En Sıcak Konular

Türkiye'den iki süper haber

21 Kasım 2007 11:24 tsi
PKK, terör, şehit haberleri ve sınır ötesi gelişmelerden boğulan memleket insanına, Türkiye'yi hem sevindirecek, hem göğsünü kabartacak iki haberimiz var.

ODTÜ'lülerin geliştirdiği plastik maddeyle cep telefonu ve TV dahil tüm ekranlar çok ucuza üretilebilecek. Buluş, Chemical Communication'a kapak oldu.

TÜBİTAK: Zonguldak'ta 20 yıl yetecek miktarda kömür gazı bulundu.


1. Güzel Gelişme:

ODTÜ'den 'plastik devrimi'

ODTÜ'de geliştirilen yeni maddeyle cep telefonu, televizyon, elektronik gazete gibi görüntü cihazlarının ekranları, plastik malzemeyle ve daha ucuza üretilebilecek. Yeşil renk oluşturulamadığı için bugüne kadar kullanılmayan plastik malzeme, devrim niteliğindeki son gelişme sayesinde kullanılabilecek.
ODTÜ Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Levent Toppare'nin başkanlığındaki
'Polimer tabanlı görüntü cihazları ve eksik renk yeşil' adlı çalışma, önemli bilim yayınlarından Chemical Communications'ın ağustos sayısına kapak konusu oldu. Toppare'nin araştırma görevlileri Görkem Günbaş ve Asuman Durmuş'la yürüttüğü çalışma iki ay önce tamamlandı, ekip patent başvurusu hazırlığında.
İnorganik yapıya sahip elektrokromik malzemelerle, bugüne kadar görüntü cihazları yapılamıyordu. Bunun nedenleri, bu malzemelerin renk çeşitliliğinin kısıtlı olması, renk dönüşümünün uzun sürmesi ve maliyetinin yüksekliğiydi. Toppare, çalışmalarının temelini oluşturan 'polimerik elektrokromik' (iletken ve renk değiştirebilen bir çeşit plastik) malzemelerinse, inorganik malzemelere göre pek çok üstünlüğü olduğunu söylüyor:
"Polimerik elektrokromik malzemelerde, renk çeşitliliği sağlanabiliyor ve renk dönüşümleri bir saniyeden kısa sürede gerçekleşebiliyor. Polimerik madde, inorganik eşdeğerlerine göre çok daha ucuza elde ediliyor. İletken ve şeffaf plastik malzemelerin üzerine de uygulanabildiğinden, polimerik malzemeyle elastik elektrokromik cihazlar yapmak mümkün."
Görkem Günbaş, ürettikleri organik plastiğin daha ucuz oluşunu "Elektrokromik özellik, daha önce inorganik malzemelerle yapılıyordu, hammaddesi ve işleme süreci pahalıya mal oluyordu. Yaptığımız organik malzemeler, kaplandığında diğerinden çok daha ince bir kat oluşturuyor, çok az malzemeyle çok büyük alanlar kaplanabilecek" diye açıklıyor.


Görüntülü cihazlar için...
Toppare "Bilime katkımız, ilk defa indirgenmiş halde yeşil, yükseltgenmiş halde şeffaf polimeri sentezleyebilmemiz. Üstün özellikli bu malzemeyi, çözülebilir hale getirdik, artık her boyutta elektrokromik cihaz yapılabilecek."
Bugüne kadar üretilen elektrokromik malzemeler, genellikle mavi ve kırmızı renk veriyor, yeşil renk alabilen polimer üretilemediğinden tüm renkler elde edilemiyordu. Son gelişmeyle yapılabilecek elektrokromik tabanlı görüntü cihazları doğadaki tüm renkleri verebilecek; esneklik, şeffaflık gibi özelliklere sahip olacak.
Malzeme, cep telefonu, televizyon ve saat ekranı, gözlük camı, reklam panoları, elektronik gazete gibi görüntülü cihazın yapımında kullanılabilecek.

2. Güzel Gelişme:

Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurulu (TÜBiTAK) Marmara Araştırma Merkezi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sedat İnan, Zonguldak taşkömürü havzasında, Türkiye'nin 20 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek kömür gazı rezervi bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. İnan, kömür gazının çıkarılması için çalışmaların başladığını, ayrıca Soma'da da rezervler olabileceğini belirtti.
Enstitünün son çalışmalarıyla ilgili olarak TÜBİTAK'ın Gebze kampusunda basın toplantısı düzenleyen Doç. Dr. Sedat İnan, "Petrol zengini olmayan ülkemizde petrol, doğalgaz ve kömür gazı araştırmalarının itinayla yürütülmesi gerekiyor" dedi. Doç. Dr. Sedat İnan şunları söyledi:
"Enstitü olarak Güneydoğu Anadolu petrol bölgesi, Trakya petrol ve doğalgaz bölgesi ile Zonguldak taşkömür havzasında detaylı araştırmalar yaptık. Zonguldak taşkömürü havzasında kömür varlığına bağlı olarak 300-600 milyar metreküp kömür içinde bir gaz potansiyelinin varlığını tespit ettik. Bu rezerv, ülkemizin 10- 20 yıllık tüm doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte."

'10 milyar ton linyit rezervi var'
Doç. Dr. İnan, verilerin ardından Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun kömür gazı üretimi için ihale gerçekleştirdiğini ve ardından kömür gazının kullanılması için üretim sondajlarının başladığını kaydetti. Doç. Dr. İnan, Türkiye'de sadece Zonguldak'ta bulunan taşkömürünün içindeki kömür gazı üretimi projesinin ardından linyit kömüründen de gaz üretmek amacıyla çalışma yürüttüklerini anlattı. Doç. Dr. Sedat İnan şöyle devam etti: 'Son yıllarda linyit kömüründe de gaz olabileceğini değerlendirerek ülkemizde yaklaşık 10 milyar ton rezerv bulunduğunu ortaya çıkardık. İlk çalışma da, Soma havzasındaki yaklaşık 1 milyar tonluk linyit kömüründen gaz çıkarabilmek için o bölgede yapılacak. Proje TÜBİTAK'a sunuldu. Desteklenmesi halinde TPAO, İstanbul Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, ODTÜ ve Amerika'dan Pennsylvania State Üniversitesi ile işbirliği halinde, ancak enstitümüzün yürütücülüğünde önemli bir proje başlatılmış olacak."


'ABD 30 yıldır yapıyor'
Kömürden gaz üretiminin ABD'de 30 yıldır devam ettiğini kaydeden Doç. Dr. Sedat İnan, "Jeolojik nedenlerden dolayı petrol zengini değiliz. Ancak kömür kaynaklarımızdan elde edeceğimiz kömür gazı ile bu eksikliğimizi giderebiliriz. Kömür gazı, kömür yataklarının içinden sondajla çekildiği için 'kömür gazı' olarak adlandırılıyor. Ancak bildiğimiz doğalgazın kalitesi ile aynı" dedi.
Doç. Dr. Sedat İnan, Türkiye'nin radyasyon haritasının çıkarılması
için de enstitü olarak çalışma başlattıklarını kaydetti. Çalışmanın proje aşamasında olduğunu aktaran Doç. Dr. İnan, onay alması durumunda projenin, üniversitelerin desteği ile sekiz yılda tamamlanabileceğini sözlerine ekledi.

Aktif haber



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,582 µs