En Sıcak Konular

Genelkurmay uydudan izleyecek

20 Kasım 2007 08:03 tsi
Genelkurmay uydudan izleyecek Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Irak'a yönelik muhtemel harekâtı Ankara'daki karargâhtan yönetmeye imkân sağlayan 'TASMUS' adı verilen uydu sistemi kuruyor.

'TASMUS' adı verilen Taktik Saha Muhabere Sistemi, birkaç ay içinde Malatya'daki 2. Ordu Komutanlığı'na monte edilecek.  
 
Böylelikle askerî birliklerin operasyon alanındaki tüm hareketleri uydu aracılığıyla Ankara'dan izlenebilecek. Karargâh, ihtiyaç duyması halinde harekâtı merkezden yönlendirebilecek, bütün birliklere taktik emirleri anında ulaştırabilecek.

Silahlı Kuvvetler'in, çatışma bölgesinden 'emniyetli ses ve görüntü' almasına imkân sağlayan TASMUS, önce Ege Ordu Komutanlığı'nda uygulanmış ve başarılı sonuç vermişti. Alınan bilgilere göre, söz konusu sistemin düşman tarafından dinlenmesi ve karıştırılması mümkün değil. TASMUS, hedefle ilgili ihtiyaç duyulan bilgileri de temin ediyor. Ankara'ya ulaşacak bilgiler sayesinde operasyon alanındaki atış sistemleri düşmana çevrilecek.

Türkiye'nin en büyük telsiz haberleşme sistemi olan Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi'nin (Jemus) de ülke geneline yaygınlaştırılması kararlaştırıldı. Ege Bölgesi'nde uygulamaya konulan Jemus İstanbul, Ankara ve Bursa'da da hayata geçiyor. Jemus'un Trakya bölgesindeki altyapısı tamamlandı. Geçtiğimiz günlerde Kırıkkale'de de faaliyete geçen Jemus'un yurt çapına yaygınlaştırılmasıyla jandarmanın operasyon gücü artırılacak.

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın Jandarma Genel Komutanlığı'na Jemus projesine dahil olabilmek amacıyla başvurduğu öğrenildi. Büyükşehir Belediyesi'nin Jemus'un altyapısını kullanarak tüm birimleri arasında haberleşme ve GPRS sistemini kullanarak belediyeye ait araçların konumlarını takip olanağı sağlamak istediği belirtiliyor.
 
zaman



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,694 µs