En Sıcak Konular

Alışveriş yapana dikkatli bakın!

21 Kasım 2007 14:16 tsi
Alışveriş yapana dikkatli bakın! Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yakında bir tüketici ya da tüccar gibi alışveriş yapacak gizli alışveriş timlerinin oluşturulacağını açıkladı. Önümüzdeki dönemde faaliyete geçmesi beklenen timler, tebdil-i kıyafet dolaşarak vergi denetimi yapacaklar...

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, tıpkı bir tüketici ya da tüccar gibi alışveriş yapacak olan gizli alışveriş timlerinin önümüzdeki dönemde faaliyete geçeceğini söyledi.

Zaman'da yer alana habere göre Unakıtan, telefonla vergicilik hizmetinin başlayacağını da belirterek, "mükelleflere yükümlülüklerini hatırlatmak için cep telefonundan kısa mesaj gönderme uygulamasını başlatıyoruz" dedi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda bakanlık ve bağlı kuruluşlara ilişkin 2008 yılı bütçe sunumunu yapan Maliye Bakanı Unakıtan, beş yıldır yürütülen bütçe açıklarının düşürülmesi politikasının sonucunda kamu tasarruf açığının azalması ile özel sektör yatırımlarının arttığını belirtti. Unakıtan, "2002 yılında özel sektörün sabit sermaye yatırımları 30 milyar YTL iken 2008 yılında bu tutar 122 milyar yeni liraya ulaşmış olacaktır" diye konuştu.

Sunumunda, Ocak-Ekim 2007 bütçe sonuçlarına da değinen Unakıtan, ilk 10 ayda bütçe açağının 12,3 milyar YTL olduğuna dikkat çekti. Yıl sonu bütçe açığı hedefinin 16,8 milyar YTL olduğunu şu ana kadar bu açığın yüzde 72,9'unu gerçekleşmiş olduğunu kaydeden Unakıkan, "Bu oran yıl sonu bütçe açığı gerçekleşmesinin bütçe açığının hedefin altında kalacağının göstermektedir" diye konuştu.

TEDAŞ'A 1,5 MİLAYR YTL KÖYDES KAYNAĞI

Unakıtan, 2005 yılında başlatılan Köy Altyapı Destekleme Projesi (Köy-Des) için 2008 yılında 500 milyon YTL, 2007 yılında başlayan Belediye Altyapı Destek Projesi (Bel-Des) için 300 milyon YTL kaynak ayrıldığını söyledi. Şimdiye kadar Köy-Des'e 4,2 milyar yeni lira aktarıldığını belirten Unakıtan, köylerin elektrifikasyon altyapısının iyileştirilmesi için Özelleştirme Fonu'ndan TEDAŞ'a 1,5 milyar YTL kaynak aktaracaklarını açıkladı.

Maliye Bakanı Unakıtan, başlattıkları e-beyanname sistemi kapsamında elektronik ortamda aldıkları beyanname sayısının 75 milyonu aştığını söyledi. Bu kapsamda gerçek ve tüzel kişilere toplam 99 bin 683 adet kullanıcı adı ve şifresi verdiklerini ifade eden Unakıtan, "Bu çercevede ekim sonu itibariyle gelir vergisi beyannamelerinin yüzde 85'i kurumlar vergisi beyannamelerinin yüzde 99,5'i KDV beyannamelerinin yüzde 90'ı, muhtasar beyannamelerinin de yüzde 89,9'u olmak üzere tüm beyannamelerin yüzde 92'sini internet üzerinden e-beyanname olarak aldık" şeklinde konuştu.

Unakıtan, akaryakıt istasyonlarına yazar kasa uygulamasının yaygınlaştığını, bu kapsamda yüzde 89'a tekabül eden 11 bin 208 akaryakıt istasyonunun kurulum çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

VERGİ BORÇLARI CEP'E GELECEK

Unakıtan, kayıtlı ekonomiye geçiş kapsamında, vergi kayıp ve kaçağının boyutu ve niteliğinin nedenlerinin araştırıldığını belirterek, ulaşılan veriler ışığında gerekli önlemlerin alındığını aktardı. Ekonomik hayatın içerisine gireceklerini aktaran Unakıtan, "Tıpkı bir tüketici ya da tüccar gibi alışveriş yapacak olan gizli alışveriş timleri önümüzdeki dönemede faaliyete geçecektir. Bir diğer konu olan fahri vergi müfettişliğinin uygulanabilirliği konusundaki araştırmalar da en kısa zamanda tamamlanacaktır" dedi. Denetimin artırılması yönünde eleman sayısının ve niteliğinin artırılması ve standartların geliştirilmesi suretiyle denetimin etkinleştirileceğini aktaran Unakıtan, denetim kapasitesini artırmak amacıyla gelecek yıl 800 vergi denetmen yardımcısı alınacağını söyledi.

Maliye Bakanı unakıtan Vergi İletişim Merkezi kurulması çalışması ile söz konusu merkezde görev alacak personelin eğitimlerini tamamladıklarını açıkladı. Unakıtan, şöyle dedi: "Bu merkez Aralık 2007'de ankara'da Ocak 2008'de İstanbul hariç tüm illere ve nihayet Mart 2008'den itibaren tüm Türkiye'de hizmet verecektir."

Unakıtan, bunun yanı sıra telefonla vergicilik hizmetinin başlayacağını belirterek "Bu şekilde mevzuat değişikliklerini bildirmek, beyanname vermede ve ödemede mükelleflere yükümlülüklerini hatırlatmak için cep telefonundan kısa mesaj gönderme uygulamasını başlatıyoruz. Ayrıca cep telefonlarının interaktif kullanımı kapsamında borç sorgulama, borç bulunmadığı yazısı isteme, mükellefiyet belgesi talebi, ve mobil imza benzeri uygulamalara da önümüzdeki yıl başlıyoruz" dedi.

4 YILDA 40 MİLYAR DOLARLIK ÖZELLEŞTİRME

Bütçe sunumunda, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bütçesi hakkında da bilgi veren Maliye Bakanı Unakıtan, 2003 yılına kadar 8 milyar dolar olan özelleştirmenin son dört yılda özelleştirme uygulamalarından 25,5 milyar dolar gelir elde edildiğini söyledi. Unakıtan, TMSF ve diğer özelleştirmelerle birlikte bu rakamın 40 milyar doları aştığını kaydetti.

2008 GELİRLERİ YÜZDE 8.8 ARTTI

Kemal Unakıtan, iadeler hariç 2008 merkezi yönetim bütçe gelirlerinin geçen yıla göre yüzde 8,8 artışla 204,6 milyar YTL olarak hesaplandığını söyledi. Bu gelirin 171,2 milyar YTL'si vergi gelirleri 9 milyar YTL'si teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, 0,8 milyar YTL alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler, 15,1 milyar YTL'si diğer gelirler, 4,3 milyar YTL'si ise sermaye gelirlerinden oluştuğunu aktaran Unakıtan, vergi gelirlerini oluşturan kalemlerişöyle açıkladı: "Gelir vergisi 38,1 milyar YTL, kurumlar vergisi 14,5 milyar YTL, dahilde alınan KDV 17,7, ithalde alınan KDV 30,5, özel tüketim vergisi 44,7 milyar YTL, motorlu taşıt vergisi 3,9 milyar YTL, BSMV 4 milyar YTL, harçlar 5,4 milyar YTL, damga vergisi 4,2 milyar YTL, ÖTV 4,6 milyar YTL, gümrük vergisi 3 milyar YTL diğer vergiler ise 0,6 milyar YTL."

Maliye Bakanı Unakıtan bütçe sunumunu şu cümlelerle tamamladı: "Bütçe politikalarının ekonomi üzerindeki etkisini önemsiyoruz. Bu nedenle makro ekonomik istikrarın ve büyümenin sürdürülmesi amacıyla maliye disipliline aynen devam ediyoruz. Böylece istikrar ilerleyen ekonomik ve sosyal gelişmeyi öne çıkaran maliye politikaları yine öncelikli hedefimiz olmaya devam edecektir. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği gibi 'Milli Egemenlik ancak mali egemenlikle olabilecektir' sözünün idraki ile çalışmalarımızı devam ettirecek ve icraatlarımızı gerçekleştireceği."



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,017 µs