En Sıcak Konular

Barzani K.Irak için Öcalan'la anlaştı

17 Kasım 2007 15:03 tsi
Barzani K.Irak için Öcalan'la anlaştı Amerikalı gazeteci Aliza Marcus, bölücü örgüt PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan’ın, Irak KDP lideri Mesud Barzani'yle yıllar önce yaptığı kamp taşıma antlaşmasını anlattı.

Amerikalı gazeteci Aliza Marcus, İmralı Adası’ndaki cezaevinde ömür boyu hapis cezasını çeken bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın, Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesut Barzani ile 1993 yılında kamplarını Kuzey Irak’a taşıma konusunda anlaşma yaptığını, Türkiye’nin Kuzey Irak’ı sorun olarak görmekte haklı olduğunu ve teröristlerin kuzey Irak’taki üsleri olmadan çok zor ayakta kalabileceğini söyledi.

Amerika’nın Sesi Radyosu’nun haberine göre,‘Blood and Belief’ (Kan ve İnanç- PKK ve Kürtler'in Özgürlük Kavgası) adlı kitabın yazarı Marcus, Washington'daki Woodrow Wilson Merkezi’nde konuştu. Halen Bloomberg Haber Ajansı için çalışan kadın gazeteci Aliza Marcus PKK'nın 1983 yılında terörist başı Abdullah Öcalan ve Mesut Barzani tarafından yapılan anlaşma çerçevesinde Kuzey Irak’ta kamp kurduğunu ve o tarihten itibaren bölgeden ayrılmadığını iddia etti. Barzani’nin yıllar önce yaptığı anlaşmadan pişmanlık duyduğundan emin olduğunu söyleyen Marcus, konuşmasında “Kuzey Irak olmadan PKK’nın ayakta kalması çok zor” dedi. Marcus, PKK’nın kuzey Irak’ı eğitim üssü ve ana malzeme kaynağı olarak kullandığını belirtti.

Terör örgütü PKK’nın 2004 yılından itibaren yeniden aktif hale gelmesinde ABD’nin Irak işgalinin rolü olduğunu anlatan Marcus, Kuzey Irak’ta Kürtler’in kurduğu ‘mini devlet' olarak yönetilen bölgesel Kürt yönetiminin Türkiye’deki Kürtler’e yeni siyasi anlayış kazandırdığını savundu. Türkiye’de Kürtler arasında Kürt lider Mesut Barzani’nin popülaritesinin artması ve bölgeye yapılan ekonomik yatırımın PKK’yı korkuttuğunu savunan Marcus, “PKK gündeme gelebilmek için saldırılarını yeniden başlattı” diye konuştu.

Marcus, PKK sorununa çözüm bulunabilmesi için terör örgütünün Türkiye’deki Kürtler’i temsil eden ana siyasi hareket olduğunun kabul edilmesi gerektiğini ileri sürdü. Türk hükümetinin bir Kürt politikası bulunmadığını öne süren gazeteci Marcus, TBMM’de 20 milletvekili bulunan DTP’nin PKK tarafından desteklendiğini ve DTP içinde PKK’yı hem destekleyen hem de desteklemeyen kişiler olduğunu söyledi.

Aliza Marcus 1995 yılında Türkiye’de gazeteci olarak çalışırken halkı kin ve ayrımcılığa teşvik ettiği gerekçesiyle hakkında 3 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmış ancak dava delil yetersizliği nedeniyle düşmüştü. Marcus, Türkiye’de hakkında dava açılan ilk yabancı gazeteci olmuştu.

Hürriyet



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,244 µs