En Sıcak Konular

DTP'li Kaplan'a AK Parti ve CHP'den büyük tepki

20 Kasım 2007 20:15 tsi
DTP'li Kaplan'a AK Parti ve CHP'den büyük tepki DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın ''Bu Meclisi tercih etmemiz...'' sözü, milletvekillerinin tepkisine yol açtı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2008 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında söz alan DTP'li Kaplan, demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, barış ve güvenlik ortamının yatırımlara etkisine değindi. Devlet Planlama Teşkilatını 2013'e kadarki planlamasında Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için için özel bir kalkınma planı olmadığını belirten Kaplan, 60. Hükümetin programında ''GAP'' kelimesinin yer almadığını söyledi.

GAP kapsamında yaptırılan Urfa'dan Silopi'ye giden sulama kanalının durdurularak, ödeneğin başka yerlere aktarıldığını ileri süren Kaplan, ''Mardin, Batman, Şırnak daha GAP'tan bereketini görmemiş. Bu gidişle 'torunlarımız görecek mi?' diye kaygılarımız var'' dedi.

Köylerinden zorla göç edenlerin rehabilitasyon görevinin GAP İdaresine verildiğini belirten Kaplan, ''Bölgesel kalkınma planınız yok. İyi niyetinizden şüphem yok ama AB müzakere sürecinin ilerleme raporunda da bölgesel dengesizliğin giderilmesi var. Sürdürülebilir bir sosyoekonomik programa ihtiyaç olduğu unutulmamalı'' diye konuştu.

''BU MECLİSİ TERCİH ETMEMİZ...''

DTP'li Kaplan, sorunların bir bütün olarak ortaya konulup, çözümün o doğrultuda giderilmesi gerektiğini belirterek, Hükümetin Kürt sorunuyla ilgili olumlu çalışmalarını önemsediklerini söyledi. AK Parti'li milletvekillerinin ''terör sorununu'' hatırlatması üzerine Kaplan, ''(terör sorunu) o da dahil hükümetin bu konudaki olumlu çalışmalarını önemsiyoruz. İnşallah hep beraber 23. Dönem Parlamentosu olarak bu barışın altına imza atacağız'' dedi. Kendisinin Parlamentoda bulunmasını ''büyük bir şans'' olarak değerlendiren Kaplan, ''Herkesin bunu değerlendirmesi gerekir. Azcık birbirimize tahammül edersek, bu Meclisi tercih etmemiz, Şırnak halkının beni seçmesi, 10 saat burada oturup tartışmamız, konuşabilmemiz... Evet bu Meclis ağlama duvarı değil. Biz sorun çözmeye geldik'' diye konuştu.

AK Parti Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül, ''Biraz da doğruları söylesen...'' diyerek Kaplan'ın sözünü kesti. Bunun üzerine bazı AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri Kaplan'a ''(Burayı tercih ettik) demeniz yanlış'' diyerek tepki gösterdiler. Bunun üzerine DTP'li Kaplan, ''Halkımız ve biz burayı tercih etmekle, önümüze başka bir tercih koymadık'' dedi.

Komisyondaki diğer milletvekillerinin ''Alternatifi yoktur. Meclisten başka alternatif yok'' diyerek tepki göstermesi üzerine Kaplan, ''Deve kuşu gibi başımızı kuma gömerek bir şey göremeyiz'' karşılığını verdi. CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, ''TBMM'den başka tercih yok. Başka meclis de mi var?'' dedi.

DTP'li Kaplan, konuyu değiştirerek, özel kalkınma planlarının mutlak suretle geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, DTP'li Kaplan'ın amacını aşan açıklamaları olduğunu ifade ederek, ''Vekillerin hepsi TBMM için birer şanstır. Meclisin alternatifi olamaz. Demokratik sistem içinde herkes halktan destek alarak gelir. Bunun dışında bir alternatif, kimsenin aklından geçmez'' diye konuştu.

KALKINMA AJANSLARI...

 AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, ülkenin gelişmesi ve kalkınması için 1971 Anayasasıyla DPT'nin kurulduğunu belirterek, mevcut çalışmaların yerel kalkınmayı sağlamakta yetersiz kaldığını savundu. Yatırımların, mutlaka yerel dinamikleri harekete geçirerek yapılması gerektiğini vurgulayan Ünüvar, bu konuda Kalkınma Ajansları kurulması için çıkarılan kanunun Danıştayın tarafından yürütmesinin durdurulduğunu bildirdi.

Dünyada yaklaşık 160 ülkede kalkınma ajansı bulunduğuna dikkati çeken Ünüvar, ''Filistin'de bile kalkınma ajansı var. Bölgesel kalkınma ajansları, yerel dinamikleri harekete geçirecek bir düzenlemeydi ama ne hikmetse uygulaması engellendi. Proje desteği sağlayacak olan ajanslardı. Önce bir ille ilgili vizyon oluşturacak, bu vizyon doğrultusunda projeler üretecekti. Sosyal sorumluluk projelerini de destekleyecek olan bu ajanslar, sorunların önemli kısmını giderecektir. Yatırımcıların önünü açacak, onlara mihmandarlık yapacak bir yapıya sahip olan kalkınma ajanslarının Anayasaya uygun olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, geri dönmeyen kredilerin dünyadaki yansımalarının riski artıracağını, bu nedenle küresel büyümenin gerilemeye başlayacağını söyledi. ''En büyük risk, kendine aşırı güvendir'' diyen Öztrak, ileride büyük sorunlara yol açmaması için aşırı güvene kapılmamak gerektiğine dikkati çekti.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçan, 1970'li yılların başında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in miting meydanlarında ''plan mı pilav mı?'' diye sorduğunu anımsatarak, iyi bir pilavın iyi planla yapılması gerçeğinin o dönemde anlaşılamadığını söyledi. Planlı Karma Ekonomi modeli o dönemlerdeki yanlış değerlendirmeler nedeniyle uygulanamadığını belirten Akçan, ''Eğer plan tam anlaşılıp uygulanabilseydi, siyasi partilerin rastgele karar alması engellenmiş olurdu'' dedi.

 



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs