En Sıcak Konular

'Sus'ması istenen emekli paşaların tam listesi!

18 Kasım 2007 17:13 tsi
'Sus'ması istenen emekli paşaların tam listesi! Sık sık TV programlarına katılarak terör konusunda değerlendirmelerde bulunan emekli paşalarla ilgili son düzenleme yankı buldu. Son karar hangi paşaları etkileyecek? İşte terörle mücadele konusundaki yorumları ile kamuoyunun son dönemde TV ve diğer yayın

Emekli Orgeneral Şener Eruygur: Jandarma eski Genel Komutanı. Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı. İstiklal ve TSK Üstün Hizmet madalyaları sahibi.

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu: Milli Savunma Bakanlığı Dış Ticaret Tedarik eski Daire Başkanı. Yirmibirinci Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkan Yardımcısı.

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen: Terör uzmanı. Stratejiyle ilgili birçok makalesi bulunan Eslen, terör bölgesinde görev yaptı.

Emekli Orgeneral Edip Başer: Genelkurmay 2. Başkanlığı ve 2. Ordu Komutanlığı yaptı. Türkiye’nin Terörle Mücadele Özel Temsilciliği görevine getirilen Edip Başer daha sonra bu görevden ayrıldı.

Emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu: Emekli Subaylar Derneği Başkanı.

Emekli Tuğgeneral Osman Pamukoğlu: 1993-1995’te Hakkari’de Dağ ve Komando Tugayı ve Güvenlik Komutanlığı yapan Pamukoğlu, 1. Dereceden Altın Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası sahibi.

EN ÇOK ETKİLENECEK İSİMLER

Yönetmelik değişikliğinden sık sık ekranlara çıkarak terör mücadelesi ve sınırötesi operasyonla ilgili açıklamalar yapan yazdıkları kitaplarla görev yaptıkları döneme ilişkin bilgi veren emekli orgeneraller Kemal Yavuz, Necati Özgen, emekli korgeneraller Hasan Kundakçı, Altay Tokat, emekli tümgeneraller Osman Pamukoğlu, Aziz Ergen emekli tuğgeneral Osman Özbek, emekli Albay Erdal Sarızeybek gibi isimler etkilenecek.

CANLI YAYINDA ASKERİ İTİRAF

1993 -1995 yılları arasında Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı olan Osman Pamukoğlu, son aylarda TV'lerin en çok rağbet ettiği isim oldu. Pamukoğlu katıldığı programlarda PKK ile mücadelede askeri bilgiler verirken, kendi dönemine ilişkin eleştirilerde de bulundu. Pamukoğlu bir programda "Teröristleri sıkıştırdık. Ankara'dan bir telefon geldi. 'Üzerlerine gitmeyin' dendi" dedi. Pamukoğlu 'Unutulanlar dışında birşey yok' adlı kitabında askeri bilgiler vererek terörle mücadelesini anlattı.

2006'da emekliye ayrılan Albay Aziz Ergen de 19 Mayıs 2004'e K. Irak'ın Kokpitepe bölgesinde ABD'li Albay Martin Rollinson'u esir alıp çırılçıplak soyarak çuval olayının rövanşını aldıklarını açıklamıştı. Ergen 'Kirli Yerler İttifakı' adlı kitabında görev yaptığı döneme ilişkin yolsuzluklara yer verdi.

Bombacısı da var, itirafçısı da...

Terörle mücadele konusunda sık sık TV programlarına katılan ve strateji uzmanı gibi değerlendirmelerde bulunan emekli paşalar, icraatlarını anlattıkları kitaplarında da tartışmalı itiraflarda bulundular. İşte o emekli paşalardan birkaçı:

Emekli Korgeneral Altay Tokat bir dergide görev yaptığı dönemle ilgili şu itirafta bulunmuştu: Batıdan gelen memurlar, hakimler işin ciddiyetini anlamıyor. Onun üzerine şunlar bir hizaya gelsin diye evlerine yakın iki yere attırdım.?” Tokat bu açıklamadan sonra 'Bombacı Paşa' olarak anıldı.

1992-1994 yılları arasında Şemdinli'de sınır taburunun komutanlığını yapan Emekli Albay Erdal Sarızeybek, "Şemdinli'de Sınırı Aşmak", "Hesaplaşma" "İhaneti gördüm" adlı kitapları yazdı. Sarızeybek, “Şehrin üzerinde çatışma havası yarattık. Haftada en az bir kez bu uygulama Şemdinli'de yapılır oldu, hem de uzunca bir süre" itrafında bulundu.

Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı 'Tanburalı Paşa' ve 'Güneydoğu'da Unutulmayanlar' adlı kitaplarında OHAL döneminde PKK ile mücadele ve operasyonları anlattı. Kundakçı, törer konusunun işlendiği tartışma programlarının en çok rağbet gören isimlerinden.

"Mantıklı bir düzenleme"

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu yeni düzenlemenin mantıklı olduğunu söyledi. Kuloğlu'nun görüşleri şöyle: Yadırgamamak lazım. Düzenleme, beyanat vermeyi veya yazmayı yasaklamıyor. Muvazzaflık esnasında çalışılan yerlerle ilgili bilgi vermeyi men etmeye çalışıyor. Ben ayda 30-40 defa televizyona çıkıyorum. Ancak ben ne çalıştığım zamanki bilgileri aktarıyorum, ne de küçük düşürücü, aşağılayıcı ifadeler kullanıyorum. Biliyorsunuz bazıları var "Taburumu aldım, şuraya gittim. Karşıma şunlar çıktı. Komutan böyle dedi " tarzında TSK'ya zarar verecek açıklamalar yapıyorlar.

General giremeyecek mi?

Emekli Tümgeneral Osman Özbek, yönetmelik değişikliğinin emekli subayların açıklamalarına engel getirildiğini belirterek, "Böyle bir yönetmelik suçtur" dedi. Özbek değerlendirmesi şöyle: "Vicdanı olan her Türk vatandaşı konuşur ve konuşmaya devam edecektir" diyen Özbek, ortada bir suç varsa tazminat davaları var, ceza davaları var. Böyle bir yönetmeliğe ise gerek yok. Orduevine bir generali nasıl almayacaklarmış. Hangi yetkiyle yapılmış. Mahkeme kararı olmadan böyle bir şey olmaz. Üstelik yazdığınız kitapla sosyal tesisin ne alakası var?"

Entelektüel katkı yapıyoruz

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen: TSK’da görev yapan personel, görevi süresince doğal olarak gizlilik dereceli bilgilere sahip olur. Bu bilgiler hem ülkenin güvenliği hem de Silahlı Kuvvetler’in şahsiyetinin korunması açısından önem taşıyabilir. Yönetmelik değişikliği, bu hassasiyetlerin korunması ile ilgili. Gelişen demokratik yapı içerisinde, TSK’dan emekli olanlar sahip oldukları devlet sırlarını açıklamamak şartıyla, TSK’nın hassasiyetlerini dikkate alarak entelektüel tarzda topluma katkıda bulunabilirler. Bu değişiklik, bu konuda TSK’nın sıkıntıları olduğunu göstermektedir. Bir yasal zorunluluk getirilmiştir. Biz emekli olduktan sonra da görevimiz devam ediyor. TSK’dan emekli olan her personelin “be briefed” ile uyarılması ve bazı hatırlatmalarda bulunulması gerekir.

Erdoğan: Ülkenin birliğine kurşun sıkıyorlar

Başbakan Tayyip Erdoğan, 30 Ekim'deki AK Parti Grup toplantısında emekli paşaların televizyon programlarında yaptığı açıklamaları eleştirmişti. Erdoğan "Televizyon televizyon gezenler var ya... Yaptıkları tek iş var tahrik etmek. Bunlar sadece tahrik memuru olarak görev yapıyorlar. İster emekli ister muvazzaf olsun bu ülkenin birliğine beraberliğine saldırmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Televizyon televizyon gezip ülkenin birliğine kurşun sıkanlar karşısında bizi bulacaklar. Bunu böyle bilsinler” demişti.

Akşam-Yeni Şafak
 



Bu haber 7,858 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,845 µs