En Sıcak Konular

3 bin yıllık Hitit Barajı yeniden açıldı

20 Kasım 2007 18:32 tsi
Hititlerin bundan 3 bin 246 yıl önce Alacahöyük antik kentinde inşa ettikleri tarihi baraj, yapılan kazı çalışmalarının ardından tekrar işlevsel hale getirildi.

Hititlerin bundan 3 bin 246 yıl önce Alacahöyük antik kentinde inşa ettikleri tarihi baraj, yapılan kazı çalışmalarının ardından tekrar işlevsel hale getirildi. Bölgede sulu tarımı canlandıracak baraj, 'inşasından 32 asır sonra tekrar aynı amaçla kullanılan dünyadaki tek baraj' olarak kayıtlara geçti.

Anadolu'nun en eski barajı, Yüksel İnşaat sponsorluğunda 5 yıldır devam eden restorasyon sonunda yeniden hayat buldu. Çorum'un 45 kilometre güneyindeki Alacahöyük'te Tanrıça Hepat'a ithaf edilen baraj, 2002 yılına kadar bataklık olarak biliniyordu.

Arkeologların bataklık alanda bir kazıya başlamasıyla ortaya çıkan tarihi baraj, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu'nun başkanlığındaki kazı ekibinin çalışmaları ile gün yüzüne çıkarıldı. Yapılan çalışmalarda baraj içinden arkeologlar ve köylülerin yardımıyla 2.5 milyon metreküp çamur çıkarıldı. Hititlerin sulama ve içme suyu amacıyla kullanılan Hitit Barajı, binlerce yıl sonra tekrar su toplamaya başlayarak eski canlılığına kavuşturuldu.

Alacahöyük kazılarının 100. yılında Hitit Barajı kenarında düzenlenen tarihi açılışa, Çevre eski Bakanı Fevzi Aytekin, Çorum Valisi Mustafa Toprak, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ve öğretim üyeleri, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan kazı başkanı Aykut Çınaroğlu, barajın Anadolu'daki kuraklık sonrası Hitit Kralı IV. Tuthalia tarafından inşa edilen 10 barajdan bugüne dek ulaşabilen tek baraj olduğunu söyledi. Alacahöyük'teki barajın kaynak suyu gövdesinden çıktığı için günümüze kadar akmaya devam ettiğini anlatan Çınaroğlu, taş ve kil kullanılarak yapılan barajın bugünkü inşa tekniklerine çok benzer bir yöntemle yapıldığını ifade etti.

Hititler döneminde barajın içme ve sulama suyu olarak kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Çınaroğlu, "Antik çağda, bu barajdan içme suyu olarak kullanılacak su, bir havuzda toplanmış. Havuzdan da filtrelerle temizlenip arıtıldıktan sonra, 2 kilometre uzaklıktaki kent merkezine götürülmüş" diye konuştu. Prof. Dr. Çınaroğlu, şu anda yaklaşık 15 bin metreküp suyun barajda bulunduğunu ifade ederek, bu suyu bölge halkının tarım arazilerinde kullanmaya başladıklarına dikkat çekerek, 3 bin 240 yıl sonra ilk kez antik bir barajın asıl işlevini yürüttüğünü bildirdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın üniversiteleri tarafından yürütülen kazılara verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Bakan Ertuğrul Günay'ın katılması için açılışı 2 kez iptal ettiklerini belirten Aras, kazıların 100. yılı dolmadan açılışı gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından Çevre eski Bakanı Fevzi Aytekin, Çorum Valisi Mustafa Toprak ve Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras, baraj gövdesindeki koyun postundan yapılan tıpayı çıkararak barajı kullanıma açtı. Böylece, Hitit Barajı, 'inşasından 32 asır sonra tekrar aynı amaçla kullanılan dünyadaki tek baraj' olarak kayıtlara geçti. Açılışın ardından törene katılanlar için Alacahöyük Kazı Evi'nde resepsiyon verildi.




Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,962 µs