İsrail aptal değil! | " /> İsrail aptal değil! | "/>

En Sıcak Konular

Levy: İsrail aptal değil!

21 Kasım 2007 09:21 tsi
Levy: İsrail aptal değil! İsrail'in Ankara'ya yeni atanan Büyükelçisi Gabby Levy, "İsrail, dış politikasında Türkiye ile stratejik ilişkisini Kürtlerle ilişkisi uğruna harcayacak, feda edecek kadar aptal bir ülke değildir." diyor. Milliyet yazarı Fikret Bila'ya konuşan Levy,

Fikret Bila/ Milliyet

İsrail'in Ankara'ya yeni atanan Büyükelçisi Gabby Levy, görevine çok süratli bir başlangıç yapmak zorunda kaldı.

Önce ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen sözde soykırım iddialarına ilişkin tasarının Genel Kurul gündemine inmemesi için İsrail hükümeti ve ABD'deki Musevi lobisiyle birlikte yoğun bir çaba harcadı. Ardından Türk Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın İsrail ziyaretine eşlik eden Büyükelçi, son olarak da İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in tüm dünyada yankı uyandıran Ankara gezisinin hazırlığında başrol oynadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Peres ve Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Çankaya Köşkü'nden dünyaya verdikleri "üçlü görüntü"nün mimarları arasında da yine Büyükelçi Levy vardı.

Bergama doğumlu olduğu için Türkiye'ye karşı duygusal bağlar da besleyen Büyükelçi Levy, dün konuğumuz oldu. Üç lideri bir araya getiren Ankara Forumu için şu değerlendirmeyi yaptı:

"Filistin'e yardım sağlayan birçok donör ülke var. Ancak ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sağlayacak projesiyle bölgemizde terörün azalması ve refah, istikrar ile güvenliğin artmasına katkı yapan tek somut örnek Türkiye'ye ait."

Türkiye, AB'nin uzantısı gibi

Büyükelçi Levy'nin, hem Türkiye ile İsrail ilişkilerindeki yakınlaşma hem de Türkiye'nin bölgesel meselelerdeki görünürlüğündeki artışa ilişkin iki önemli tespiti var. Levy'ye göre, bunlardan birincisi, "Türkiye'nin Ortadoğu ile ilgili konularda eskisine oranla daha aktif bir rol oynama" yönünde stratejik bir karar almış olması. Levy'ye göre, Ankara hem İsrail'le ilişkisine hem de İsrail'in komşularıyla ve Arap ülkeleriyle ilişkilerine aldığı bu karar ışığında yaklaşıyor.

Türkiye'nin bölgedeki aktif diplomasisine ilişkin olarak Levy'nin dikkat çektiği ikinci unsur ise, "Türkiye'nin AB üyelik süreci". Gerek Ortadoğu konularını anlayıp kavrama konusunda gerek Orta Asya Türk cumhuriyetleriyle ilişkilerde Avrupa'nın süreçlere yeterince katılmadığını belirten Levy, "Türkiye bu bölgelerde AB'nin uzantısı gibi rol oynayabilir" diyor.

Levy'ye, Türkiye ile İsrail arasında mükemmel denebilecek seviyede ilerleyen ilişkilerdeki tek kırılma noktasını "İsrail'in Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasını hedeflediği ve bu doğrultuda Kürt gruplarıyla gizli temaslar içinde olduğu" şeklinde zaman zaman Türk kamuoyuna yansıyan iddiaların oluşturduğunu hatırlattığımızda, çok kesin dille şunları ifade etti:

'Aptal değiliz'

"Milliyet gibi bazı ciddi gazeteleri hariç tutarsak, maalesef Türk basınında çok fazla komplo teorisi var. İsrail'in çıkarları açısından öncelikli olan, Irak'ın istikrarlı bir ülke haline dönüşmesidir. Bunun için de birinci şart Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasıdır. Irak'ta bir bölünme kaostan başka bir şey yaratmaz. Saddam döneminde Irak bizi tehdit ettiği için kuzeydeki Kürtlerle ilişkilerimiz vardı. Fakat bu uzun süre önce bitti."

Levy'nin bu sözlerini özetleyen şu ifadesi önemli:

"İsrail, dış politikasında Türkiye ile stratejik ilişkisini Kürtlerle ilişkisi uğruna harcayacak, feda edecek kadar aptal bir ülke değildir."



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,585 µs