En Sıcak Konular

Hakim ve savcı alımını kilitleme

19 Kasım 2007 16:38 tsi
Hakim ve savcı alımını kilitleme     
YARSAV, hakim ve savcı adaylarının kabul yetkisinin HSYK'ay devrini istedi. Objektif olmadığını ileri sürdüğü sınavların HSYK' nın yapması durumunda nasıl objektif olacağı meçhul.

YARSAV tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de yargıç olarak atanabilmek için mesleğe kabul yetkisinin Anayasa uyarınca Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) ait olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, "Ancak mesleğe kabul edilecek kişileri adaylığa kabul yetkisi, yıllardır Adalet Bakanlığınca sürdürülmüş ve halen de sürdürülmektedir. Böylece mesleğe kabul ve adaylığa kabul gibi iki farklı süreç söz konusu olmuştur. Mesleğe kabul edilecek adayları yürütme organının belirlemesi uygulamasına ısrarla devam edilmiştir” denildi.
Açıklamada, YARSAV tarafından 100 idari yargı ve 500 adli yargı yargıç ve savcı adayı alımına ilişkin Danıştay'a açılan iptal davasının devam ettiği hatırlatıldı. Bu dava sırasında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK) tarafından mülakatı yapan kurulun objektif ölçütlere uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verildiği belirtilen açıklamada,
bu karar uyarınca devam eden mülakatların durdurulması istemiyle Adalet Bakanlığına başvurdukları belirtildi. YARSAV açıklamasında, Adalet Bakanlığı'nın İDDK kararını görmezden geldiği ve mülakatlara devam ettiği kaydedildi.
Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyince benimsenen ilkeler nedeniyle, adaylık sürecinde özellikle sınavlarda Adalet Bakanlığının etkisinin kaldırılması konusunun Avrupa Birliği'nce de ısrarla vurgulandığını hatırlatılan YARSAV açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:
“Adalet Bakanlığı ısrarla mevcut çelişik uygulamayı sürdürmekte direnmektedir. Şöyle ki son yapılan yönetmelik değişikliği ile mülakat kurulunda yer alan beş bakanlık bürokratına iki yüksek mahkeme üyesinin eklenerek sayının yediye çıkartılması konusundaki uygulamanın, sorunu çözmeyeceği YARSAV'ın açtığı davada vurgulanmış, bu durum 2007 Avrupa Birliği İlerleme Raporunda da yer almış, raporda söz konusu değişiklik için “görünüşte bir değişiklik” vurgusu yapılmıştır. Avrupa Birliği Türkiye 2007 Yılı İlerleme raporunun yargıya ilişkin 23. faslı, YARSAV ve yargıç adaylığı ile ilgili bu sınav davalarıyla başlamaktadır. Avrupa Birliği konusunda adımlar atıldığı söylenmesine rağmen, mevcut uygulamayı ısrarla sürdürmek ve pekiştirmek için de bu yasa teklifinin verilmesi, yargıdaki sorunlara ne derece duyarlı olunduğunu göstermektedir. Yasama ve yürütme organından beklenen, Adalet Akademisinin yürütme organının etki ve denetiminden çıkartılması, adaylık sürecinde Adalet Bakanlığının etkisinin kaldırılması, adayların kadrolarının genel idare hizmetleri sınıfından Adalet Akademisine kaydırılması ve mülakatların, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından yapılmasını olanaklı kılacak düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesidir.”

aktif haber



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,812 µs