En Sıcak Konular

Malezya'dan AB elçisi Rommel'a kınama

18 Kasım 2007 09:36 tsi
Malezya, "İslamileşme yüzünden Malezya kutuplaşıyor" diyen AP Komisyonu Malezya Delegasyonu Başkanı Thierry Rommel'i kınadı.

Malezya, AB'ye bir protesto notası göndererek, Brüksel'in bu ülkedeki büyükelçisi olan Thierry Rommel'in sözlerini kınadı. "Toplumdaki İslamileşme yüzünden Malezya kutuplaşıyor" diyen ve görev süresinin bitişiyle birlikte bu ülkeyi terk eden Rommel'e tepki geldi: Ülkemizden ayrıldığı için mutluyuz.

ABD merkezli uluslararası haber ajansı Associated Press'e (AP), Malezya'daki görev süresi dolmadan hemen önce bir röportaj veren Avrupa Komisyonu'nun Malezya Delegasyonu Başkanı Belçikalı Thierry Rommel'in giderayak sarfettiği sözler tartışma yarattı. Fiilen "AB Büyükelçisi" sayılan Rommel, AP'nin hafta içinde yayına koyduğu röportajda, ABD tarafından "Türkiye ile birlikte tek ılımlı İslam ülkesi" diye örnek gösterdiği Malezya'yı yerden yere vurmuştu.

Röportajın, kendisi ülkeyi terkettikten sonra yayınlanmasını isteyen Rommel, Malezya'nın "üstü kapalı bir tek parti devleti" olduğunu, ülkede çoğunluğu oluşturan Malay Müslümanlarının azınlıklara ve yabancı girişimcilere karşı ayrımcılık yaptığını savunmuştu. Birçok ırkın bir arada yaşadığı ülkenin etnik uyumuyla övündüğünü, ancak toplumdaki İslamileşme nedeniyle giderek kutuplaştığını belirten Rommel, "Başbakan ABDullah Ahmed Bedevi, iktidardaki dört yılında etnik tansiyonun artmasına izin verdi. Yürürlükteki kalkınma planı yüzünden eşitsizlik giderek artıyor. Müslüman olmayanlar iyice dışlanıyor ve anayasal hakları da tehlikeye giriyor" demişti. Haziran ayında da benzer sözler söyleyip tepki çeken Rommel, Reuters'e yaptığı açıklamada ise, ülkede gizli bir olağanüstü halin uygulandığını savunmuştu.

ANLAYIŞSIZ, CAHİL YABANCI

Malezya ile demokratik yönetim, insan hakları, kişisel özgürlükler ve ticaret konularında uzun vadeli işbirliği yapmak isteyen AB bir yana, asıl tepki, Kuala Lumpur'dan geldi. Malezyalılar, sözlerinin arkasında duran Rommel'i aynı sertlikte eleştiriyorlar.

Adalet Bakanı Nezri Aziz, dört buçuk yıllık görevinin sonunda geçen salı günü ülkesine dönen Rommel'i, "Malezya'yı anlamayan bir yabancı. Onun fikirlerini bilgisizce ve cahilce buluyorum" diyerek eleştirdi. Aziz, toplumdaki İslamileşme konusundaki eleştiriyi ise, "Malezyalılar dinlerine daha bağlı hale geliyorlarsa, bu illa ki kötü bir şey olduğu anlamına gelmez" dedi.

Malezya Dışişleri Bakanı Hamid ise, dün yaptığı açıklamada, Brüksel'e bir protesto notası gönderdiklerini ve Rommel'in sözlerini kınadıklarını bildirdi. Hamid, resmi haber ajansı Bernama'ya şöyle konuştu: "İçişlerimize karışılmasına izin vermeyiz. Rommel'in görev süresi iyi ki bitti. Buradayken Malezya-AB ilişkilerinin gelişmesine hiç yardımcı olmamıştı. Başkentimizi terkettiği için mutluyuz."

dunyabulteni



Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,577 µs