En Sıcak Konular

Tartışılan fotoğrafın sebebi ortaya çıktı!

21 Kasım 2007 10:17 tsi
Tartışılan fotoğrafın sebebi ortaya çıktı! Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Kral Abdullah ve Başbakan Erdoğan ile çektirdiği fotoğraf çok eleştiri almıştı. Fakat Suudi Arabistan'dan alınan taviz dün ortaya çıkınca fotoğrafın sırrı da anlaşılmış oldu. İşte olay fotoğrafın ardında yatan gerçekler...

Gül'ün, Suudi Kralı Abdullah'ı, Swiss Otel'de ziyaret etmesi tartışmalara neden olmuştu

Kral Abdullah’ın ziyaretinin tartışılmasını garipsediğini açıklayan Suudi Büyükelçi, “Kardeş gibiler. Aramızda protokol yok” dedi.

Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed El-Hüseyni, Kral Abdullah’ın protokol kuralları başta olmak üzere tartışma yaratan ziyaretini Vatan’a değerlendirdi. Suudi Büyükelçi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Kral Abdullah tarafından Swissotel’de kabul edilmelerini “normal” gördüklerini anlattı.

Büyükelçi Hüseyni, “Başkaları gibi değil, arkadaş kardeş gibiler. Özel bir şey. OPET toplantısında da petrol bakanını kabul etti o, görüştü arkadaş gibi. Bazı petrol bakanlarını arkadaş gibi kabul etti. Biz de yapıyoruz bunları, şahsi diyaloglar. Gül, Başbakan iken Kral havaalanına gitmişti. Aramızda protokol yok. Birbirlerini kardeş olarak görüyorlar. Gül, Dışişleri bakanıyken de görüştü, kabul etti. Birbirlerine karşı jestleri oluyor, bunlar da unutulmuyor” dedi.

Büyükelçi Hüseyni, bayraklarını Kuran’da ayet olduğu için aşağı indirmediklerini belirterek, “Ayet olduğu için biz hiçbir zaman bayrağımızı aşağı indirmeyiz. Bunun altında başka bir şey aramak yanlış olur” ifadesini kullandı.

Ekonomik yansımalar

Kral Abdullah’ın Türkiye ziyaretinin getireceği ekonomik yansımaların herkesi şaşırtacağını öne süren Hüseyni, “Ziyaretin ekonomik yansımaları olacak. Görecek, şaşıracaksınız. Milyarlarca dolarlık yatırımımız var. Türk müteahhitleri bu işleri yapabilir. Bu konuda delegasyonlar geliyor” şeklinde konuştu.

Hüseyni, Kral Abdullah’ın Suudi Arabistan’da yapılacak festivale Türkiye’yi şeref konuğu olarak davet ettiğini de söyleyerek, “Şubat ayında Türkiye’den 300 kişilik bir sanatçı grubu gidecek. Festivale çağrılan tek yabancı ülke Türkiye” dedi.

Kral Abdullah’ın Türkiye’ye gösterdiği ilginin yeni olmadığının altını çizen Büyükelçi Hüseyni, “Kralın yakın ilgisini sadece Sayın Gül ve Erdoğan’a bağlamak doğru olmaz. Türkiye dostumuz. Özal ve Demirel zamanında da ilişkilerimiz iyiydi” diye konuştu.


Gül'ü eleştirenler şu yorumu yapmıştı: "Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsil etmektedir. Protokole göre devlet başkanı statüsündeki biri Çankaya Köşkü'nde kabul edilmeliydi. Bu yüzden önce otele gidilmesi protokole aykırıdır; yakışık almamıştır."

Diğer görüş ise şuydu:

"Cumhurbaşkanı Gül, konuk Kral'a bir jest yapmıştır. Bu bir nezaket gösterisidir."

Tartışmalar sürerken bu jestin neden yapıldığı sorusu sorulmuştu.

Bu arada dün akşam saatlerinde kulislere, "Hac kotası krizi çözüldü" haberi düştü.

Buna göre Türkiye, Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl olduğu gibi bu yıl da Avrupa'daki vatandaşlarımıza 16 bin kişilik kota doğrultusunda para toplamıştı. Ancak son dakikada Suudi Arabistan, 16 bin kişilik kotayı 8 bine indirmişti ve kriz çıkmıştı. Çünkü Diyanet, 16 bin hacı adayından para toplamıştı. Krizin çözümü için Dışişleri Bakanı Ali Bacan, Riyad'a gitmişti. Ancak bütün ricalara rağmen kota yükseltilmemişti.

Ve Gül'ün Otel yaptığı ziyaret sonrası krizin çözüldüğü haberi gelince şu yorum yapıldı: "Şimdi o jestin nedeni anlaşıldı."



Bu haber 923 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,463 µs