ABD, PKK'yı bitirecek! | " /> ABD, PKK'yı bitirecek! | "/>

En Sıcak Konular

Öneş: ABD, PKK'yı bitirecek!

20 Kasım 2007 14:05 tsi
Öneş: ABD, PKK'yı bitirecek! MİT'in İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, PKK'nın Kuzey Irak'ta bir operasyon yapılmadan bitebileceğini söyledi. ABD'nin PKK'yı geçmişte de bitirebileceğini iddia eden Öneş, belli çıkarlar için bu süreci uzattığını, şimdiyse zamanı

Washington toplantısında PKK'nın tasfiyesine karar verildiğini anlatan Öneş, "Aslında bu karar Öcalan bize teslim edildiği anda verilmişti. Amaç Kuzey Irak'ta oluşan federe yapıya bir hukuki statü kazandırmaktı. Barzani ve Talabani'nin karşısındaki PKK' yı tasfiye etmekti. Ancak Belirli çıkarlar için bu süreç uzatıldı." dedi. Bugün ise Türkiye'nin gücünün bu sürecin yeniden uzatılmasına izin vermeyeceğini söyleyen Öneş, "Hükümetin Kürt sorununu demokratik yoldan çözmek için acilen ciddi bir adım atması gerekiyor. Hemen anayasadan başlayarak hukuki, siyasi, ekonomik tedbirleri içeren, hak ve özgürlükleri kapsayan sivil bir projeyi devreye sokması lazım. İşte o zaman PKK Türkiye'de biter." ifadelerini kullandı.

Taraf Gazetesi'ne konuşan Cevat Öneş, Kürt sorunu, PKK ve DTP ile ilgili önümüzdeki günlerde neler olabileceğini değerlendirdi. Türkiye'nin bugün çok önemli bir noktada olduğunu söyleyen Öneş, Washington görüşmelerinden sonra Kürt sorununun çok acil çözülmesi gerektiğini vurguladı. "Irak'taki PKK, tehdit ve pazarlık kartı olarak Türkiye'ye karşı kullanılıyor. Bu sorun ulusal olmaktan çıktı, bölgesel ve küresel bir hal aldı. Washington bize bunu gösterdi." diyen Öneş, "Kuzey Irak'ta PKK'yı bitirmek, Türkiye'de PKK sorununu kesinlikle çözmez. Emekli Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman başta olmak üzere çoğu komutanın Kürt sorununa çok yanlış yaklaştıklarını itiraf etmeleri de bu sorunun sadece askeri yoldan çözülemeyeceğini açıkça gösterdi. Sorunun demokratik yoldan çözümüne kapı araladı." ifadelerini kullandı. Bu gelişmelerin Türkiye'de sivil siyasetin güçlendiğini ve güçlenmeye devam edeceğinin de bir göstergesi olduğunu altını çizdi.

Öneş, son zamanlarda PKK'nın eylemlerini arttırmasını da muhatap alınmak istemesine bağlıyor. 'Kendisini olduğundan güçlü göstermek istiyor' diyen Öneş, şöyle devam etti: "PKK'nın aniden şiddetini arttırması kendi iradesiyle olmuyor. PKK bugün parçalanmış durumda. İçerideki PKK ile dışarıdaki PKK arasında farklar var. Son eylemleri de Kuzey Irak'tan gelenler yapıyor. ABD'nin işgali altında bulunan Kuzey Irak'ta varlığını sürdürmeye çalışan PKK'nın bu güçlerden direktif almadan Türkiye'de eylemler yapması mümkün değil."

PKK'nın bir kart olarak kullanıldığını söyleyen Öneş, "ABD, silahları bırakın Irak'ı terk edin talimatı verdiği anda PKK Irak'ta biter." ifadelerini kullandı. Abdullah Öcalan'ın da artık örgüt için sembolik bir lider olduğunun altını çizen Öneş, silahların bırakılmasında Öcalan'ın da etkisinin olabileceğini düşünüyor. Öcalan'ın kendisini Kürt hareketinin lideri olarak görmek istediğini söyleyen Öneş, "Öcalan da zamanında kullanıldı. Şimdi ise örgütün nasıl kullanıldığını biliyor. Eğer bir hizmet yapmak istiyorsa silahların bırakılması konusunda düşüncesini açıklamalı." dedi.

DTP'nin kapatılması, Kürt kesiminde radikallere prim yaptırır

DTP'nin kapatılmasını Kürt sorununun çözüm sürecini zedeleyen bir durum olarak yorumlayan Öneş, "Demokrasimizi güçlendirirken bir partinin kapatılması doğru değil. Siyasi çözüm için herkese özellikle DTP'ye önemli görevler düşüyor." dedi. Hükümetin DTP'nin kapatılmasını istemeyişini de çok önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. "Başbakanın açıklamaları, siyasi iktidarın demokratik sürecin engellenmemesini istediğini gösteriyor. Temenni edelim ki yargı süreci de bu siyasi çözüme engel oluşturmadan neticelensin." şeklinde konuştu. PKK ile DPT'nin aynı gibi değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyen Öneş, "DTP, PKK'nın etkilediği kitlesel tabandan destek alıyor. Bu yüzden kendine göre hassasiyetleri var. Ancak artık Öcalan başta olmak üzere yeni bir değerlendirme yapılmak zorunda. DTP, AKP'nin aldığı oyları da dikkate almalı. Çünkü Güneydoğu'da AKP'ye oy vermek demek, silaha karşı olmak, PKK'nın silahlı gücüne karşı durmak demek." ifadelerini kullandı.



Bu haber 1,337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,825 µs