Aşil'in topuğu neresi? | " /> Aşil'in topuğu neresi? | "/>

En Sıcak Konular

Türk ekonomisinde Aşil'in topuğu neresi?

21 Kasım 2007 12:36 tsi
Türk ekonomisinde Aşil'in topuğu neresi? IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, "2001 krizinden bu yana Türkiye, gerçekten dikkate değer bir ekonomik dirilişin sahibi oldu" derken, Türkiye'nin başına iş açabilecek bir noktaya parmak bastı. İşte Türk ekonomisinde Aşil'in topuğu...

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, mali-parasal politikaların, 2007'de, Türkiye'de "Aşil'in topuğu" (Mitolojide ölümsüz kahraman Aşil'in zayıf noktası topuğuydu) olan cari işlemler dengesindeki iyileştirmeler için daha az destekleyici olduğunu söyledi.

Milliyet'in verdiği bilgiye göre Giorgianni, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, 6. gözden geçirmeyle ilgili raporlar ve belgeler hakkında bilgi verdi

Giorgianni, "2001 krizinden bu yana Türkiye, gerçekten dikkate değer bir ekonomik dirilişin sahibi oldu. Tarihsel normların oldukça üzerinde olan büyüme, ortalama yüzde 7 olarak gerçekleşti. Enflasyon 35 yıldır ilk kez tek haneli düzeylere çekildi ve yabancı yatırım eşi görülmemiş düzeylere ulaştı" dedi.

Özel sektör ve kamu bilançolarının güçlendiğini, kamu borç rasyolarının yarıya düştüğünü ve bankaların şu anda yüksek kârlılığa ve rahat sermaye 'tamponuna' sahip olduklarını kaydetti.

'Stand - by'la oldu'

Giorgianni, bu başarıların, Türkiye tarafından benimsenen yapısal reformlardan ve IMF'yle birlikte yürütülen stand-by anlaşmalarından kaynaklandığına ilişkin kuşku bulunmadığını belirtti
Bu güçlü ekonomik performansın 'bahşedilmiş' olamayacağını belirten Giorgianni şöyle dedi:

"Gerçekte, enflasyon yüzde 4 resmi hedefin oldukça üzerinde kalırken, ekonomik büyüme 2006'nın ortasından bu yana ılımlı bir şekilde yüzde 5-5.5'e doğru azaldı. Mali performans 2007'de önemli ölçüde gerilemiş ve mali-parasal politika bileşimi, Türkiye'de 'Aşil'in Topuğu'nu oluşturan cari işlemler pozisyonundaki iyileştirmeler için daha az destekleyici olmuştur."

Siyasi istikrar, IMF anlaşmalarının başarılı şekilde tamamlanması ve reformlar için yeniden enerji kazanma fırsatına açılan eşsiz bir pencere oluşturduğunu belirten Giorgianni, şöyle devam etti:
"Doğru politika bileşimiyle şüphe yok ki Türkiye, potansiyel büyümesini yüzde 5'in üzerine çıkarabilir ve tüm yurttaşları için yaşam standartlarında sürdürülebilir iyileştirmeleri güven altına alabilir."

Memur maaş zamlarına kontrol istedi

Türkiye'nin büyüme ve istihdamı gerileten yapısal zorlukla karşı karşıya bulunduğunu belirten Giorgianni, "Gündem açık. Soru: Politika öncelikleri nelerdir? 4 alanı saymak gerekirse. Mali politika disiplininin yenilenmesi, yüksek kayıtdışılık, sığ finansal piyasalar, elektrik arzındaki potansiyel darboğazdır."

Giorgianni, daha sonra şunları söyledi:

"Türkiye, emek üzerinde en yüksek vergi yüküne sahip bir OECD ülkesi. Bu istihdamı geriletiyor, kayıtdışı sektöre yöneltiyor. Finansal işlem vergileri yüksek. Ancak vergileri azaltmanın maliyeti de çok yüksek. Önce vergi kaçağı azaltılmalı KDV indirimleri gibi geçici uygulamalardan kaçınılmalı. Harcama tarafında sosyal güvenlik reformu çıkarılmalı, sağlık harcamalarının etkinliği artırılmalı, memuriyet hizmetlerinde maliyet artışı kontrol altında tutulmalı."

'Tamponlar yaratılmalı, 3 yıllık taahhütler olmalı'

Beklentilerin sabitlenmesine katkıda bulunması amacıyla hükümetin, harcama ve faiz dışı fazla için gelecek 3-5 yıla yönelik hedefleri için taahhütte bulunabileceğini belirten Giorgianni, şöyle devam etti:
"Artan maliyetler enerji şirketlerini ciddi sorunlarla karşı karşıya bıraktı. Elektrik fiyatının dondurulması sektörde kronik yatırım yetersizliği ve ufukta elektrik kesintileri görülmesine neden olmaktadır.

Son olarak Türkiye, büyümesini korumak ve geçmişin ekonomik patlama-çöküş dönemlerinden sakınmak için, ekonomisini dış şoklara karşı daha esnek hale getirmek zorundadır.
Ayrıca borç vadelerinin uzatılması, uluslararası rezervlerin yükseltilmesi gibi yöntemlerle kamu bilançolarında 'tamponlar' yaratmak gerekir."



Bu haber 1,199 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,243 µs