En Sıcak Konular

DTP oyundan çıkarsa, ÖTP yerine girmeye hazır!

20 Kasım 2007 09:19 tsi
DTP oyundan çıkarsa, ÖTP yerine girmeye hazır! DTP kapatıldığı takdirde, DTP'Li milletvekillleri ve siyasetçilerin siyaseti bırakması beklenebilir mi? DTP'nin yerine geçmek için hazırda bekleyen ÖTP'nin kadrosu belli mi? DTP'nin kapatılması karşısında PKK'nın tepkisi ne olacak? Yalçın Doğan yazdı

Yalçın Doğan/ Hürriyet

Özgür Toplum Partisi yedekte

Genel Başkanı, yıllardır politika yapan Kürtlere bile yabancı. Partinin adını da kimse duymuyor.

Özgür Toplum Partisi.
6 Haziran 2003’te kuruluyor. Genel Başkan Ahmet Turan Demir. Partinin amblemi doğmakta olan güneş.

Partiyi ve genel başkanı kimse bilmiyor ama, şimdi gözler bu partide. Günün birinde DTP’nin kapatılma olasılığına karşı, vaktiyle kurulmuş, yedekte tutulan bir parti. Özgür Toplum Partisi DTP’nin yedeği. Sadece bu amaç için kurulmuş parti.

Bu önlemden şunu anlamak mümkün. Hukuki gelişmelere göre, DTP ekibinin önümüzdeki günlerde, yeni bir parti kurmaya gerek kalmadan, Özgür Toplum Partisi içinde yer almaları söz konusu olabilir. Eğer, bu partiyi hálá kendi yedekleri olarak görüyorlar ise...

Başka bir parti de kurabilirler. DTP kapatılıyor, diye, siyasal arenayı terk etmelerini beklemek yanlış.

VAZGEÇİLMEZ UNSUR

Partiler tanımlanırken, kara kaplı kitaplara, demokrasinin ve siyasi hayatın vazgeçilmez unsuru siyasal partiler, diye yazmak iş değil.

Bizde öyle bir pratik var ki, partiler kapatılmanın vazgeçilmez unsuru haline dönüşüyor. Bizim siyasal tarihimiz kapatılan partiler çöplüğü. Çünkü, ifade özgürlüğü kısır. Çünkü, demokratik zihniyet geri. Çünkü, ne siyasal, ne sosyal, ne kültürel anlamda demokrasiyi içine sindirmiş bir ülke değil, bizim ülkemiz.

İşimize gelmiyor mu, kapat gitsin. Sanki, kapatınca sorun çözülüyor. Kapatınca, sanki yerine yenisi kurulmuyor. Sanki, HEP, DEP, HADEP kapatılınca, yerine yenisi kurulmuyor mu?

Onlar kapatılınca, terörle mücadelede olumlu sonuç mu alınmış oluyor? Terörün sonu mu geliyor?

PKK ZİL TAKIP OYNUYOR

Buna karşılık, DTP’nin sudan çıkmış ak kaşık olduğunu söylemek güç. Çünkü, teröre karşı çıkmıyor. Sorun burada.

Dünyadaki örneklerine bakınca, teröre doğru ve haklı olarak, hiçbir yerde prim verilmiyor. O zaman DTP’nin de, terörle bağlantısını koparmak gerek. Bunun için, kapatmak ve bir kenara itmek yerine, DTP ile diyalog kurmak gerek. Bıkmadan, usanmadan.

İtirazları duyar gibiyim. DTP ile diyalog onları hizaya getirmez, bu boş bir uğraştır, itirazları. Hayır, siyasal iktidarın ve bütün partilerin görevi, DTP ile diyalog kurmaktan geçiyor.

Tayyip Erdoğan ve AKP yönetimi
doğru bir çıkış yaparak, DTP’nin kapatılması için açılan davayı eleştiriyor. Eleştirmek yetmiyor. DTP’yi ikna etmek gerekiyor. Uzun ve zahmetli bir iş. Ama, gerekli olan bu.

Buna karşılık, PKK canını dişine takmış, DTP’nin kapatılmasını istiyor. Kendi terörüne, kendine göre, bir gerekçe daha bulmak üzere.

PKK şu anda zil takıp oynuyor. DTP’nin kapatılmasını büyük bir iştahla bekliyor.

İSPANYOL ÖRNEĞİ

Sık sık İspanya örneği veriliyor.

Türkiye ile İspanya arasında çok ciddi bir fark var. İspanya’da ayrılıkçı fikri savunmak suç değil. Nitekim, böyle bir parti halen İspanyol Parlamentosu’nda var. Bizde buna teğet geçmek bile, imkansız. Hemen suçlu sandalyesine oturmak işten değil.

Türkiye ile İspanya arasındaki fark, gerçek bir demokrasi zihniyeti farkı. Böyle bir zihniyeti yerleştirmek için, bir fırsat var. Yeni Anayasa bunun fırsatı.

Kaldı ki, Kürtler arasında ayrılmayı çok küçük bir azınlık savunuyor. Kürt halkının ezici çoğunluğu Türkiye ile birlikte yaşamak istiyor. Bir zamanların Kürt milliyetçileri buna dahil.



Bu haber 307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,981 µs