En Sıcak Konular

Şimdi seçim olsa?

17 Kasım 2007 19:44 tsi
Şimdi seçim olsa? Yapılan anket Türkiye'nin operasyona bakış açısını da ortaya koydu. Mesela Türkiye'de irtica tehlikesi var mı? Vatandaşın AB ve ABD'ye bakış açısında bir değişme var mı? ABD, İran'a saldırırsa Türkiye ne yapmalı? Ve tabi hangi parti kaç oy alır?

Merkezi Ankara’da bulunan Pollmark araştırma şirketinin yaptığı ankete göre, Türk halkının yaklaşık yarısı, ülkenin en önemli meselesi olarak terör sorununu görüyor.

"Ekim 2007 Türkiye’nin Gündemi Araştırması" başlıklı çalışmanın sonuçları, Pollmark araştırma müdürü Dr. İbrahim Dalmış tarafından, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) binasında düzenlenen toplantıda kamuoyuna açıklandı.

Dr. Dalmış’ın verdiği bilgiye göre, 17-20 Ekim 2007 günleri arasında düzenlenen anket kapsamında, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 12 ayrı kentten toplam 2982 kişiye yüz yüze görüşme metoduyla, 22 Temmuz seçimlerinden bu yana yurt içinde ve yurt dışında meydana gelen önemli gelişmelerle ilgili görüşleri soruldu.

Açıklanan sonuçlara göre, "Türkiye’nin en önemli sorunu sizce nedir?" sorusuna katılımcıların yüzde 42,4’ü "terör" yanıtını verirken, yüzde 28,4’ü "işsizlik", yüzde 11,9’u "ekonomiyle ilgili sorunlar", yüzde 3’ü

"eğitimle ilgili sorunlar", yüzde 2,3’ü "suyla ilgili sorunlar", yüzde 2,5’i "insan hakları", yüzde 2’si "hükümetle ilgili sorunlar" dedi. Aynı  soruya cevap verenler arasında kararsızların oranı yüzde 2,8 olurken, yüzde 4,7’lik kesim de "diğer sorunları" Türkiye’nin en önemli sorunu olarak gösterdi. Ankette katılımcılara "Yarın seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu da soruldu. Katılımcıların yüzde 50,5’i AK Partiye oy vereceklerini belirtirken, yüzde 19,5’i CHP’ye, yüzde 15,2’si MHP’ye, yüzde 3,8’i DP’ye, yüzde 2,6’sı DTP’ye, yüzde 2,3’ü GP’ye, yüzde 6,1’i de diğer partilere oy vereceklerini söylediler.

 AK PARTİ’NİN PERFORMANSI

"AK Parti’nin ikinci kez iktidara seçilmesini nasıl buluyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 35,4’ü "olumsuz", yüzde 59,3’ü ise "olumlu buluyorum" yanıtını verdi.

Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 49,4’ü, kabinedeki bakanları olumlu bulurken, yüzde 33’ü olumsuz buluyor. Ankete katılanların ayrıca yüzde 50,7’si, yeni hükümetin Türkiye’nin önemli sorunlarını çözebileceği yönünde görüş bildirirken, yüzde 40,6’sı ise hükümetin bu sorunları çözemeyeceği düşüncesini taşıdığını ifade etti.

Katılımcıların MHP ve DTP’nin TBMM’de yer almasına bakışlarının da sorulduğu ankete göre, yüzde 61,4’lük kesim MHP’nin parlamentoda yer almasına olumlu, yüzde 26,8’lik kesim ise olumsuz bakarken, DTP’nin TBMM’de yer almasını ise yüzde 12,9’luk kesim olumlu karşılarken, yüzde 77,1’lik kesim olumsuz karşılıyor.

EN SEVİLEN DEVLET ADAMLARI YA DA SİYASETÇİLER

Ankete göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 33,3’lük oranla Türkiye’de en çok sevilen lider. Onu yüzde 11’lik oranla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yüzde 6’lık oranla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yüzde 5,1 ile 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer takip ediyor.

Ankete göre, Gül’ün cumhurbaşkanlığına katılımcıların yüzde 68,4’ü olumlu, yüzde 26,3’ü olumsuz bakıyor. AK Parti’yi destekleyenlerin yüzde 96,7’si Gül’ün cumhurbaşkanlığını desteklerken, CHP destekçilerinin yüzde 24’ü, MHP destekçilerinin yüzde 60,9’u, DTP destekçilerinin yüzde 58,8’i, diğer partilerin destekçilerinin ise yüzde 46,5’i Gül’e aynı desteği veriyor.

TÜRKİYE’DE İRTİCA TEHLİKESİ VAR MI?

Katılımcılar, "Sizce Türkiye’de irtica tehlikesi var mı?" sorusuna da yüzde 36,4’lük oranla "evet", yüzde 52,3’lük oranla "hayır", yüzde 11,3’lük oranla da "kararsızım" yanıtını verdi.

"Türkiye’nin gelecekte laik düzeni terk edip din devletine dönüşme ihtimaline" ilişkin görüşleri soruların katılımcıların da yüzde 25,7’si bunun mümkün olduğunu kaydederken, yüzde 67’si böyle bir ihtimalin bulunmadığı yanıtını verdi. Yüzde 7,3’lük kesim ise kararsız kaldı.

AK Parti hükümetinin faaliyetlerinin Türkiye’nin laik düzenini tehlikeye atıp atmadığı sorusuna da katılımcıların yüzde 30,2’si "evet", yüzde 61,7’si ise "hayır" yanıtını verdi.

SOLUN LİDERLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Katılımcıların, sol partilerdeki liderlere ilişkin görüşlerinin de sorulduğu anketin sonuçlarına göre, yüzde 10,3’lük kesim CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı başarılı bulurken, yüzde 83,6’lık kesim başarısız buluyor. Ankete katılanların yüzde 17,3’ü DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’i başarılı, yüzde 54’ü başarısız, yüzde 12,4’ü Haluk Koç’u başarılı, yüzde 46,8’i başarısız bulduklarını, Mustafa Sarıgül’ü ise yüzde 40,9’luk kesim başarılı, yüzde 39,1’lik kesim ise başarısız bulduklarını ifade etti.

Deniz Baykal’ın CHP’yi iyi idare edip etmediğinin sorusuna cevap veren CHP destekçilerinin yüzde 78’i olumsuz yanıt verirken, genel kamuoyunun da yüzde 83,4’ü aynı soruya yine olumsuz yanıt verdi. "Mustafa Sarıgül’ün CHP Genel Başkanı olmasına nasıl baktıkları?" sorusuna katılımcıların yüzde 49,4’ü olumlu, yüzde 26,8’i ise olumsuz yanıt verirken, Haluk Koç’un genel başkanlığını ise anketin katılımcıların yüzde 13’ü desteklediklerini, yüzde 35,6’sı desteklemediklerini kaydetti.  

AB SÜRECİNE DESTEK ORANI

 Anket sonuçlarına göre, Türkiye’nin AB sürecine verilen destek yüzde 50,7, bu sürece olumsuz bakanların oranı ise yüzde 40,4. AB sürecine verilen destek oranı, 2005 yılı Kasım ayında yüzde 66,7’ydi.

AK Parti’ye destek verenlerin yüzde 57,9’u, CHP’nin destekçilerinin yüzde 46,9’u, MHP destekçilerinin yüzde 35,3’ü, DTP’yi destekleyenlerin ise yüzde 82,1’i AB sürecinden yana olduklarını ifade ettiler.

SINIR ÖTESİ OPERASYON DÜZENLEMELİ Mİ?

Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine olası bir sınır ötesi operasyon düzenlemesine ilişkin görüşleri sorulan katılımcıların yüzde 81,2’si operasyona gerek olduğu yönünde görüş bildirirken, yüzde 13’ü operasyona karşı olduklarını belirtti. 2007 yılının Temmuz ayında yapılan aynı ankette, operasyondan yana görüş bildirenlerin oranı yüzde 45,8, operasyona karşı olduklarını dile getiren oranı da yüzde 43 olarak görünüyordu.

TÜRK HALKININ ABD’YE BAKIŞI

 Katılımcılara ABD’ye ilişkin görüşleri de sorulurken, ABD’ye karşı olanların oranı 86,4, ABD’ye olumlu bakanların oranı da yüzde 5,9 oldu.

2004 yılının Kasım ayında yapılan ankette ABD’ye olumlu bakanların oranı  yüzde 11,7, olumsuz bakanların oranı yüzde 80,9, 2003 yılının Kasım ayındaki ankette de ABD’ye olumlu bakanların oranı yüzde 43, olumsuz bakanların oranı yüzde 49,2’ydi. "1915 olaylarına ilişkin gelişmelerin ABD’ye bakışınızı nasıl etkiledi?" sorusuna yanıt verenlerin yüzde 82,2’si "zaten olumsuzdu, hala olumsuz" yanıtını verirken, "olumluydu, ancak şimdi olumsuz" yanıtını verenlerin oranı da yüzde 5,4 oldu.

ABD, İRAN’A SALDIRIRSA TÜRKİYE NE YAPMALI?

ABD’nin İran’a operasyon düzenlemesi halinde Türkiye’nin ne yapması gerektiği sorusuna da katılımcıların yüzde 3,5’i ABD’yi desteklemesi, yüzde 35’i İran’ı desteklemesi, yüzde 49,9’u ise tarafsız kalması gerektiğini ifade etti. Orta Doğu’da barışı en çok hangi ülkenin tehdit ettiği sorusuna da katılımcıların yüzde 47,7’si ABD, yüzde 26,5’i ise İsrail yanıtını verdi.

milliyet/cafesiyaset



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,894 µs