Ankara arkamızda! | " /> Ankara arkamızda! | "/>

En Sıcak Konular

İlginç Rus iddiası: Ankara arkamızda!

17 Kasım 2007 17:37 tsi
İlginç Rus iddiası: Ankara arkamızda! Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO ülkelerinin Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'nı (AKKA) imzalamaması durumunda Rusya'nın da 12 Aralık'tan itibaren imzasını geri alacağı yönündeki restine Ankara'nın destek verdiği öne sürüldü.

Interfax Haber Ajansı'na göre Putin'in moratoryum ilanının dün Rusya Parlamentosu üst kanadı Federal Konsey'de onaylanması esnasında bir konuşma yapan Rusya Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevski, kendisinin Brüksel'de 'Türk komutanla' konuyu görüştüğünü, Ankara'nın da Rusya üzerindeki sınırlamaların kaldırılmasına karşı çıkmadığını belirtti. Baluyevski konuşmasında, "Brüksel'de Türk ordusunun komutanı ile görüştüm. ABD karşı çıksa da Ankara, Rusya açısından sınırlamaların kaldırılmasında bir sorun görmüyor." dedi. Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, bu hafta Brüksel'de yapılan NATO toplantısına katılmıştı. Baluyevski, Rusya'nın anlaşmadan ayrılmasının ardından Kafkaslar'da ve Avrupa sınırında var olan askeri varlıklarını kuvvetlendireceğini belirtti.

Ankara: Rusya AKKA'dan çekilmemeli

Baluyevski, "Batı bizim son anda yumuşayacağımızı ve moratoryum ilanından vazgeçeceğimizi düşünüyor. Fakat biz bu geri adımı atmayacağız." dedi. NATO ülkelerinin Rusya'nın Gürcistan ve Moldova'da bulunan askeri üslerini boşaltmasını istemelerini eleştiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, "Rusya anlaşmanın yenilenen İstanbul versiyonu ile ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getiriyor. Bu durum AKKA'nın NATO ülkeleri tarafından da imzalanmasına engel teşkil edemez." dedi.

Zaman'a konuşan Türk diplomatik kaynaklar ise Türkiye'nin Rusya'nın AKKA'dan çekilme fikrini desteklediği yolundaki haberleri yalanladı. Kaynaklar, Rusya'nın AKKA'dan çekilmesinin Türk menfaatlerine hizmet etmeyeceğini ve Rusya'nın kontrolsüz silahlanmasının Ankara için önemli bir güvenlik tehdidi oluşturacağını söyledi. Soğuk Savaş sonrası şartlara göre 1999 yılında İstanbul'da yenilenen AKKA anlaşmasına göre Rusya'nın eski Sovyet ülkelerinde bulunan askeri birliklerinin tamamını çekmesi gerekiyor. Rusya halen Gürcistan ve Moldova'da barış gücü askerleri bulundurmaya devam ediyor. 

Zaman



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,296 µs