ama... | " /> ama... | "/>

En Sıcak Konular

Helikopterleri alacağız ama...

20 Kasım 2007 12:29 tsi
Helikopterleri alacağız ama... Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, 54 adet Genel Maksat Helikopteri ile Jandarma için düşünülen 12 adet keşif-gözetleme helikopteri ihalesinin iptalinin söz konusu olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamaya göre, ihalelerin iptal sebebi, ihale sözleşmesine

Burada yöntem değişikliğine gideceklerini belirten Bayar, ''helikopterden vazgeçmiyoruz. Türkiye'de bir üretim hattın kurulmasına dönük şart koyacağız'' dedi.

Haber7'de yer alan habere göre Bayar, önümüzdeki Cuma günü toplanacak Savunma Sanayi İcra Komitesinde karar verilmesi halinde 54 adet genel maksat helikopteri ile Jandarma için düşünülen 12 adet keşif-gözetleme helikopteri ihalesinin iptal edilerek, Türkiye'de üretim hattı kurulması şartıyla firmalarla derhal müzakereye başlanacağını bildirdi. Bayar, ''helikopterden vazgeçmiyoruz. Yöntem değişikliğine gidiliyor. Türkiyede bir üretim hattı kurulmasına dönük şart koyacağız. Daha önce off-set, yerli katkı şartı vardı ama. Şimdi bu işi biraz daha uzun vadeli gördük, çünkü helikopter sayıları artıyor ihtiyaç anlamında. Türkiyede üretime dönük bir model yapacağız. Açık ihale yerine alternatiflerle müzakere şeklinde yapacağız'' şeklinde konuştu.

-GÖZLEM UYDUSUNDA SON KARAR KURULUN-

Müsteşar Murad Bayar, Göktürk adı verilen askeri gözlem uydusu ihalesinde de değerlendirmelerin tamamlandığını, kazanacak firmaya Cuma günü toplanacak İcra Kurulunun karar vereceğini söyledi. Uydunun entegrasyonu için TAI'da tesis kurulacağını kaydeden Bayar, yurtdışında yaptırılacak uydunun nihai entegrasyonunun burada yapılacağını, yer istasyonunun da Aselsan tarafından Türkiye'de kurulacağını anlattı.

Söz konusu uyduyu en iyi şekilde kullanan ülkeler arasında yer alan İsrail, uydu aracılığıyla plakayı ve kişileri net bir şekilde görüntüleyip, tespit ediyor, koordinatlarını belirleyerek güdümlü füzelerle aracında veya evindeki bir kişiyi öldürebiliyor.

Göktürk adı verilen uydu projesi için Savunma Sanayii Müsteşarlığına, İngiltere'den Eads Astrium, İsrail'den IAI, Almanya'dan Ohb-System ile İtalya'dan Telespazio firmaları teklif verdi. Sınır gözleme amacıyla projelendirilen Göktürk projesi kapsamında, yörüngede teslim edilecek bir adet elektro-optik gözlem uydusu, bir adet sabit yer istasyonu ve bir adet de mobil yer istasyonu tedariki bulunuyor. Projeyle yerli sanayinin bir sonraki uydu projesinin tasarım, entegrasyon ve test faaliyetlerini Türkiye'de gerçekleştirebilecek yeteneğe ulaşması da hedefleniyor.

 İlk aşamada Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen Göktürk Keşif Gözetleme Uydu Sistemi projesiyle yabancı bir firmanın ana yükleniciliğinde teknoloji aktarımı gerçekleştirilecek. Başta yerli ana iş ortağı TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayinin (TAI) entegrasyon aşamasına doğrudan katılımı olmak üzere, yerli savunma sanayi firmaları ile araştırma merkezlerinin projenin tüm safhalarına katılması planlanıyor. Casus uydu, ormanlık alanların kontrolü, kaçak inşaat takibi, başta deprem olmak üzere doğal afetlerde hasar tespiti ve bölgeye çabuk müdahale ile tarımda rekolte tespitinde de kullanabilecek. Toplantıda 80 orta menzilli tanksavar silah ve bunlara ait 80 füze alımı için de karar çıkması bekleniyor.



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,171 µs