En Sıcak Konular

Teröre duvar örülecek

19 Kasım 2007 09:40 tsi
Teröre duvar örülecek 
Terör ve sınır güvenliği yaşayan ülkeler "Soğuk Savaş" dönemi sistemine geri dönüyor. Berlin Duvarı'nı yıkan özgür dünya, kendilerine yeni duvarlar örerek güvenli bir çevre kurmaya çalışıyor.

İsrail, Rusya, İran, Amerika, Hindistan, Türkiye'den sonra Suudi Arabistan’da Yemen sınırında duvar örmeye başladı. Yemen'den gelen saldırılar ve göçmen işçileri engelleyemeyen Suudi yönetimi, iki ülke arasında bin 800 kilometrelik bir duvar örecek. Duvarın, Riyad'a maliyetinin 8,5 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. İki ülkenin bağımsızlıklarından sonra 65 yıl problem yaşadığı sınır, 2000 yılında yapılan Cidde Anlaşması ile belirgin hale getirilmişti.

AMAÇ ULUSAL GÜVENLİK

Suudi yönetiminin, duvar projesine başvurmasının sebebi olarak, 1990 ve 2000'li yılların başında ülkede gerçekleştirilen eylemler gösteriliyor. Yemen'le arasındaki sınıra örmeyi düşündüğü duvarla Suudi Arabistan hem terörist olarak adlandırdığı grupların geçişini engellemek hem de her yıl sayıları 400 bini bulan kaçak göçmenlerin topraklarına girmesini durdurmak istiyor. Suudi Arabistan'da halen 800 bin Yemenli'nin çalıştığı tahmin ediliyor. Pakistan-Hindistan: Dikenli teller şimdiden yarısını kapladığı 2 bin 900 kilometrelik sınıra yayılacak. Pakistan-Afganistan: Pakistan, Taliban'ın rotasına 2 bin 400 km. duvar öreceğini duyurup çalışmaya başladı. Hindistan-Bangladeş: 4 bin km. sınırı kaplayacak duvarın Batı Bengal bölümü tamamlandı. Fas-Batı Sahra: 2 bin 700 km.'lik sınırda toprak, kum ve kayalardan yapılma 'doğal' bir duvar uzanıyor. Ceuta/Melilla-Fas: İspanya'nın Kuzey Afrika toprağındaki iki özerk ili, Fas'tan 11 km. uzunluğunda, 6 metre yüksekliğinde bir duvarla ayrılıyor. Kuveyt-Irak: Kuveyt 217 kilometrelik sınırı elektrikli çitler, hendek ve siperlerle donatıldı.

bugün



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,377 µs