‘yavru vatan’ demedik! | " /> ‘yavru vatan’ demedik! | "/>

En Sıcak Konular

Boşuna ‘yavru vatan’ demedik!

21 Kasım 2007 14:56 tsi
Boşuna ‘yavru vatan’
 demedik!

PKK tasfiye ediliyor… Dün Ankara’ya gelen komutanlarla bu konuşulmuş olmalı. Terörist Cemil Bayık’ın “bizi tasfiye etmek istiyorlar” şeklindeki sözleri de bu ihtimali güçlendiriyor. Ancak söz konusu değişim sadece PKK’y

Türkiye’nin “Evet, Kuzey Irak’a giriyoruz” dediği günlerde, Türkiye basını sınırdaki askeri hareketlilikten değişik fotoğraflar yayınlarken, iyibilgi.com 24 Ekim’de, yani bundan tam bir ay önce “ABD neden harekete geçiyor” diye sormuş ve bir uzmandan “PKK tasfiye edilecek” yanıtını almıştı. Bu yanıtı da hemen haberleştirmiştik.

PKK’nın tasfiye edileceği öngörümüz doğru çıktı. Bu sabah gazetelerin manşetlerine bakanlar Türkiye ile ABD’nin PKK’nın tasfiyesi için ortak adım atma noktasına geldiğini gördüler. Örneğin Sabah gazetesi bugünkü manşetinde “PKK’yı bitirme planı devrede” diyor. Amerikalı komutanların dün Ankara’ya yaptığı ziyareti merkeze alan gazete, PKK’lı Cemil Bayık’ın “bizi tasfiye etmek istiyorlar” sözlerini habere iliştiriyor ve Zebari’nin “Büyük operasyon ihtimali ortadan kalkıyor” şeklindeki açıklamasını da sözkonusu haberler birlikte veriyor. Gazetenin vermeye çalıştığı mesaj açık: PKK tasfiye ediliyor.

Çok doğru bir bütünsel yaklaşım. Ancak gazetenin yaklaşımı meselenin PKK ile ilgili boyutuna eğiliyor. İyibilgi.com bir adım daha ileri giderek meselenin “yavru vatan” kısmının da dikkate alınması gerektiğini söylüyor.

Çünkü CHP lideri Deniz Baykal tarihi Kürt sorunu açılımını yaptığında “İkinci yavru vatan: Kuzey Irak” diye boşuna haber yapmadık. Eğer, PKK’nın tasfiye edileceğini söylüyorsak, tasfiye edildikten sonra ne olmasının beklendiğini de söylemeliyiz. Aslında bu kapsamlı bir proje… Ve projenin ilk ayağı PKK’nın tasfiyesi… İkinci ayağı ise Kuzey Irak ile ilişkilerin çok boyutlu olarak geliştirilmesi ve Türkiye’nin Kuzey Irak’ı “arka bahçesi” olarak görmesi şeklinde. İşte bu yüzden yavru vatan haberini yaptık. Baykal’ın Kürt sorunu açılımı da… Erdoğan’ın dilinin altındaki bakla da… ABD’nin PKK’nın tasfiyesine ikna olması da… Kuzey Iraklı Kürt liderlerden gelen olumlu açıklamalar da… Bunların hepsi bu yapbozun farklı parçaları… Bu yüzden PKK’nın tasfiyesinden sonra ikinci adımı, Kuzey Irak açılımını beklemek gerekiyor. Tıpkı 24 Ekim’de yaptığımız o haberde söylediğimiz gibi:

Kaynak ortak bir operasyon yapılması halinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ta kalacağını belirtiyor. Bunun Türkiye’nin çıkarına olduğunu vurgulayan Kaynak’a göre Kuzey Irak’taki Kürtler de bundan çıkar sağlayacak. Çünkü TSK’nın Kuzey Irak’taki varlığı üçüncü bir ülkenin (muhtemelen İran) bölgeye müdahalesini imkansız hale getirecek. Katılımcılardan birisinin böyle bir durumda Kuzey Irak yönetiminin Amerika’nın ülkeyi terk etmesinden sonra çıkacak bir iç savaşta, Arap saldırısından da korunacağını ileri sürdüğünü hemen belirtelim. Kaçırılan sekiz askerle ilgili Amerikan makamlarının harekete geçtiği iddiasını da… ABD sekiz askerin geri getirilmesinde rol üstlenirse bu buzların erimesi noktasında önemli bir adım olacak.

iyibilgi.com



Bu haber 1,839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,714 µs