En Sıcak Konular

Gelin durumu görün!

18 Kasım 2007 14:45 tsi
Gelin durumu görün! 16 milyon dolarlık bütçeyi eleştiren Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan, durumu görmesi için Çankaya'ya çağrıldı. Doğan bugünkü yazısında İstanbul'da Sirkeci’deki eski otelleri andıran Köşk'ün yıllara yorgun düşmüş halini kaleme aldı.

Yalçın Doğan / hürriyet 

Gittim Çankaya'yı gördüm 
 
Yerlerdeki halılar yer yer lekeli ve siyah. Yıkanmaktan artık yorgun düşmüşler ve renkleri atmış. Duvarlarda birkaç noktada su sızıntıları, patlama, çatlamalar görülüyor. İstanbul’da, Sirkeci’deki eski otelleri andırıyor.

Kullanılan malzemeler, örneğin TV monitörleri, telefonlar, koltuklar, faks ve fotokopi makineleri Nuh nebiden kalma. Loş koridorlar, kasvetli salonlar. İnsanın içine fenalık geliyor. Eski Sovyetler’in ruhunu çağrıştırıyor. Yine de, 16 milyon dolara yenilemek yerine, yenisini almak daha ucuza çıkmaz mı?

Gül seçilmesinden on gün sonra, yeni Genel Sekreter Prof. Dr. Mustafa İsen görevine başlıyor. İlk toplantıda Gül talimatını veriyor: "Çağdaş ihtiyaçlar doğrultusunda, köşkü elden geçirelim. Buna göre bir bütçe hazırlansın."

O arada Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’le Gül telefonla konuşuyor. Telefon, teknik arıza nedeniyle üç kez kesiliyor. Bu olay kamuoyuna yansıdığında, telefon santralını kuran şirketin yöneticileri Çankaya’ya başvuruyor: "Şirket olarak kötü durumda kaldık, ama köşkün santralı kurulduğundan beri (yani on dört yıldır) hiç yenilenmedi." Ya da örneğin Kızılay’a giden Köşk arabalarından biri arıza yapıyor ve sokak ortasında kalıyor.

Gül’ün talimatı doğrultusunda, Çankaya’da bir çalışma başlıyor. Bütün ihtiyaçlar masaya yatırılıyor. Bir bütçe hazırlanıyor. Bütçe, Maliye Bakanlığı’na gönderiliyor. Cumhurbaşkanlığı bütçesinin geçen yıla göre artış oranı yüzde 68. Yüksek bir artış oranı. Maliye Bakanlığı hiç ses çıkarmadan artışı onaylıyor ve önerilen rakam genel bütçeye aynen giriyor.

Yeni bütçenin dağılımı

2008’de çeşitli onarım, araç ve gereç yenileme, yeni mefruşat alımları için toplam yatırım ödeneği 18.7 milyon YTL olacak. Bunun kullanımı şöyle:

GAP uçağının rutin esaslı revizyonu 3 milyon 150 bin YTL (2.5 milyonu 2007 masrafı).

 Ankara ve İstanbul’daki hizmet binalarının onarımı 3 milyon 745 bin YTL.

 Pembe Köşk ve Camlı Köşk’ün onarımı 3 milyon YTL.

 İş göremez durumdaki makine-teçhizat onarımı, otomasyon sistemi, güvenliğe yönelik tesisat alımı 2 milyon 175 bin YTL.

 Tüm hizmet binalarının tefriş ve demirbaş alımı 1.5 milyon YTL.

 Ekonomik ömrünü tamamlamış ve hizmet göremez taşıtların yerine yeni taşıt alımı 4 milyon 150 bin YTL.

 Bilgisayar yazılımı ve donanımı 875 bin YTL.

Cumhurbaşkanlığı bütçeleri

1924’ten günümüze kadar, bazı yıllarda Cumhurbaşkanlığı bütçesinin genel bütçe içindeki oranları şöyle. 1924’te binde 15, 1939’da binde 16, 1950’de on binde 7, 1961’de on binde 2, 1967’de on binde 3, 1972’de on binde 2, 1984’te on binde 3, 1990’da on binde 1, 2001’de on binde 3, 2007’de on binde 2 ve 2008’de on binde 25. Genellikle yeni cumhurbaşkanlarının seçildiği yıl, küçük de olsa, belli bir artış gözleniyor. Ancak, Gül’le birlikte, en yüksek artış oranı yakalandı. 2007 bütçesine göre, artış oranı yüzde 68. Tartışılan da, zaten bu.

BASIN MERKEZİ MÜDÜRÜNÜN LOŞ KORİDORDA YANKILANAN SÖZLERİ

Yeterli TV alıcısı yoktu evden getirdik tuvalet kağıdı bitince kendimiz aldık

Çankaya Köşkü’nde basın merkezine giriyorum. Faks çok eski, fotokopi makinesi ve TV alıcıları da öyle. Basın Merkezi Müdürü Figen Türkvan: "Burada haber kanallarını sürekli izliyor ve kayda alıyoruz. Kayıt için yeterli TV alıcısı yoktu, yenisini de aldıramadık. Bunun üzerine bazı arkadaşlar evlerindeki TV’leri getirdi." Yok, artık o kadar da değil! Ama, Türkvan devam ediyor: "Gece bazen 24’e kadar çalışıyoruz burada. Çay-kahve için sıcak su lazım. Ama su sebili aldıramadık, aramızda para toplayıp aldık." Hatta, şunu anlatıyor: "Tasarruf edelim, tamam ama, mesela tuvalet kağıdı kalmadığında da kendimiz alıyorduk." Bu gibi şikayetler loş koridorlarda yankılanıyor.

471 PERSONEL VAR

Cumhurbaşkanlığına bağlı her meslekten toplam 471 kişi çalışıyor. 400’ü Çankaya’da, kalanı İstanbul’daki Huber Köşkü ile Okluk Koyu’nda. Abdullah Gül ile birlikte üst düzey yönetim şöyle oluşuyor: Genel Sekreter Mustafa İsen, Genel Sekreter Yardımcıları Nadir Alpaslan, Mehmet Emin Kuz. Devlet Denetleme Kurulu Başkan Vekili Süreyya Turgut. Özel Kalem Müdürü Zergün Korutürk. Dışişleri Başdanışmanı Büyükelçi Gürcan Türkoğlu. Başyaver Kurmay Albay Metin Özbek. Ayrıca kara, hava, deniz ve jandarmadan dört yaver. Devlet Denetleme Kurulu’nun beş üyesi. Basın ve Halkla İlişkiler Başdanışmanı Ahmet Sever.



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,158 µs