En Sıcak Konular

'Demir İpek Yolu'na ilk çivi

21 Kasım 2007 11:35 tsi
Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının temeli atılıyor. Toplam maliyeti 450 milyon dolar olan projenin temeli üç ülkenin cumhurbaşkanları tarafından atılıyor. Tören devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temel atma töreninde konuşuyor.

Gül'ün açıklamaları şöyleydi: "Biz bugün Bakü-Tiflis ve Karsı bağlamıyoruz. Bu hattı Londra'yı bağlıyoruz. Bu hatta hazarı dolaşacak Türkiye'nin doğusundan batısına İstanbul'a ulaşacak. Oradan boğazın altından Avrupa'ya uzanacak. Manş'ı dolaşacak hat, Avrupa'nın ortasına kadar ilerleyecek. Bu tarihi, coğrafyayı değiştirecek çok büyük bir projenin ilk adımıdır. Bu projede çok büyük emekler vardır. Bu proje ile tarihi İpek Yol bir kez daha canlanacak. Marmaray'da bitince Avrupa'dan Çin'e kesintisiz gidilecek. Kazakistan'ın da katılmasıyla bu proje yeni bir anlam kazanacak. bu proje bölge ülkelerinin ekonomisinin canlanmasına da büyük katkı sağlayacaktır.

Tiflis'ten karadeniz'e oradan İstanbul'a ulaşacak karayolunda çalışmalar da devam etmektedir. Bakü-Tiflis-Ceyhan projesi nasıl gerçekleştiyse bütün bu projelerde gerçekleşecektir. Bunlar tarihi olaylardır. Projeden sadece üç ülke değil bütün dünya faydalanacaktır.

Amacımız barışa ve insanlığa hizmettir. herkes bu projelere katılabilir ve katkı sağlayabilir."

 


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, BTK'nın 2.5 yıl içinde hizmete açılacağını, ilk yıl 6.5 milyon ton yük ve 1.5 milyon yolcu taşınmasının öngörüldüğünü belirtti.

Temel atma töreni için Tiflis'te bulunan Yıldırım, Türkiye kısmındaki Kars-Aktaş sınır kapısı arasında kalan 76 kilometrelik bölümün inşaatının Türkiye tarafından, Gürcistan sınırından Ahılkelek kasabasına kadar olan 29 kilometrelik kısmının da Gürcistan hükümeti tarafından tamamlanacağını söyledi.

Yıldırım, Gürcistan'ın ayrıca hattın Ahılkelek-Tiflis arasındaki 160 kilometrelik bölümünün rehabilitasyonunu yapacağını belirterek, hatta Tiflis-Bakü arasında herhangi bir sorun bulunmadığını kaydetti.

"PROJENİN TOPLAM MALİYETİ 450 MİLYON DOLAR"

Yıldırım, projenin toplam maliyetinin 450 milyon dolar olacağını belirterek, bunun 200 milyon dolarının Gürcistan'a ait olduğunu bildirdi. Proje devreye girdikten sonra her ülkenin kendi sınırlarında kalan bölümünün işletmesinden ve güvenliğinden sorumlu olduğunu kaydeden Yıldırım, hattın Gürcistan kısmında kalan bölümün güvenliğiyle ilgili bir endişeleri olmadığını, Gürcistan hükümetinin bunu sağlayacak güçte olduğunu ifade etti.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) petrol ve doğalgaz boru hattı projelerinden sonra BTK demiryolu projesinin hayata geçirilmesine işaret eden Yıldırım, Türkiye'nin batı ve doğuyu birbirine bağlayan transit ülke konumuna dikkat çekti.

Demiryolu hattı projesinin bir diğer bağlantısının da Kazakistan ve Çin arasında olduğunu belirten Yıldırım, Çin'den Kazakistan'a uzanacak demiryolu hattının Hazar Denizi'nin doğusundaki Aktau Limanı ve Bakü arasında feribot tren taşımacılığıyla birlikte birbirine bağlanacağını ifade etti.

BTK projesinin temeli bugün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumnhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin katılacağı törenle atılacak.

 

HABER 7
 



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,290 µs