En Sıcak Konular

Kosova'da resmi sonuçların galibi Taçi

19 Kasım 2007 21:28 tsi
Kosova'da resmi sonuçların galibi Taçi
Kosova'da önceki gün yapılan genel seçimlerde eski UÇK komutanı ve muhalif lider Haşim Taçi'nin Kosova Demokrasi Partisi'nin (PDK), yüzde 36 oranında oy alarak, seçimi kazandığı bildirildi.

Seçim yetkilileri, PDK'nın ilk resmi sonuçlara göre yüzde 36 oy aldığını belirtti.

PDK böylelikle birkaç yıldır iktidarda olan ve parlamentoyu kontrolü altında bulunduran Kosova Demokratik Birliği'ni (LDK) yenilgiye uğrattı.
 
LDK'nın seçimde yüzde 21 oy alarak ikinci sırada çıktığı bildirilirken,Taçi'nin partisinin tek başına hükümeti kurmak için gereken çoğunluğu sağlayamadığı, koalisyon kurmak için diğer partilerle görüşmesi gerektiği belirtiliyor.
 
Siyasi uzmanlar, katılımın yüzde 40 ila 45 arasında olduğu bildirilen seçimlerde, PDK'nın büyük olasılıkla LDK ile iktidar paylaşımı temelinde bir anlaşma yapmanın yollarını arayacağını belirtiyor.
 
Kısa süre içinde hükümet kurma çalışmalarına başlaması beklenen Taçi, seçimlerden önce 10 Aralık'ta sona erecek Kosova'nın gelecekteki statüsüyle ilgili görüşmelerde Sırbistan ile anlaşmaya varılmaması halinde, Kosova'da hemen bağımsızlık ilan edeceğini açıklamıştı.
 
Sırbistan, nüfusunun yüzde 5'ini Sırpların oluşturduğu Kosova'nın bağımsızlığına kesinlikle karşı çıkıyor.
 
Taçi, AB dışişleri bakanlarından bugün gelen, "bağımsızlık konusunda tek yanlı adım atılmaması" uyarısının ardından yaptığı açıklamada, ABD ve AB'nin işbirliği olmadan, Sırbistan'dan bağımsızlık konusunda tek yanlı olarak hareket etmeyeceğini söylemişti.
 
Seçime katılımın az olması NATO'yu üzdü
 
Bu arada NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ittifakın, Kosova'da yapılan genel seçimlere katılım oranının düşük olmasından hayal kırıklığı duyduğunu açıkladı.
 
Genel Sekreter, seçimlerin sakin ve barışçı bir ortamda yapılmasının olumlu karşılandığını, Avrupa Konseyi gözlemcilerinin raporlarının da bu seçimlerin uluslararası kurallara uygun olduğunu gösterdiğini ancak katılım oranının yüzde 45'de kalmasının hayal kırıcı olduğunu söyledi.
 
Hayal kırıklığının özellikle Kosovalı Sırpların tavrından kaynaklandığını belirten Jaap de Hoop Scheffer, Kosova'da tüm taraflara, siyasi sürece katılım çağrısında bulundu.
 
NATO Genel Sekreteri, Kosova'daki siyasi partilere de yapıcı bir yaklaşımla ve süratle yeni bir hükümet kurmaları çağrısında bulundu.NATO, 1999'dan beri, barış ve istikrarı koruma gücü KFOR ile Kosova yönetimine katkıda bulunuyor.
 
Jaap de Hoop Scheffer, 17 bin askerli KFOR'un, BM'nin verdiği görevi sürdüreceğini ve Kosova'da güvenlik ve istikrarı koruyacağını söyledi.

cnnturk



Bu haber 274 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,760 µs