En Sıcak Konular

Helal yok, koşer verelim!

0 0 0000 00:00 tsi
Helal yok, koşer verelim! Türkiye’de ‘İslami usullere uygunluk’ anlamına gelen ‘helal gıda sertifikası’ verilmezken birçok şirket, Yahudilerle ticaret yapabilmek için ‘koşer’ belgesi alıyor. Denetimler için hahamlara yüklü miktarlarda ödeme yapılıyor.

Bir kurumun koşer belgesi alabilmesi içini İsrail’den ya da İstanbul’dan hahamların bizzat fabrikaya gelerek denetim yapması gerekiyor. Belge ücreti dışında, onların bu seyahatinin masrafı da; koşer sertifikasına talip olan firma tarafından ödeniyor.

Nüfusun çoğunluğu Müslüman olan bir Türkiye’de koşerle ilgili böylesine yaygın uygulamalar bulunurken, İslami usullere uygunluk anlamına gelen helal gıda sertifikasından bahsetmek neredeyse imkânsız. Çünkü Türkiye’nin üretim ve kalite standartlarını belirleyen kurum olan Türk Standart Enstitüsü Kurumu’nun (TSEK) böyle bir sertifika uygulaması yok.

Helal gıda standardı hazırlayan ülke

Helal gıda standardını dünyada ilk kez hazırlayarak uygulayan ülke Malezya. Bu standartlar, İslami usullere uygun hazırlanması gereken gıdaların ‘hangi özelliklere sahip olması gerektiği, kesim usulleri, söz konusu gıdaların hazırlanmasında kullanılacak katkı maddeleri ile bu gıdaların servisinin yapıldığı yerlerin sahip olması gereken özellikleri’ kapsıyor.

Helal gıda tartışmaları son yıllarda yeni boyutlar da kazandı. Türk firmalarının Amerika, Avrupa, Kanada ve Uzakdoğu’ya yaptığı gıda ihracatlarında helal standardı talepleri gelmeye başladı.

Geçen yıl Ekim ayında yapılan dünyanın en önemli gıda fuarlarından ANUGA’da Yahudilerin kullanımı için “Kosher Products”(Koşer Ürünleri), Müslümanlar için de “Halal Food (Helal Gıda) amblemlerinin kullanımı ile ilgili amblem ve tanıtımlar yer aldı. TSEK, işte bu gelişmeler ve firmalardan gelen yoğun talepler üzerine başlattı.

Helal gıda konusunda hazırlanacak Türk standardı, Malezya tarafından hazırlanan “Helal Gıda” standardı ile birlikte; uluslar arası mutabakatla yayınlanmış olan The Codex Alimentarius dokümanları göz önüne alınarak hazırlanacak. 2006 sonuna doğru belgelendirme faaliyetlerinin başlatılması öngörülüyor.

Helal gıda, günümüz şartlarında ticaretin doğasından kaynaklanan bir mecburiyet. Müşterinin kral olarak değerlendirildiği günümüzde helal gıda, ideolojik bir yaklaşım değil; bir tüketici talebi. Türkiye’nin helal gıda standartlarını tespit ve uygulamada yaşayacağı gecikmenin faturası doğrudan Türk şirketlerine, dolaylı olarak da Türk ekonomisine kesilecek.

Aksiyon



Bu haber 250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,494 µs