En Sıcak Konular

Türkiye-Yunanistan boru hattı yarın açılıyor

17 Kasım 2007 11:15 tsi
Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı'nın resmi açılışı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile Türkiye ve Yunanistan başbakanlarının katılacağı törenle, yarın yapılacak.

İpsala gümrük sahasında gerçekleştirilecek törene, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Yunanistan Kalkınma Bakanı Christos Folias, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri ile ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman katılacak.

Türkiye bölümü yaklaşık 144 milyon dolara mal olan proje, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihraç edilecek ilk gaz olması açısından ayrı bir önem taşıyor.

TEMELİ 3 TEMMUZ 2005'DE ATILMIŞTI

Türkiye ve Yunanistan doğal gaz şebekelerinin enterkonneksiyonu ve Güney Avrupa Gaz Ringi'nin gerçekleştirilmesi kapsamında başlatılan Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı projesinin fizibilite çalışmaları 25 Mart 2002 tarihinde tamamlandı.

28 Mart 2002 tarihinde ise Ankara'da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Yunanistan Kalkınma Bakanının huzurunda BOTAŞ ve DEPA Genel Müdürleri tarafından Mutabakat Zaptı imzalandı. Projeyle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Yunanistan Kalkınma Bakanı tarafından 23 Şubat 2003 tarihinde bir hükümetlerarası anlaşma da imzalandı.

Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattının temeli de 3 Temmuz 2005 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis tarafından atılmıştı.

Proje ile Yunanistan'a ilk yıl 250 milyon metreküp Şahdeniz gazı, ikinci yıl 500 milyon metreküp ve sonraki yıllarda yıllık 750 milyon metreküp olmak üzere toplam 15 yıl süre ile gaz ihracatı yapılacak.

HAT İTALYA'YA KADAR UZATILACAK

Güney Avrupa Gaz Ringi Projesi'nin bir sonraki aşaması olan ve Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı'nın Adriyatik deniz geçişi ile İtalya'ya uzatılmasını kapsayan projeyle ilgili olarak BOTAŞ, DEPA ve İtalya'dan EDISON şirketleri arasında 4 Ekim 2002 tarihinde bir mutabakat zaptı imzalandı.

31 Ocak 2007 tarihinde de İtalyan ve Yunan hükümet temsilcileri Atina'da Yunanistan-İtalya bağlantı hattının inşasına ilişkin resmi anlaşmayı imzaladılar.
Ardından BOTAŞ, DEPA, DEPA'nın boru şirketi DESFA ve EDISON yetkilileri ile 3 ülke ilgili bakanlık temsilcilerinin katılımıyla Ankara ve Atina'da Hükümetlerarası Anlaşma üzerinde görüşmeler gerçekleştirildi ve müzakereler neticesinde Türkiye-Yunanistan-İtalya Hükümetlerarası Anlaşma da 26 Temmuz 2007 tarihinde Roma'da imzalandı.

Proje kapsamında 2012 yılında Yunanistan'a yılda 3,6 milyar metreküp ve İtalya'ya yılda 8 milyar metreküp gazın Hazar ve Ortadoğu kaynaklarından sağlanarak Türkiye üzerinden taşınması planlanıyor.
Hürriyet



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,509 µs