MİT, teknolojiye ayak uyduramadı! | " /> MİT, teknolojiye ayak uyduramadı! | "/>

En Sıcak Konular

Eymür: MİT, teknolojiye ayak uyduramadı!

21 Kasım 2007 17:38 tsi
Eymür: MİT, teknolojiye ayak uyduramadı! Terörle mücadelede geli­nen noktayı eleştiren Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kontr-terör Dairesi'nin eski başkanı Mehmet Eymür, Irak'la ilgili istihbaratı daha önce ABD'nin Türkiye'den istediğini hatırlattı. Eymür'e göre şimdi biz ABD'ye muhtacız.

MİT'in, teknik yönden polisin bile gerisinde kaldığını savunan Mehmet Eymür, istihbarat konusunda ABD'ye muhtaç kaldığımızı söylüyor.

Eymür'e göre ABD'den gelecek bilgi de 'şartlı' olacak

Tempo'da verilen habere göre, Irak'ın kuzeyinde yuvalanan PKK'lılarla ilgili, Türkiye, ABD'den istihbarat desteği bek­liyor. Peki ne oldu da bölgede bu kadar etkin olduğu bilmen Türkiye istihbarat bekler duru­ma düştü? Terörle mücadelede geli­nen noktayı eleştiren Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kontr-terör Dairesi'nin eski başkanı Mehmet Eymür, Irak'la ilgili istihbaratı daha önce ABD'nin Türkiye'den istediğini ha­tırlattı. Eymür, bugün Türkiye'nin is­tihbarat konusunda ABD'ye muhtaç olmasının, daha çok teknolojiye ayak uydurulamamasından kaynaklandı­ğını söyledi.

Telsizler çalışmıyor

Eymür, MİT'in birçok istihbarat kuruluşundan personel olarak fazla olduğunu, ancak teknik yönden çok geride kaldığım öne sürüyor: "MİT, teknik olanaklar bakımından Emniyet İstihbarat Dairesi'nden bile geri du­rumdadır. CIA'in, MOSSAD'ın uçak­ları var, uydulardan faydalanıyor. Bunların istihbarat), yanında bizimki­ler çok hafif kalıyor. Uydu atılıyor, bunlardan niye faydalanamıyoruz?

Neden teknik bakımdan dışarıya bu kadar muhtaç oluyoruz, anlayamıyo­rum. Son yıllarda hiç teknik alım ya­pılmamış."

Yıllar önce alman telsizlerin artık çalışmadığını belirten Eymür, MİT'in bütçesinden tasarruf yapmanın ' ma­rifet' olmadığım belirtiyor, İstihbarat­çıların, tekniğe ayak uydurması ge­rektiğinin altını çizen Eymür, "Har vurup harman savrulmasın ama gü­nün şartlarına da ayak uyduracak ya­pılanmanın devam etmesi gerekir. Yoksa geri kalırsın. İstihbaratın yüzde 80'ini telefon dinlemeleriyle yapıyor­lar. ABD, Usame Bin Ladin'i niçin ya­kalayamıyor, çünkü ne telefon, ne tel­siz, ne de başka bir teknik cihaz kulla­nıyor. PKK'lılar için aynı şey söz ko­nusu değil. Haberleşmelerinde uydu telefonları, cep telefonları, telsiz kul­lanıyorlar. Bunların iyi denetlenmesi lazım. Biz de bu konuda zayıfız. Bun­ları mutlaka gidermemiz, tekniğe ayak uydurmamız gerekiyor" diyor.

"Küçük düşürüldük''

Gövde gösterisi yapmakla sorun­ların çözülemeyeceğini söyleyen Ey­mür, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu­gün küçük düşürülmüş durumdayız. Bu, hepimizi üzüyor. ABD'den bize istihbarat üç gün gelir. Gelen istihba­rat bize ne getirir, buna da bakmak la­zım. Abdullah Öcalan bir sürü şartlar­la Türkiye'ye verildi. Ne oldu? Oldu­ğu yerden Örgütünü idare ediyor. Hem İsrail hem ABD, PKK'yı İran'a yönelik olarak kullanıyor. PKK'yı Türkiye'ye yönelik kullandığım san­mıyorum. Ama elinde, Türkiye'ye so­pa olarak gösterebileceği bir enstrü­mandır. ABD'nin PKK'ya silah ver­mesinin İran'a karşı olduğu kanaatin­deyim."

Eymür, Barzani ve Talabani'nin son dönemde yaptığı çıkışlarıysa şöy­le değerlendiriyor: "Türkiye'de siya­siler konuşuyor, karşı tarafta Barzani, Talabani cevap veriyor. Güreşçiler gi­bi karşılıklı peşrev atıyoruz. Barzani oradan bir şeyler söylüyor, bizimkiler bir şeyler söylüyor. Şu unutulmamalı:

Devletlerin hiçbir dostu yoktur. Şartlar neyi gerektiriyor­sa onu yapmak gerekir.”



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    44,088 µs