En Sıcak Konular

Hıristiyan dünyasında birlik sancısı

21 Kasım 2007 19:54 tsi
Hıristiyan dünyasında birlik sancısı Ortodoks ve Katolik liderler “Küresel Kilise” için çalışmalarını sürdürürken Protestan Kilisesi rahibi birleşmeyi desteklerken Anglikan Kilisesi'nden tam tersi açıklamalar geldi.

Papa ve Patrik’in İstanbul’daki yakınlaşmasının ardından, İtalya’nın Ravenna kentinde buluşmaları ve Papa’nın bu toplantıda ilk kez “İsa’nın yeryüzündeki temsilcisi” unvanını kullanmamasının yankıları sürüyor. Fener Rum Patrikhanesi’nin “iki kilisenin birleşmeye çok yaklaştığı” şeklinde yorumladığı bu gelişmeyi; Anglikan Kilisesi ve Protestan Kilisesi rahipleri ile dünyada dinlerarası hoşgörü toplantılarına katılan İ.Ü. İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Şinasi Gündüz  değerlendirdi.

PROTESTAN KİLİSESİ: BU ÇABALAR SÜRMELİ
İstanbul Protestan Union Kilisesi Rahibi Benjamin Van Rensburg,  “Son toplantılar, pozitif gelişmeye işaret ediyor. Birlik çabasından vazgeçilmemeli” dedi. Rahip Rensburg, şöyle devam etti:

“İncil’de kiliselerin birlik olmamasına dair bir kanıt yok. Kitap, kiliselerin birliğini tanımlıyor ve buna vurgu yapıyor. Kiliseler arasındaki bu farkları tarih yarattı. Farklı ülkelerde farklı kiliseler oluştu. Fakat şu bir gerçek ki Tanrı sözünde bir olmamız lazım ve bunun için çabalamamız gerekli. Hristiyanlık farklı ülkelerde, farklı toplumlarda yaşansa da, birlik çabasından vazgeçilmemeli. Tabii bu bir süreç, ancak farklı mezhepler desteklerse mümkün olur. Tabii ki kiliseler arasında 1054 yılındaki ayrımdan sonra bunu gerçekleştirmek meşakkatli olacaktır. Bu yüzden de Ortodoks, Protestan ve Katolik kiliselerin aktif olarak beraber çalışmaları gerekiyor. Beraber, görülür bir birlik oluşturmaları gerekiyor. Şimdiye kadar yapılan toplantılar, en son Ravenna toplantısı da dahil olmak uzere, bu konuda pozitif bir gelişmeye işaret ediyor.”

ANGLİKAN KİLİSESİ’NE GÖRE İSE ‘ROMANTİZM’
İstanbul Anglikan Kilisesi Rahibi Ian Sherwood ise, Fener Rum Patrikhanesi’ni “romantik”, değerlendirmesini ise “ekümenik fantazi” ve “pahalı rüya” olarak niteledi. “Diyelim ki birleşme oldu... Ben İngiltere Canterbury’deki Anglikan Başpiskopos’un Papa’nın altında olmasını istemem, ya da Papa, Doğu Kilisesi Patriği’nin altında olmak istemez” diyen Rahip Sherwood, ayrıca kiliseler arasındaki görüş farklılıklarına, özellikle “ahlak” konusundaki vurguların farklı olduğuna dikkat çekti. Kürtaj ve cinsellikte korunma konusunda Katolik kilisenin sert tutumunu hatırlatan Sherwood “Benim gibi bir liberal muhafazakar, tutucu bir muhafazakarın başı olduğu bir kurumda rahat edemezdi” dedi.

PROF. GÜNDÜZ: PAPA’NIN OTORİTESİ TARTIŞILIYOR
İ.Ü. İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şinasi Gündüz de, Hristiyan dünyasındaki gelişmeleri değerlendirirken, Papa’nın Türkiye ziyaretinde “Hristiyanlar arasındaki bu ayrılığın yüz kızartıcı bir durum olduğunu ve dolayısıyla artık iki kilisenin bir araya gelip bu eski bir takım sorunları aşarak bir araya gelmesi gerektiğini” ifade ettiğini hatırlattı. Prof. Gündüz, “Gelişmelerden, önemli ayrılık noktalarından biri olarak görülen Papa’nın otoritesi meselesinin şu anda ciddi olarak tartışıldığı anlaşılıyor. Hristiyanlar arasındaki yakınlaşma kuşkusuz dünya barışına olumlu anlamda bir katkı sağlar” dedi.


 



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,622 µs