En Sıcak Konular

AB Dışişleri Bakanları, PKK'yı görüşecek

18 Kasım 2007 12:24 tsi
AB Dışişleri Bakanları, PKK'yı görüşecek AB Dışişleri Bakanları, yarın Brüksel'de başlayacak iki günlük Genel İşler Konseyi toplantısında PKK sorunu da ele alınacak. Bakanlar, Irak ve Kürt Bölgesel hükümetini, Türk sınırındaki ihlallerini önleme çağrısını yapacak.

Yarın Brüksel'de başlayacak olan iki günlük Genel İşler Konseyi toplantısının yoğun gündeminde Irak, İran, Kosova ve Gürcistan gibi Türkiye açısından büyük önem taşıyan bölgesel konular bulunuyor.

AB Dönem Başkanı Portekiz'in başkanlık edecek toplantıda Irak sorunu, öğle yemeği görüşülecek. Bakanlar, kahve ise Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zerabi ile birlikte içecek. Bu çerçevede Bakanlar, Zebari'nin değerlendirmelerini dinleme fırsatını yakalayacak.

AB Bakanları, Irak'taki gelişmeleri gözden geçirirken Kasım başında İstanbul'da yapılan Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısına da değinecekler.

Irak hükümetini "siyasi istikrarı ve etkin bir ulusal uzlaşma süreciyi cesaretlendirmeye" çağıracak olan AB bakanları, Türk-Irak sınırındaki gelişmleri ve PKK saldırıları üzerinde de duracak.

Bu çerçevede, bakanların, "Terör ile mücadelede Irak ile Türkiye arasındaki diyalog ve işbirliğinin sürmesinin önemini vurgulaması ve Türk sınırının ihlal edilmemesi önlenmesi için Irak ve Kürt bölgesel hükümetini önlem almaya çağırması" bekleniyor.

-TÜRKİYE-AB TROYKASI

Bu arada, Salı günü Brüksel'de Dışişleri Bakanları düzeyinde Türkiye-AB Troykası toplantısı da yapılacak. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil edeceği toplantıya AB Dönem Başkanı Portekiz'in Dışişleri Bakanı Luis Amado da katılacak.

Sonraki dönem başkanı Slovenya'nın da yer alacağı toplantıda ayrıca Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de bulunacak.

-İLERLEME RAPORU'NDAN SONRA İLK ÜST DÜZEY TOPLANTI

Avrupa Komisyonunca 6 Kasım'da yayınlanan İlerleme Raporu'nun ardından Türkiye ile AB arasında ilk üst düzey toplantı olacak Türkiye-AB Troykası toplantısında AB tarafı, Ankara'yı 301. maddesinin değiştirilmesi ve Vakıflar Yasası'nın onaylanması gibi reformların gecikmeden geçekleşmesini istiyecek.

PKK terörünü kınayacak olan AB tarafının, buna karşın Türkiye'den sınır ötesi operasyondan kaçınması gereğini vurgulaması bekleniyor.

Ali Babacan'ın ise, Türkiye'nin AB reformları konusundaki kararlığını dile getirirken PKK soruna ilişkin bilgi vereceği ve Ankara'nın PKK'ya karşı gerekli olan tüm önlemleri alacağını vurgulayacağı belirtiliyor.
 
zaman



Bu haber 219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,764 µs