'Türkiye İran ve Rusya'ya yaklaşmamalı' | " /> 'Türkiye İran ve Rusya'ya yaklaşmamalı' | "/>

En Sıcak Konular

'Türkiye İran ve Rusya'ya yaklaşmamalı'

20 Kasım 2007 08:32 tsi
'Türkiye İran ve Rusya'ya yaklaşmamalı'

Türkiye hakkında karanlık senaryoları ile bilinen Washington'daki muhafazakar düşünce kuruluşu Hudson İnstitute'un uzmanlarından Zeyno Baran, "Türkiye Rusya ve İran'la yakınlaşırsa sıkıntı olur" dedi.

Washington'daki muhafazakar düşünce kuruluşu Hudson İnstitute'un uzmanlarından Zeyno Baran, Türkiye'nin Orta Asya'da rolünü artırma girişiminde olduğunu belirtirken, Rusya ve İran ile yakınlaşmasının sıkıntı yaratabileceğini söyledi.

Washington'da Johns Hopkins Üniversitesi Orta Asya-Kafkaslar Enstitüsü İpek Yolu Çalışmaları Programı çerçevesinde "Türkiye'nin Orta Asya ve Kafkaslar'da geleceği var mı?" başlıklı bir toplantı düzenlendi.

Toplantının iki konuşmacısından biri olan Baran, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Azerbaycan'a düzenlediği ziyaretin çok başarılı geçtiğine işaret etti ve bu ziyareti "Türkiye'nin bölgede yeniden etkisini artırma niyetinin bir işareti" olarak yorumladı. Türkiye'nin, Orta Asya'da yeniden aktif olma girişiminin, "kendi başına mı hareket ediyor, ABD ile mi hareket ediyor, yoksa Rusya ile mi?" sorularını akla getirdiğini söyleyen Baran, Orta Asya ülkelerinin Türkiye'nin hangi yöne doğru ilerlediğini bilmek istediğini kaydetti.

TÜRKİYE ZOR İŞLER YAPMAYA ÇALIŞIYOR

Zeyno Baran, Türkiye'nin bölgesinde kendi başına bağımsız bir aktör olarak hareket etmek istediğini ancak bunu hem Orta Doğu'da hem de Orta Asya'da aynı zamanda yapmasının zor olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan ile enerji işbirliğine girmesini tavsiye eden Baran, İran meselesinin "giderek daha karmaşık hale geldiğini" ve bu ülkeye yönelik yaptırımlar sıkılaştırılınca Türkiye'nin kendisini İran ile "garip bir ilişki içinde bulabileceğini" söyledi. Baran, bölgede ABD ile birlikte hareket etmeyen bir Türkiye'nin, Orta Asya ülkeleri için "daha az ilginç" olacağını da savundu.

Baran, Türkiye'nin, İran ve Rusya ile yakınlaşmayı mı tercih edeceği yoksa AB çizgisini mi koruyacağı sorusunun yanıtının Orta Asya ülkeleri için önemli olduğunu kaydetti.

Orta Asya-Kafkas Enstitüsü'nün araştırma direktörü Svante Cornell de toplantıdaki konuşmasında, Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşması durumunda "dışlanmışlar eksenine" katılacağını savundu.

dunyabulteni



Bu haber 965 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,459 µs