En Sıcak Konular

Putin sert oynuyor

17 Kasım 2007 12:09 tsi
Putin sert oynuyor ABD ile özellikle Doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füzeler konusunda sorun yaşayan Kremlin artık bu oyunu sert oynamaya başladı. Moskova'nın 'zorluk çıkaran' tutumu AGİT görevlilerine 'iş bıraktırıyor.'

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, görevlilerine çıkarılan zorluklar nedeniyle Rusya'daki parlamento seçimlerine gözlemci göndermeme kararı aldı.

AGİT'ten Rusya Merkezi Seçim Komisyonu'na gönderilen yazıda, örgüt temsilcilerinin vize almasında çıkarılan zorlukların AGİT'in görevini yerine getirmesini olanaksızlaştırdığı ve bu nedenle 2 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimlerine gözlemci gönderilmeyeceği bildirildi.
AGİT'le Rusya arasındaki ilişkiler, Moskova'nın örgüt gözlemcilerinin sayısını 70'le sınırlandırmak istemesi üzerine geçen ay aniden gerginleşmişti. AGİT gözlemcilerinin 2003'teki parlamento seçimlerine sert eleştiriler yöneltmesi Moskova'yı öfkelendirmişti. Rusya Senato Başkanı Sergey Mironov, "Gelmiyorlarsa gelmiyorlar. Ağlayacak değiliz. AGİT Rusya'ya gözlemci göndermiyor diye dünyanın sonu gelmez" dedi.

AKKA'yı askıya aldı

Rusya Federasyon Konseyi (senato), Moskova'nın Avrupa'da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'nın(AKKA) askıya alması kararını onayladı.

Geçen hafta Duma (parlamento) tarafından da onaylanan karar 12 Aralık gecesi yürürlüğe girecek ve antlaşma bu tarihten itibaren Rusya topraklarında geçerli olmayacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO ülkelerinin 1999 yılında İstanbul'da yeniden şekillendirilen antlaşmayı onaylamaması üzerine AKKA'yı askıya alacaklarını açıklamıştı. Soğuk Savaş döneminde NATO ve Varşova Paktı arasında uzun pazarlıklar sonucu 1990 yılında imzalanan antlaşma, üye ülkelerin kanat bölgelerinde bulundurabileceği silah miktarına kısıtlama getiriyor. Ancak, AKKA'nın yeni şeklini Rusya, Belarus, Ukrayna ve Kazakistan dışında hiçbir ülke onaylamadı.



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,675 µs