arayışı

BOTAŞ'ın projeksiyonlarına göre şu anda yıllık 32 milyar metreküp olan gaz tüketimi gelecek 5 yıl içerisinde 60 milyar metreküpe kadar çıkacak. Bunun faturası ise satış hasılatı üzerinden yapılan analize göre 20 milyar dolara ulaşacak. 2006 yılında doğalgaz satış hacmi 30 milyar metreküpe, satış hasılatı ise 8.5 milyar dolara yükselen BOTAŞ, uluslararası arenada ucuz doğalgaz arayışına girdi. Elektrik üretimi ve sanayi sektörünün doğalgaza bağımlılığı göz önüne alındığında, sanayinin rekabet edebilirliğinin korunması için mevcut fiyatların düşürülmesine ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.
 

Botaş'ın zam gerekçesi ne

*Son aylarda artan petrol fiyatları maliyet etkisini ocak ayında gösterecek. Ayrıca Rus gazının 6, İran gazının 9 ay sonra maliyet baskısı hissedilecek.

*Gazprom 2008'de doğalgaza zam yapması bekleniyor. Bin metreküpün fiyatı şu anda 260 dolar. Zamla bunun 300 dolara çıkabileceği ifade ediliyor.

BOTAŞ en son 1 Kasım 2006'dan itibaren geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 5,8, sanayide ise yüzde 5,4 oranında zam yapmıştı.

 

Referans Gazetesi
 



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs