En Sıcak Konular

Müşerref sanal aleme karşı!

19 Kasım 2007 09:35 tsi
Müşerref sanal aleme karşı! Pakistan'da büyük kentlerdeki gösterileri eylemden birkaç dakika önce internetteki sosyal iletişim ağlarında duyuran öğrenciler, kolayca koordine olup yakalanma risklerini minimuma indiriyor. Olağanüstü halin sürdüğü Pakistan'da sanal ortam, direnişin k

Pakistan'da Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in olağanüstü hal ilan ederek binlerce muhalifi tutuklatmasının ve özel televizyon kanallarını kapatmasının ardından, Facebook gibi sosyal iletişim ağları, Müşerref karşıtlarının birbirleriyle irtibat kurması için en etkili araç oldu.

Olağanüstü hal ilanıyla birlikte tüm siyasi gösterilerin yasaklanması yüzünden, İslamabad, Lahor ve Karaçi gibi büyük kentlerde gösteriler, polisin müdahale etmesini önlemek için eylemden sadece birkaç dakika önce internetteki sosyal iletişim ağlarında duyuruluyor. Lahorlu öğrenci Ahmet, "Pakistan çapındaki üniversitelerle gösterilemizi Facebook, bloglar, cep telefonları ve SMS mesajlarıyla koordine ediyoruz. Gösterinin ne zaman yapılacağını öğrencilere Facebook grupları ve bloglarla haber veriyoruz. Yakalanmamak için 5-10 dakikalık ani gösteriler düzenliyoruz" dedi.

Facebook kullanıcısı Pakistanlı muhalifler arasındaki en popüler protesto grubu olan "Pakistan'da Olağanüstü Hale Karşıyız"ın halen 11 binin üzerinde üyesi bulunuyor. Grubun üyelerinden biri, "Bu ülkenin geleceği olan bizler şimdi harekete geçmeliyiz. Geleceğimiz tehlike altında, ülkemizin bize ihtiyacı var" diyerek diğer kullanıcıları mum yakma eylemine çağırıyor. Grubun internet sayfasında protestoları destekleyen internet bloglarına, gösterilerde çekilen fotoğraflara ve anayasanın yeniden yürürlüğe girmesi ve muhalif lider İmran Han'ın serbest bırakılması için açılan dilekçelere link veriliyor. İnternet bloğu sitesi "emergencypk.blogspot.com" adresinde de gösterilerin nerede ne zaman yapılacağı duyuruluyor.

Facebook'taki başka bir muhalif grup olan "Git Müşerref Git"in kurucusu Sadık Han, "Bloglar ve Facebook genç Pakistanlıların düşünme şeklini değiştirmeye başlıyor. Normalde politikayla ilgilenmeyen insanlar politik meselelerle karşılaşıyorlar" dedi.

ABD: Olağanüstü hali kaldırın

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile önceki gün bir görüşme yapan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte, olağanüstü hal uygulamasının kaldırılması uyarısında bulundu.

Pakistan'daki ABD Büyükelçiliğinde dün bir basın toplantısı düzenleyen Negroponte, ocak ayında yapılacak seçimlere olağanüstü hal ile gidilmesinin, "serbest, adil ve saygın seçim" ilkesiyle bağdaşmayacağını belirtti. Negroponte, göstericilere sert karşılık verilmesi, basına baskı yapılması, siyasilerin ve insan hakları savunucularının gözaltına alınması gibi uygulamalara son verilmesi gerektiğini de kaydetti. Amerikalı yetkili, Müşerref ile muhalif Benazir Butto uzlaşmasını çok arzu ettiklerini kaydetti.



Bu haber 197 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,926 µs