En Sıcak Konular

Lübnan'da seçim 4. kez ertelendi!

20 Kasım 2007 18:21 tsi
Lübnan'da seçim 4. kez ertelendi! Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimleri 4'üncü kez ertelendi. Seçim, bir uzlaşma sağlanabilmesi için yarın yerine 23 Kasım Cuma günü yapılacak.

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimleri 4'üncü kez ertelendi. Seçim, bir uzlaşma sağlanabilmesi için yarın yerine 23 Kasım Cuma günü yapılacak.

Gergin bir havanın hakim olduğu Beyrut'ta iktidar ve muhalefet arasında uzlaşma arayışları sürüyor.


Görev süresi cuma günü dolacak olan Suriye yanlısı Devlet Başkanı Emil Lahud'un halefini seçmek için Meclis yarın toplanacaktı. Ancak meclisteki oylamanın ertelendiği açıklandı.


Siyasilerin yeni devlet başkanı üzerinde uzlaşma sağlamakta başarısız olmalarının, ülkedeki siyasi krizi daha da derinleştirmesinden endişe ediliyor.


Meclis Başkanı Nebih Berri ile Meclis'teki Suriye karşıtı çoğunluğun lideri Saad Hariri, Maruni kilisesi başkanı tarafından devlet başkanlığı için önerilen isimlerin hiçbiri üzerinde uzlaşma sağlayamadı.


Lübnan'daki iktidar paylaşımı sistemine göre devlet başkanının bir Maruni olması gerekiyor. Siyasi kaynaklar, iktidardaki koalisyonunun milletvekili Robert Ghanem'i, muhalefetinse eski bakanlardan Mişel Edde'yi desteklediklerini söylüyor.


Meclis'te cumhurbaşkanının seçilmesi için oylamaya katılanların üçte ikisinin oyu gerektiği için tarafların bir aday üzerinde uzlaşması gerekiyor. Cumhurbaşkanı seçimi eylülden beri dördüncü kez erteleniyor.


Seçim Ortadoğu Konferansı için önemli


Seçim ,ABD'nin Annapolis kentinde yapılacak Ortadoğu Konferansı'na davetlerin kesinleşmesi için de kritik öneme sahip. Seçim sorunsuz gerçekleşirse Suriye de resmen davet edilecek.


Lübnan'da son siyasi kriz 2006 Temmuz ayında yaşanan İsrail savaşının ardından başladı. Savaş sonunda Başbakan Fuad Sinyora hükümeti iyice zayıflamıştı. Güçlenen ise, İsrail'e karşı direnişi gerçekleştiren şii Hizbullah örgütüydü.


Hizbullah, askeri başarısını siyasete de taşımak ve daha fazla söz sahibi olmak için bastırdı, Şii Emel Partisi ile ittifak kurdu. Bu ittifaka, Suriye'nin Lübnan'dan çekilmesini ardından Beyrut'a dönen Hıristiyan Maruni lider Mişel Avn da katıldı.


Bazı Dürzi ve Sünni liderlerin de desteğini kazanan muhalefet, Sinyora hükümetini yıkmak için harekete geçti. Suriye de muhalefete destek verdi.


Muhalefet önce hükümetteki bakanlarını çekti. Yeni kurulacak hükümette bakanlar kurulunun üçte birinden fazlasını istedi. Amaç Hizbullah'ın kontrolü dışında bir kararın bakanlar kurulundan geçmesini önlemek.


İktidar ise bu taleplere direniyor


2005 Şubatı'nda öldürülen eski Başbakan Refik Hariri'nin oğlu Saad Hariri iktidarın başı. Onu, Hıristiyan Falanjist Semir Caca, Lübnan Gücü lideri Emin Cemayel ve Dürzi lider Velid Canpolat destekliyor.


14 Mart Hareketi olarak bilinen bu grup, Hizbullah'a karşı Batı'nın desteğine sahip. 14 Mart Hareketi, Hariri davasında uluslararası mahkeme kurulması fikrini destekliyor.


Lübnan'da teamül gereği cumhurbaşkanının Hırıstiyan Maruni olması gerekiyor. Ancak iktidar bu kişinin Suriye ile ilişkisinin olmamasını istiyor. Hükümetin bu anlamda 6 adayı var. Muhalefet ise Mişel Avn ya da onun belirleyeceği bir isim üzerinde uzlaştı.


Batı, Lübnan'da cumhurbaşkanı seçilememesinde Suriye'nin parmağı olduğu görüşünde. Bu nedenle 21 Kasım'da Suriye'nin Annapolis toplantısına davet edilmesi bu seçimin yapılmasına bağlanmış durumda.

CNN Türk



Bu haber 231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,862 µs