İlk gaz ihracına süper zirve | " /> İlk gaz ihracına süper zirve | "/>

En Sıcak Konular

İlk gaz ihracına süper zirve

18 Kasım 2007 15:46 tsi
İlk gaz ihracına süper zirve
Türkiye'yi stratejik bir enerji koridoru haline getiren Azerbaycan doğalgazının Avrupa'ya ihracatının ilk ayağı bugün hayata geçiriliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı açılış törenine katılacak olan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve beraberindeki heyeti, Meriç Nehri Köprüsü üzerinde karşıladı.

Helikopterle İpsala Gümrük Sahası'na indikten sonra kara yoluyla Meriç Köprüsü'ne geçen Başbakan Erdoğan, sınırda görevli Türk askerleriyle tokalaştı.

Erdoğan, daha sonra Yunanistan Meclis Başkanı Dimitris Siufas, Yunanistan Kalkınma Bakanı Christos Folias'ın da aralarında bulunduğu heyetle birlikte gelen Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'i karşıladı.

 

Karşılamada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de hazır bulundu.

Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı'nın resmi açılış töreni, İpsala Gümrük Sahası'nda Türkiye, Azerbaycan ve Yunanistan milli marşlarının okunmasıyla başladı. Törene, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Yunanistan Kalkınma Bakanı Christos Folias, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri ile ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman katıldı.

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, iki dost ve komşu ülke arasındaki doğal gaz enterkonektörü açılışı dolayısıyla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, tüm konuklara ''hoşgeldiniz'' dedi.

Erdoğan, bu projenin temelinin 3 Temmuz 2005 tarihinde yine burada atıldığını ve çok kısa zamanda tamamlanarak faaliyete geçmesinin ortak irade ve kararlılığın bir göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecindeki gelişmelere paralel olarak yeni bir safhaya giren Türk-Yunan yakınlaşmasının her alanda arttığına işaret eden Erdoğan, bu yakınlaşmanın iki ülke arasındaki iş birliğine olduğu kadar bütün bir bölgenin refah ve istikrarına da katkıda bulunduğunu ifade etti.

Erdoğan, ekonomi, ticaret, ulaştırma, enerji, turizm gibi çok çeşitli sektörlerde bu sürecin somut sonuçlarını görmekten mutluluk duyduğunu kaydetti.

En somut iş birliği alanlarından bir tanesine bugün burada hep birlikte tanık olduklarını belirten Erdoğan, doğal gaz enterkonektörünün hizmete açılıyor olmasının önümüzdeki dönemde diğer alanlarda atılabilecek adımları da teşvik edeceğine inandığını kaydetti.

 

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Türkiye'nin geniş bir enerji vizyonu vardır. Bu vizyon doğrultusunda jeostratejik konumumuzla birlikte bölgede enerji merkezi dağıtıcısı ve transit ülke pozisyonumuzu güçlendirmeye çalışıyoruz. Esas itibarıyla enerji stratejimizi de bu vizyona dayanarak küresel gelişmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurarak oluşturduk. Buradan hareketle Türkiye olarak, doğu-batı, kuzey-güney ekseninde transit ülke olmayı, Ceyhan terminalinin enerji ticaret merkezi haline dönüştürülmesini, Samsun-Ceyhan baypas petrol boru hattı ve Hazar geçişli doğal gaz boru hattı projelerini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. 2006 yılında faaliyete geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ile geçtiğimiz Temmuz ayında işlerlik kazanan Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı projeleri, bu çerçevede yakın zamanda hayata geçirdiğimiz önemli çalışmalardır. Bu projelerle Türkiye 21. yüzyılın ipekyolu olarak adlandırılan doğu-batı enerji koridorunun hayata geçirilmesine öncülük etmektedir.''

 

--------------------------------------------------------------------------------

Karamanlis: Bu proje oldukça önemli ve büyük bir adım

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı projesinin iki ülke arasında işbirliğinin gelişmesi açısından oldukça önemli ve büyük bir adım olduğunu belirterek, ''Bölge istikrarı açısından da önemli bir proje'' dedi.

Karamanlis, projenin temelinin 2,5 yıl önce iki ülke ve iki halkı birleştiren Meriç Köprüsü üzerinde atıldığını hatırlatarak, projenin iki ülke için de büyük önem taşıdığını kaydetti.

Karamanlis, Yunanistan ve İtalya arasında bir doğal gaz boru hattı inşa edilmesi için de anlaşma imzalandığını, Türkiye'den gelen hattın İtalya'ya kadar uzatılacağını belirterek, ''Orta Doğu ve Hazar bölgesinden Avrupa'ya doğal gaz getirecek hattın anlaşmasını imzaladık. Bizler AB'nin de destekleriyle Güney Avrupa Doğal Gaz Ringini oluşturuyoruz'' diye konuştu.

Ayrıca Yunanistan'ın Azerbaycan'la da bir anlaşma imzaladığını ve böylece dörtlü bir devletlerarası anlaşmanın ortaya çıktığını aktaran Karamanlis, Güney Avrupa Doğal Gaz Ringi'nin en önemli halkasının bugün açılışı yapılan hat olduğunu söyledi. ''Başlangıç, her şeyin yarısıdır. Bugün bir başlangıç yapıyoruz ve başlangıç demek her şey demektir'' diyen Karamanlis, Türkiye-Yunanistan doğal gaz boru hattı projesinin olgunlaşması için uzun bir zamana ihtiyaç duyulduğunu, hayata geçirilmesinin ise daha çabuk gerçekleştiğini dile getirdi. Karamanlis, şöyle devam etti:

''Bu hat, dünya piyasalarında enerji alanında büyük rekabetin yaşandığı bir dönemde hayata geçirilmesi açısından da çok önemli bu proje. İki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi açısından oldukça önemli ve büyük bir adım. Bölge istikrarı açısından da önemli bir proje. Bu proje, iki ülkenin uyum içerisinde işbirliği yapabileceğinin de bir göstergesi. Komşu ülkeler bu mantalite çerçevesinde çalışarak daha da güzel işler başarabilirler. Bu alanda gerçekten geniş imkanlar var. Biz bu imkanları en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız.''

İki ülke arasında elektrik enerji hatlarının birleştirilmesi için de bir anlaşma imzalandığını anımsatan Kostas Karamanlis, bu açılışta işbirliği yaparak daha güzel ve daha iyi bir geleceğin elde edilebileceği mesajını vermek istediklerini söyledi.

Karamanlis, Yunanistan'ın ve bütün Yunan vatandaşlarının Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri kurmayı hedeflediğini belirterek, ''İki halkın sürekli olarak yakınlaşmasından yanayız ve gelecek nesillere daha iyi bir yarın bırakmak için çabalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye de AB'ye üyelik yolunda gereken kriterleri yerine getirmek durumunda. Bu da sizin bildiğiniz bir realite zaten'' diye konuştu.

Karamanlis, birlikte kalkınma ve ilerlemeye yönelik projelere imza atılabileceğini ve ülkeler kendi aralarında işbirliğine devam ettikçe halkların da daha iyi bir gelecek için iyimser olabileceğini ifade ederek, ''İşbirliği ve ilerleme için cesaretli olmamız gerekiyor'' dedi.

 

--------------------------------------------------------------------------------

ALİYEV: BUGÜNKÜ HADİSEYE, AZERBAYCAN-AVRUPA İTTİFAKI VE ÖNEMLİ BİR OLAY OLARAK DEĞER VERİYORUM

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ''Bundan sonra uzun yıllar Azerbaycan, hem kendi enerji ihtiyacını temin edecek, hem de ortaklarının enerji ihtiyacı için özkaynaklarını sunacak'' dedi.

Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı'nın İpsala Gümrük Sahası'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Aliyev, bugün Türkiye ile Yunanistan arasında gaz hatlarının birleşmesinin bölgeye yeni işbirliği imkanları getirdiğini, bu projenin bölgedeki enerji barışının sağlanması için gerekli olduğunu söyledi.

''Bugün çok mutluyum ki Azerbaycan, bugün ilk defa Avrupa Ortak Pazarı'na sokuldu'' diyen Aliyev, daha önce gaz ihtiyacını ithal ederek karşılayan ülkesinin, yoğun çalışmaları ve büyük gaz yataklarının keşfi sayesinde kendi ihtiyacını karşıladığı gibi yurt dışına da gaz ihraç etme noktasına geldiğini anlattı.

Bu işbirliği projesinin bölgedeki tüm diğer ülkelere de örnek olacağına inandığını anlatan Aliyev, bugünkü çalışmanın temelinin 1994 yılında atıldığını, yurt dışından gelen gaz şirketlerinin Hazar petrolünün dünya pazarına açılmasını sağladığını söyledi. Aliyev, şöyle devam etti:

''Biz 13 yıldır milli gaz siyasetimizi öyle düzenliyoruz ki, Azerbaycan'ın bütün gaz ihtiyacı karşılansın, komşu ülkelerin de gaz ihtiyacı karşılansın... Şah Deniz'den çıkan gaz, uzun yıllar hem Azerbaycan halkına hem de komşu ülke halklarına hizmet edecek. Azerbaycan'ın gaz yatakları çok büyük kapasitelidir. Sadece Şah Deniz gaz yatağından 1 trilyon 200 milyar metre küp gaz sağlamayı hedefliyoruz. Biz biliyoruz ki, yeni kuyular kazıldıkça bu hacimler daha da artacak. Bundan sonra uzun yıllar Azerbaycan, hem kendi enerji ihtiyacını temin edecek, hem de ortaklarının enerji ihtiyacı için özkaynaklarını sunacak. Bugünkü hadiseye Azerbaycan-Avrupa ittifakı ve önemli bir olay olarak değer veriyorum.''

Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerini çok ileri boyutta ve adeta kardeşlik gibi değerlendirmenin mümkün olduğunu belirterek, iki ülkenin pek çok sahada da işbirlikleri bulunduğunu hatırlattı. Azerbaycan, Türkiye ve Yunanistan arasında gaz sayesinde yeni bir ittifak yaratıldığını, bunda da Yunanistan'ın rolünün çok büyük olduğunu dile getiren Aliyev, kendilerinin işbirliği yapmaktan çok mutlu olduklarını belirtti. Aliyev, sözlerini şöyle tamamladı:

''Biz eminiz, bu ilişkiler enerjiyle daha da gelişecek ve bu vesileyle bölgede yeni bir ortaklık formatı yaratılacak. Biz Azerbaycan'da ilk kez gaz üretimine başladığımızda bunu tahmin bile edemiyorduk. Ancak bugünkü çalışmayla Azerbaycan gazı Avrupa'ya ulaşmış olacak. Eminim, önümüzdeki dönemlerde Avrupa-Azerbaycan ittifakı daha da gelişecek ve ilerleyen zamanlarda farklı alanlarda da işbirliği oluşturulacak. Yeni ülkeler de bu ortaklığa dahil olacak. Bütün halklar da bundan faydalanacak.''
 
zaman



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,871 µs