İdiotlar için demir ve iyot! | " /> İdiotlar için demir ve iyot! | "/>

En Sıcak Konular

Unicef artı Unilever: İdiotlar için demir ve iyot!

19 Kasım 2007 16:45 tsi
Unicef artı Unilever: İdiotlar için demir ve iyot! 

Televizyondaki bir reklâmlar silsilesini ibretle izliyoruz. Ekranda üstü demir, iyot yazılı hipnoz küpleri uçuşuyor, Unicef bir şeyler tavsiye ediyor, Unilever bir şeyler satıyor… Anneler babalar “aklın gıdası”na hücum ediyor. Ve her zam

Her şey Unilever’in aklın gıdası iddiasıyla pazarladığı abur cubur ürünlerinin piyasaya çıkmasıyla başladı. Büyük bir pazarlama ve halkla ilişkiler atağıyla çıkan Amaze adlı ürün, her yerde yazıldı çizildi. Neyse ki bazı yayın organlarında, ürünün ilk ülkemizde çıkması sebebiyle “Türk çocukları denek mi olacak?” gibi tartışmalar çıktı. Ürünlerin içine vitamin katılmış olması dışında, diğer abur cuburlardan (şirketin ifadesiyle atıştırmalık) hiçbir farkı olmadığı söylendi. Şeker, aroma, katkı maddeleri içeriği nedeniyle ne kadar sağlıklı olacağı merak edildi. Gerçekten son derece faydalı olan demir için kırmızı et, karaciğer, yumurta yenmesi; iyot için deniz tuzu, kaya tuzu veya iyotlu tuz kullanılması tavsiye edildi.

Şirketin parası bol (margarinden çok kazandılar). Televizyonlara yüzlerce reklâm verdiler. Çocuğunu her şeyden üstün gören, varını yoğunu onlar için harcayan Türk anne babalarının yumuşak karnına vurdular. Reklâmlarındaki çocuklar derslerinde başarılı, güler yüzlü, pembe yanaklı, “zeka küpü” çocuklardı. Derslerde her sorulana parmak kaldırıyorlardı. Çünkü şirketin “zeka küpü” abur cuburlarını yemişlerdi.

Bu reklâm Dali’nin resimlerinden daha da sürreal olduğundan itirazlar yükseldi. Beslenme uzmanları “Tek bir yiyecek aklın gıdası olarak nitelendirilemez” dediler. Uzmanlara göre, beyin gelişimi üzerinde en faydalı gıdalardan biri sayılan ceviz bile, tek başına zekâyı geliştirmiyor. Şikâyetler geldi. “Reklâmdaki ifadeler tüketiciyi yanıltıyor” diyen Reklâm Kurulu, haklı olarak yayınlanmasını yasakladı.

D-HA küpü ifadesinin kullanımından da rahatsızdılar; deha küpü gibi anlaşılabileceğini söylediler. “Aklın gıdası", "Zihinsel gelişim", "Deha Küpü" gibi ifadelerin kullanıldığı, anılan ürünü tüketen okul çağındaki çocukların derslerinde başarılı oldukları ve yaşıtlarından daha avantajlı durumda bulundukları mesajının verildiğine dikkat çekilerek, Amaze reklamlarının yasaklanmasına ve Unilever'in 118 bin 384 YTL tutarında para cezasına çarptırılmasına karar verildi.

İtirazlar geldi. Bu sefer Unilever’den. Reklâm Kurulu’nu mahkemeye vereceklerini söylediler. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın “demir, iyot beyin gelişimine yardımcı olur” denmesine izin verdiğini söylediler. Üst düzey bir Unilever yöneticisi basın toplantısında bir falcı-hekim edasıyla, “Sürekli kullanılırsa 6 aylık bir zaman içerisinde pozitif sonuç alınabiliyor.” demişti, açıkça. Reklâmlarda da bu gerçekdışı iddiayı resimlediklerinin, sadece demir-iyot beyne iyi gelir demediklerinin farkında değiller miydi acaba?

Yeni reklâmlar yapıldı. Ekrandan yüzümüze çarpan demir, iyot ve ne anlama geldiğini bilmediğimiz “D-H-A” küpleri vardı reklâmda. Enerjik ve akıllı “ideal” çocuklar zıplıyorlardı.

Şimdi yeni bir reklâmlar silsilesi var. Suratımıza gene demir – iyot küpleri çarpıyor ama bu sefer altındaki imza Unicef’e ait. Biz bu kampanyayı Unilever yapıyor zannediyorduk…

Acaba Unicef, televizyonlara en çok seyredilen (ve en pahalı) zaman diliminde reklâm verecek kadar çok paraya ne zaman sahip oldu? Yılbaşı kartlarının satışından böyle bir para elde edildiyse, aç çocukları doyurmak gibi somut adımlar atmak varken, neden televizyona reklâm verildi? Ya da, Unicef’e büyük bir bağış mı yapıldı? Parayı veren düdüğü çalar mı? Başka sorunuz var mı?

www.iyibilgi.com ÖZEL



Bu haber 4,359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,545 µs